Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak zrobię. Pochodzę po budowach i popytam.

W pierwszej wersji chciałam takiego wykonawcę, który zająłby się wszystkim. Ja z racji pracy obawiam się, że nie dam rady sama dopilnować ekipy, dostway materiałów, sprowadzenia sprzętu itp. Ale chyba nie mam wyjścia, bo nie dam 100 tyś więcej za to, że wykonawca sam sobie wszystko zorganizuje, tym bardziej, że oni mają swój sprzęt, upusty w hurtowaniach i tak naprawdę mogli by to zrobić za naprawdę dużo niższą cenę.

Dla porównania podam wyceny tych wykonawców:

I wycena

1) Fundament

M - 23000 zł.

S - 18500 zł.

R - 12500 zł.

Razem 53000 zł.

2) Parter

M - 53000 zł.

S - 17500 zł.

R - 17500 zł.

Razem 88000 zł.

3) Poddasze

M - 20500 zł.

R - 11500 zł.

Razem 32000 zł.

4) Dach

M - 40000 zł.

S - 8000 zł

R - 25000 zł.

Razem 73000 zł.

II wycena

Fundamenty - stan zero 54 427,80

Ściany konstrukcyjne parteru oraz poddasza ,kominy 49 009,24

strop 37 437,36

konsrukcja dachu 24 360,50

pokrycie dachu 57 410,97

ścianki działowe 11 933,87

RAZEM netto 234 579,74

oświeć mnie co oznacza pozycja "S" , bo R- robocizna , M- materiały a "S" - ?

no chyba ze to jakieś inne oznaczenia

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dzis po wizycie na budowie przesunąłem ściankę w wiatrołapie o 50 cm wgłąb domu i na poddaszu zlikwidowałem ten mini korytarzyk powiekszając łazienkę (thx za pomysł :) ).

Jak na razie najlepszą zmianą było chyba powiekszenie kuchni o ok. 60 cm (kosztem pom. gosp.) - przesunięcie ścianki. Powierzchnia optycznie zdecydowanie większa.

Teraz w kuchni powinno sie zmieścic wszystko bez problemu.

S to sprzet. Trochę drogi co....?

Drogo ??? nie bardzo wiem jakiego słowa mam użyć aby wyrazić jak bardzo jest to wysoka cena ,

Nie może ty budujesz dom na balach ? i niezbędny bedzie helikopter oraz specjalistyczny dzwig , bo jakoś nie potrafie sobie wyobrazić co będzie w tej cenie

Zrób tak zapytaj co to będzie za urządzenie i jak znajdziesz takie samo tańsze to zwraca ci różnice podwójnie ==> mozesz super na tym wyjść .

Witam

Mam pytanie do osób, które mają już w swoich Oliwkach schody.

Czy robiliście taki wymiar jak w projekcie (tj wysokość stopnia 18,8 cm)? Coraz bardziej się obawiam o te schody. Czy będą wygodne? Tzn niezbyt strome.

Wiem, że są w tym projekcie kłopoty ze schodami. Bardzo proszę o opinie jak to się potem sprawdza w praktyce.

Pozdrawiam

A czy ktoś stawił Oliwkę z betonu komórkowego ? My zastanawiamy się nad tym materiałem, bo mamy problemy z dostępnością wody? Ile poszło tych bloczków. Myślimy o 24 cm + ocieplenie.

mak1975

PostWysłany: Wto, 12 Luty 2008 17:01 Temat postu:

Jesli chodzi o ceny materialow to moge cos pomoc w mat do stanu surowego to z racji mojej pracy nie zebym sie reklamowal jesli ktos bedzie chcial to napewno znajdzie ze mna kontakt. Pozdrawiam

To my prosimy o kontakt na priv, bo budujemy w Dołujach k. Szczecina i właśnie robimy wyceny materiałów w różnych hurtowniach dla orientacji.

Pzdr. Kasia i Radek

A czy ktoś stawił Oliwkę z betonu komórkowego ? My zastanawiamy się nad tym materiałem, bo mamy problemy z dostępnością wody? Ile poszło tych bloczków. Myślimy o 24 cm + ocieplenie.

mak1975

Jesli chodzi o ceny materialow to moge cos pomoc w mat do stanu surowego to z racji mojej pracy nie zebym sie reklamowal jesli ktos bedzie chcial to napewno znajdzie ze mna kontakt. Pozdrawiam

To my prosimy o kontakt na priv, bo budujemy w Dołujach k. Szczecina i właśnie robimy wyceny materiałów w różnych hurtowniach dla orientacji.

Pzdr. Kasia i Radek

Cześć,

też będę budował z betonu komórkowego 36, 5 cm jednowarstwową ścianę.

Znalazłem przedstawiciela Xelli, który daje swoje rabaty, więc ceny do dzisiaj wyglądają tak:

bloczek 36,5 - 14,63 zł/szt netto

bloczek 24 cm -8,33 zł/szt netto (chyba się pomylił z ilością na m2, bo bardzo tanio)

Silka E12S klasy 15 na ściany działowe - 2,61 zł/szt.

klej BK - 25,2 zł netto worek 20 kg

klej Silka - 31,5 zł netto worek 25 kg

Nadproża lub kształtki U cena "katalogowa"

Transport wychodzi u niego drogo, lepiej samemu (chyba) załatwić. Moja budowa jakieś 30 km od fabryki Ytonga w Sieradzu a transport 400 zł + 350 zł za HDS od samchodu 22 palety.

Sporo przedstawicieli Xelli daje ceny katalogowe co zupełnie się nie opłaca, wtedy z Niemiec lub Austrii wychodzi taniej z transportem (znalazłem 2 firmy, które dają dobre ceny i faktury).

No i oczywiście do rozważenia alternatywy dla Ytonga czyli inni producenci i ich ceny, czy bloczki głatkie czy pióro-wpust.....

Temat wałkuję już długi czas i jest jeszcze jedna niewiadoma, co się teraz wydarzy na wiosnę, jeżeli ceny znowu zaczną galopować a już się zaczyna nagonka (kupuj pan bo za miesiąc 10% drożej) to zastanawiam się czy nie przeczekać do kolenej zimy zrobić zakupy i budować w 2009.... :(, a dokumenty wczoraj złożone o pozwolenie na budowę (13-go :lol: )

Pozdrawiam - Daniel

mak1975

Pzdr. Kasia i Radek

Cześć,

Znalazłem przedstawiciela Xelli, który daje swoje rabaty, więc ceny do dzisiaj wyglądają tak:

bloczek 24 cm -8,33 zł/szt netto (chyba się pomylił z ilością na m2, bo bardzo tanio)

Transport wychodzi u niego drogo, lepiej samemu (chyba) załatwić. Moja budowa jakieś 30 km od fabryki Ytonga w Sieradzu a transport 400 zł + 350 zł za HDS od samchodu 22 palety.

Sporo przedstawicieli Xelli daje ceny katalogowe co zupełnie się nie opłaca, wtedy z Niemiec lub Austrii wychodzi taniej z transportem (znalazłem 2 firmy, które dają dobre ceny i faktury).

No i oczywiście do rozważenia alternatywy dla Ytonga czyli inni producenci i ich ceny, czy bloczki głatkie czy pióro-wpust.....

Temat wałkuję już długi czas i jest jeszcze jedna niewiadoma, co się teraz wydarzy na wiosnę, jeżeli ceny znowu zaczną galopować a już się zaczyna nagonka (kupuj pan bo za miesiąc 10% drożej) to zastanawiam się czy nie przeczekać do kolenej zimy zrobić zakupy i budować w 2009.... :(, a dokumenty wczoraj złożone o pozwolenie na budowę (13-go :lol: )

Pozdrawiam - Daniel

Xella - płacisz głównie za markę i reklamę która bombardują swoich kilentów , z tego co wiem to nie są skorzy do wysokich upustów . Myśle ze spokojnie znajdziesz innego producenta , który będzie miał materiał w identycznych parametrach ( bo o to tu chodzi) a na pewno będzie taniej . Ja sam się zastanawiałem na betonem komórkowym , ale raczej w scianie dwówarstwowej , przy jednowarstwowej na pweno wybrał bym grubość 40 cm , nie dużo więcej płacisz koszt robocizny , transportu , kleju prawie identyczny , a za kilka złotych zyskasz trochę grubszą scianę . W przypadku tego matriału 3,5 cm może robić różnice .

takie moje przemyślenia

mak1975

Pzdr. Kasia i Radek

Cześć,

Pozdrawiam - Daniel

Xella - płacisz głównie za markę i reklamę która bombardują swoich kilentów , z tego co wiem to nie są skorzy do wysokich upustów . Myśle ze spokojnie znajdziesz innego producenta , który będzie miał materiał w identycznych parametrach ( bo o to tu chodzi) a na pewno będzie taniej . Ja sam się zastanawiałem na betonem komórkowym , ale raczej w scianie dwówarstwowej , przy jednowarstwowej na pweno wybrał bym grubość 40 cm , nie dużo więcej płacisz koszt robocizny , transportu , kleju prawie identyczny , a za kilka złotych zyskasz trochę grubszą scianę . W przypadku tego matriału 3,5 cm może robić różnice .

takie moje przemyślenia

A dodam jeszcze ze moi znajomi własnie zaczynają budować identyczny dom jak oliwka ( wielkość powierzni , dachu , rozkład pokoi ) i włanie jednowarstwow 36,6 ytong . Jak postawią i będą mieli takie same zródło ogrzewania jak ja to myśle ze będzie można porównać te domy pod róznymi względami i w tedy powiedzieć jakie są plusy i minusy .

cześć,

zdaję sobie sprawę, że sporo w cenie Xelli jest kosztów "agresywnej reklamy", jakoś tak od początku jestem przekonany do budowy domu BK jednowarstowej ściany. Obejrzałem dom kolegi zbudowany z BK 40 i się przekonałem. Miał ogrzewać elektrycznie (piece akumulacyjne) na razie kupił tylko jeden, od listopada grzeje tylko kominkiem z rozprowadzeniem i jest ciepło (tyle że to kotłownia w salonie a zima cienka).

Drugą równie ważną sprawą jest ekipa, która buduje z aptekarską dokładnością, bo tu nie można sobie pozwolić na błędy, nie da się ich przykryć styropianem, no i oczywiście nie ma co murować na tradycyją zaprawę bo będzie faktycznie jeden wielki mostek termiczny (widziałem taki dom z 40, który trzeba docieplać bo jest zimny).

Co do innych producentów BK to jeszcze u mnie Solbet wchodzi w grę.

Żona z pewną dozą ironii ;) twierdzi że w Xelli w marketingu by mieli ze mnie pożytek.........

Daniel

Ja chciałem budować z betonu komórkowego - ytong brałem pod uwagę.

Pierwotnie miała byc tez sciana jednowarstwowa (raczej 40 cm)

No ale po rozmowach z inspektorem nadzoru i wysłuchaniu jego opowieści na temat jakości postawienia jednowarstwowych scian odpusciłem sobie temat.

Mówił, że teraz powoli ludzie zaczynają nawet skarzyć wykonawców za żle wykonane ściany (on wtedy opiniuje jako rzeczoznawca).

Jak juz sie wyleczyłem z jednowartswowych to zacząłem liczyć koszty przy 2 warstwowych - silka 20cm, Poro 25 lub 30 i BK24.

Wyszło mi najtaniej z silki, ale po rozmowie z wykonawcą postawiłem na Poro 25 + styropian.

Po prostu chłopaki mi szczerze powiedziały, że z Porothermu najlepiej im sie buduje i nie odwalą fuszerki ;) uwierzyłem i sie sprawdziło 8)

Ja chciałem budować z betonu komórkowego - ytong brałem pod uwagę.

Pierwotnie miała byc tez sciana jednowarstwowa (raczej 40 cm)

No ale po rozmowach z inspektorem nadzoru i wysłuchaniu jego opowieści na temat jakości postawienia jednowarstwowych scian odpusciłem sobie temat.

Mówił, że teraz powoli ludzie zaczynają nawet skarzyć wykonawców za żle wykonane ściany (on wtedy opiniuje jako rzeczoznawca).

Jak juz sie wyleczyłem z jednowartswowych to zacząłem liczyć koszty przy 2 warstwowych - silka 20cm, Poro 25 lub 30 i BK24.

Wyszło mi najtaniej z silki, ale po rozmowie z wykonawcą postawiłem na Poro 25 + styropian.

Po prostu chłopaki mi szczerze powiedziały, że z Porothermu najlepiej im sie buduje i nie odwalą fuszerki ;) uwierzyłem i sie sprawdziło 8)

Bikerus, My mamy również zamiar budować z Porothermu 25. Już stoi na działce!! Jeszcze nie wiemy czy będzie styropian na ocieplenie czy wełna. Ile Porothermu 25 zużyłeś na budowę ścian? A jaką grubość styropianu dajesz?