Castello 17.02.2008 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 witam!To moje początki budowy i początki na tym forum więc wybaczcie ze może jestem troche "mało zorientowany" Ile jakiej stali musze zakupic na Oliwkę, wg kosztorysu to 2,2 tony zebrowanej fi 12 0,37 tony fi 6 na strzemionaczy to dobre dane?serdecznie dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 18.02.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 mam krótkie pytanko. Ile wam wyszło drutu na budowę oliwki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 18.02.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 aniaaas i Castello pewnie nie uwieżycie ale już nie pamiętam (kwotę mam gdzieś zapisaną ale co dokładnie brałem nie pamiętam). Zamaiwiałem tak jak Wy przed budową ale zabrakło.........potem przed wylaniem stropu musiałem coś dokupić.....no i sporo mi zostało - niezły ze mnie "strateg" A tak na serio to wszystko zależy jakie będziecie mieć fundamenty i strop (jak monoliticzne to stali pójdzie znacznie więcej)........Wasz kierbud powienien to oszacować.......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 19.02.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 mam krótkie pytanko. Ile wam wyszło drutu na budowę oliwki ? my zamawialiśmy : pręt 12 - 993kg, pręt 6 336kg i niestety troszkę zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 20.02.2008 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 mam krótkie pytanko. Ile wam wyszło drutu na budowę oliwki ? my zamawialiśmy : pręt 12 - 993kg, pręt 6 336kg i niestety troszkę zostało Anusik Twoje zapotrzebowanie na stal na pewno było przy stropie gęstożebrowym a może ktoś robił strop monolityczny i zechciałby pochwalić się zużyciem stali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 20.02.2008 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witam Oliwkowiczów! Zmiany jakie postanowiłem zrobić: PARTER: -spłycenie wnęki wejściowej (powiększy się troszkę wiatrołap ) -likwidacja drzwi z kuchni do kotłowni ( planuje ogrzewanie eko groszkiem ) -przesunięcie łazienki w kierunku kotłowni ( miejsce które powstanie wykorzystam na korytarz do garażu) -przesunięcie komina o ok. 50cm w kierunku kotłowni -wydłużenie garażu ( zlicowanie z domem )-wykorzystam na składowanie eko groszku -wyjście na taras z boku budynku PODDASZE: -podniesienie sciany kolankowej +2 pustaki -powiększenie pokoju nr. 6 kosztem garderoby + wykonanie jaskółki z balkonem ( zadaszenie nad wejściem ) -podział pomieszczenia nad garażem na dwie części ( pralnia i "graciarnia" ) -wejście do pomieszczeń nad garażem z łazienki -likwidacja okien dachowych w pokojach 3 i 6 -dodanie okien do dzwi balkonowych w pokojach 3 i 4 -powiększenie balkonu przy pokojach 3 i 4 ( zadasznie nad tarasem ) Komentarze mile widziane Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak1975 20.02.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Wreszcie osiagnelismy stan surowy stalo sie to 14 lutego (fajna data) zamieszczam kilka fotek z postepow prac: kilka dni przed 14-tym http://images29.fotosik.pl/161/88e69c991d532289m.jpg http://images33.fotosik.pl/150/aa102506a6090cfam.jpg Stan obecny http://images28.fotosik.pl/162/f2a93366a1dd51b1m.jpg http://images29.fotosik.pl/161/3d9e250406a1a1afm.jpg W czwartek beda juz okienka a w sobote wchodzi elektryk Mam pytanko ile kupowaliscie kabli? I moze jakies sugestie odnosnie elektryki na co zwrócic uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 20.02.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Gatulacje! No to teraz już wykończeniówka z górki !ale wysoko daliście daszek nad tarasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 20.02.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 patrzcie, patrzecie jaka ta oliwka jest pomocna i miła, fui Oliwka Oli-wka SYMPATYK FORUM (min. 10) Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 32 Wysłany: Wto, 19 Luty 2008 09:59 Temat postu: Krytykuję, bo szkoda patrzeć na fajny dom który za chwię będzie koszmarkiem w środku. "parapet wzięłam na próbe do pokoju sportowo-komputerowego" taki marmur, czy co tam to jest, za cholerę nie pasuje to pokoju sportowo-komputerowego. Nie lepiej było dać już zykły plastikowy parapet? Panele na ścianach - koszmar... ciężkie, sztuczne, tandetne. Są chyba na razie najgorszą rzeczą w tym domu. Pralnia - mdła, kolor ścian zlewa się z podłogą Tapety bardzo odważne i nowoczesne, generalnie ok ale tylko do nowoczesnych mebli. Ta sosnowa szafa naprawdę wygląda karykaturalnie w takim wnętrzu. Drzwi też zupełnie nietrafione - wyglądają ciężko i tandetnie. Sypialnia brrr... bardziej mi się kojarzy z prosektorium ale to może wina zdjęć. Powinnaś miej słuchać zachwytów forumowych koleżanek a przejść się do najbliższego kiosku i kupić sobie jakąś gazetę o wnętrzach i popatrzeć na różne rozwiązania. Mam nadzieję, że cie nie uraziłam ale naprawdę powinnaś bardziej przemyśleć dalsze urządzanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 20.02.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 agusiek - nie bardzo rozumiem dlaczego to tutaj wklejasz. To nie dotyczy zupełnie tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.02.2008 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 mak1975 Gratulacje! Jeszcze chwila i wszyscy mnie prześcigną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.02.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 ...a co do daszków to wydaje mi się, że ten nad tarasem jest dobrze......domyślam się, że powodem takiej wysokości była obawa przed zbytnim zaciemnieniem salonu....u mnie jest niżej i trochę ogranicza dostęp światła słonecznego. Natomiast ten nad wejściem jest krótki i może być troszkę za wysoko. Obawiam się, że nie będzie spełniać swojej roli i deszcz będzie zacinać na drzwi wejściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 21.02.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam! C_o_l_a- widze ze wewnątrz robisz zmiany podobne do moich (ja jescze poszerzlem garaz o 1,5m) I tu mam pytanie, do Ciebie i do wszystkich co robili/robia podobne zniamy. Przesuwajac sciane w lazience na dole w str kotłowni, zabudowuje sie kanal dymowy komina. Mozna go zamienic miejscami z wentylacyjnymi i dac jako pierwszy od kotłowni ale wtedy robi sie problem z grawitacyjną wentyacją kuchni. Nawet jak sie zrobi otwor do wntylacji pod schodami to pewnie bypadnie on za nisko (przepisowo jest 15-20 cm) Wogole wczoraj kominiarz mi powiedzial ze te kominy w oliwce sa dobre do gazu, oleju, albo ekogroszku ale jak sie zmienia czasy i trzeba bedzie palic czyms innym to moze byc problem (wiem ze mozna tez zalozyc ze dach nie wytrzyma upadku meteorytu... , ale .... ) . Powiedzial mi ze jak buduje z cegły to mam sobie zrobc kominy dymowe 27cmx27cm - co Wy na to? Musze przeszukac jescze siec pod tym kontem na pewno na innym forum muratora cos bedzie. Pomyslalem ze mozna wybudowac dwa kanalu wentylacyjne w salonie, i wtedy wentylacje kuchni zrobic tym kominem przy kominku. Jak ktos budowal kominy z cegły to prosze powiedzcie mi jakie i ile wam wyszlo cegły. 4000 szt? Wiem ze cegła potrzebna jest tez w innych miejscach. TO ile ile mam kupic 5000 ??? Dodakowo jescze trzeba uwazac z przesuwaniem komina w strone kotłowni zeby sobie nie wstawic komina na srodku lazienki na gorze. I zeby nie walic glowa w skos omijajac go (ja podnosze kolankowa o 24cm- wiec niewiele) Wiem ze niektorzy licowali garaż ze sciana tylnej elewacji a jest ktos kto go dodatkowo porzerzyl np tak jak ja o 1,5. Jak wkoncu wyjdzie z ta więźbą??? Oj. Ile to dylematow i problemow z ta budową... A propos. Nie chce moze ktos kupic działki 3380m projektu i 2000 szt suporexu? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 agusiek - nie bardzo rozumiem dlaczego to tutaj wklejasz. To nie dotyczy zupełnie tego wątku troche za mocno pojechałas z tą krytyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 21.02.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 agusiek - nie bardzo rozumiem dlaczego to tutaj wklejasz. To nie dotyczy zupełnie tego wątku troche za mocno pojechałas z tą krytyką Też tak myślę.... Pewnie teraz nie możemy już liczyć na jakiekolwiek fotki z wnętrz Jacka :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carman 21.02.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Witam, zrobiłem już opomiarowanie filarków bo ktoś mnie prosił... tylko teraz nie wiem kto zainteresowaną osobę proszę o @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 21.02.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 CastelloCo do komina to przesuwam go o 50cm w kierunku kotłowni a ścinane kolankową podniosę o 2 pustaki więc skosy będą wyżej i nie powinny przeszkadzać. (może kto już wybudował zmierzy jaka będzie wysokość przejścia po przesunięciu komina?)Kolejności kanałów w kominie nie będziemy zmieniać gdyż łazienka na parterze będzie trochę pomniejszona do wymiarów tak aby zmieściła się kabina umywalka i kibelek - jak już dostane plany od architekta to zamieszczę scany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 23.02.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Gdyby ktoś mógł wkleić zdjęcie wnętrza garażu dwustanowiskowego. Chciałbym mieć obraz jak wygląda taki garaż w Oliwce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 24.02.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 ... Jak ktos budowal kominy z cegły to prosze powiedzcie mi jakie i ile wam wyszlo cegły. 4000 szt? Wiem ze cegła potrzebna jest tez w innych miejscach. TO ile ile mam kupic 5000 ??? .... Ja kupiłem 2,5 tys. i wystarczyło - dwa kominy + różne wykończenia murarskie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 24.02.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Mak Iek, mam do Ciebie prośbę. Czy mógłbyś przesłać mi na maila zdjęcia swojej Oliwki, chodzi mi o zadaszenie nad wejściem. Muszę się w końcu zdecydować jak duży robić daszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts