emgaja 27.02.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Witam, jestem na rozdrożu w wyborze projektu. Mam wielką prośbę czy mogłabym dostac zeskanowane rzuty poddasza i parteru projektu od Pana, który rozszerzał garaz o 2 metry lub orginalne. Mama z biura horyzont domek w rzutach Tymek, ale nie jest tak pasujacy na moją działke jak Oliwka. Jestem od wczoraj na Waszym forum i doszłam z czytaniem do 7 strony a jeszcze tyle do przeczytania, na którejś stronie jest przekrój , to juz sobie druknęłam i będę miała materiał do pracy- , ale jeszcze te rzuty i elewacje mój mail : [email protected] bardz, bardzo bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emgaja 27.02.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 aha , mieszkam pod Śnieżką - dolnoslaskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 27.02.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 I jeszce jedno, czy ktoś z Oliwkowiczów zdecydował się na rekuperator, wiem że myślał o tym Mak1975. Chodzi mi o sposób rozmieszczenia nawiewników i w wyciągów, a także samego umieszczenia rekuperatora i czerpni. Cześć, ja przymierzam się do rekuperacji z GWC. Dostałem wstępny projekt o instalatora. Centralka w garażu. Ja myślałem o pom. gospodarczym. Po przestudiowaniu tematu grzania groszkiem lub peletami, obecnej cenie tych "nośników energii" i rozmowach z przyszłym kier. budowy wracam do koncepcji ogrzewania prądem więc rekupertor niezbędny. (ale mieszam co? ) Cetralka będzie najprawdopodobniej StorkAir G91 BE. W linkach propozycja rozporowadzenia przewodów, do salanu rozprowadzenie płaskimi przewodami z poddasza. http://www.suwary.com.pl/r/Koncepcja_rekuperacji_parter.pdf http://www.suwary.com.pl/r/Koncepcja_poddasze.pdf Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 27.02.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ja przymierzam się do rekuperacji z GWC. Dostałem wstępny projekt o instalatora. Centralka w garażu. Ja myślałem o pom. gospodarczym. Jaki masz koszt brutto całej instalacji ? Mysle że instalka w garazu to najlepsza opcja jeśli chodzi o reku w Oliwce - minimalizujemy wpływ hałasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 27.02.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ja przymierzam się do rekuperacji z GWC. Dostałem wstępny projekt o instalatora. Centralka w garażu. Ja myślałem o pom. gospodarczym. Jaki masz koszt brutto całej instalacji ? Mysle że instalka w garazu to najlepsza opcja jeśli chodzi o reku w Oliwce - minimalizujemy wpływ hałasu. Centralka Storkair G91 BE - 6450 zł Materiały - 5150 zł Montaż - 4000 zł GWC REHAU AWADUKT THERMO - 8100 zł GWC montaż - 1200 zł (bez koparki) Ceny netto. Wychodzi drogo, dostałem oferty z 3 firm, ta jest po środku, facet bardzo konkrentie rozmawiał i chętnie da namiary na miejsca gdzie wykonywał instalacje, więc z nim ewentualnie bym robił. Myślałem też o samodzielnym wykonaniu instalacji, ale chyba sobie dam luz, nie będę miał czasu na takie zabawy. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 29.02.2008 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam! Pewnie powiecie... Z kominami mu przeszlo to sobie nowy problem wymyslił..... Za okazana dotychczas pomoc serdecznie dziękuję. Musze zamowic drewno na więźbę (gwarancja ceny). Będze miał pełne deskowanie i blachodachówkę - z uwagi na koszty. W zestawieniu nie ma wymiarów i ilości łat i kontrłat. Ile pod blache kupowaliscie tych elementów? Ile i jakie łaty? Ile i jakie kontrłaty? Widziałem ze niektórzy pozbyli sie jednej czy nawet dwoch krokwii ? Czy jak podnieśliście scianke kolankową to obniżyliście i wydłużyliście jętki? o ile? Macie jakieś inne sugestie? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 29.02.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Będze miał pełne deskowanie i blachodachówkę - z uwagi na koszty. Przelicz to dokładnie, bo mi wychodziła ta sama cena za blachę i dachówkę Braasa czy IBF. A jednak dachówka moim zdaniem lepsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 29.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No tak Bikerus , tylko kiedy Ty kupowalesb byly jszce inne ceny. Za samego majstra od dachowki zaplace wiecej o ok 3500zł... Metry dachowki moze nie takie straszne , boje sie tych wszystkich wykonczen, bodobno one nabijają i ... zabijają ale dzieki za sugestie, rozmysle to jeszcze raz. pozdrawiam i caly czas czekam na dane o latach i kontrlatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 29.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 No tak Bikerus , tylko kiedy Ty kupowalesb byly jszce inne ceny. Za samego majstra od dachowki zaplace wiecej o ok 3500zł... Metry dachowki moze nie takie straszne , boje sie tych wszystkich wykonczen, bodobno one nabijają i ... zabijają pozdrawiam i caly czas czekam na dane o latach i kontrlatach Wykończenia przy Braasie wcale nie zabijają - nie jest najgorzej. Co do łat i kontrłat to nie mam pojęcia ile tego wyszło - dekarze to sobie sami obliczali - dziś oglądałem, to im zostało kilkanaście listew więc chyba dobrze policzyli U mnie na budowie dziś chyba z 20 osób robiło - jedni murowali kominy z klinkieru, drudzy ocieplali szczyty, trzeci kończyli ścianki wewnętrzne, a dekarze rozkładali do końca folię... No i w końcu wybrałem okna, bramę i drzwi. Okna Vetrex : Veka + Roto NT (model VIP) Brama : Wiśniowski segmentowa Drzwi : Juwent (klasa C) Wszystko w bardzo rzadko spotykanym kolorze złoty dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 29.02.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam, właśnie kupiłem projekt Oliwki i bardzo prosze o przesłanie w wolnej chwili zdjęć, adaptacji i innych ciekawych pomysłów. Budowa rusza w czerwcu i mamy ( z żonką) mętlik w głowie. Przeryłem forum Muratora wzdłuż i wszerz, przebrnąłem przez 24 strony wątku o tym domku i w końcu stwierdziłem, że muszę zebrać informacje od praktyków Dobrych rad nigdy nie za wiele Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Grzesiek z Zielonej Góry [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 29.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam, właśnie kupiłem projekt Oliwki i bardzo prosze o przesłanie w wolnej chwili zdjęć, adaptacji i innych ciekawych pomysłów. Budowa rusza w czerwcu i mamy ( z żonką) mętlik w głowie. Przeryłem forum Muratora wzdłuż i wszerz, przebrnąłem przez 24 strony wątku o tym domku i w końcu stwierdziłem, że muszę zebrać informacje od praktyków Dobrych rad nigdy nie za wiele Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam Grzesiek z Zielonej Góry [email protected] Zelofx Witaj w gronie Oliwkowiczów Ja planuję budowę w podobnym okresie A jakią planujesz kotłownię? Na gaz czy może na opał stały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 01.03.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 Witam, ja ciągle ustalam zmiany z panią architekt Mam w związku z tym pytanie, mianowicie, na jakiej wysokości są usytuowane okna na parterze. Pomierzyłam u siebie w mieszkaniu i okna mam na około 90 cm od podłogi i są wysokie na jakieś 130 cm. A w Oliwce okna są wysokie na 150 cm. Czy to oznacza, że są niżej wstawiane niż na 90 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 01.03.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 mianowicie, na jakiej wysokości są usytuowane okna na parterze. Pomierzyłam u siebie w mieszkaniu i okna mam na około 90 cm od podłogi i są wysokie na jakieś 130 cm. A w Oliwce okna są wysokie na 150 cm. 4 porothermy dają 100 cm. Od tego odejmij grubość posadzki jaką zamierzasz mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 01.03.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 TomekC73 Na 90 % gaz, ale jeszcze trwają rozmowy ... Byłem ostatnio na Targach Budowlanych i kotły na opał stały poszły technologicznie do przodu. Zebrałem materiały i myslę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 01.03.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 mianowicie, na jakiej wysokości są usytuowane okna na parterze. Pomierzyłam u siebie w mieszkaniu i okna mam na około 90 cm od podłogi i są wysokie na jakieś 130 cm. A w Oliwce okna są wysokie na 150 cm. 4 porothermy dają 100 cm. Od tego odejmij grubość posadzki jaką zamierzasz mieć. U mnie są cztery Max'y (4x22 cm + zaprawa i okna 150) z wyjątkiem kuchni i gospodarczego gdzie dałem 130-stki o 20cm wyżej (przy okazji zwęziłem to okno ze 180 na 150 cm - dzięki temu można jakieś szafki powiesić na tej ścianie), żeby uniknąć później konfliktu w meblami w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 01.03.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2008 A propos otworów - rada dla rozpoczynających budowę Robię ostatnie "robótki" przed tynkami i dwie rzeczy mam do poprawy : - muszę poszerzyć otwór na drzwi zewnętrzne o 4 cm...niby nic ale w Max'ie czy Porothermie nie wycina się tak fajnie jak w bloczkach Pomyślcie nad drzwiami wejściowymi.....większość fajnych (bynajmniej dla mnie) drewnianych i ocieplanych jest na otwór 104 cm (w projekcie jest 100). Oczywiście zrobią Wam na wymiar ale za to się płaci. Oczywiście są też "typówki" na 100 cm ale nam np. żadne nie spasowały - druga sprawa to drzwi w łazience górnej - dla tych którzy jej nie poszerzali kosztem przedpokoju. W projekcie wchodzi się bezpośrednio na umywalki. Ja mam wysoko ściankę kolankową więc przesunąłem drzwi w jej stronę o jakieś 30 cm (wyszło ok. 40 cm) i nie wiem czy zmieszcze tam umywalki z zabudową....dlatego zdecydowałem się przesunąć je jeszcze o 10 (na więcej nie pozwala nadproże). Przypilnujcie to podczas budowy ... na miejscu będziecie widzieć na ile można sobie pozwolić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 02.03.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witam wszystkich zakochanych w Oliwkach Stoimy wraz z żoną przed wyborem projektu, przez nasze ręce przewinęło się bardzo wiele projektów ale tak na poważnie myślimy już tylko o Oliwce, dlatego też mam gorącą prośbę do osób budują lub już wybudowały Oliwkę o przesłanie na adres [email protected] zdjęć, rzutów parteru i poddasza z podaniem dokładnych wymiarów, wszystkie pomysły i adaptacje mile widziane. Z góry bardzo dziękuję za pomoc, która mam nadzieję że umocni nas w wyborze Oliwki i będzie nam bardzo miło że zapewne już niedługo zasilimy grono zapalonych Oliwkowiczów Pozdrawiamy Agnieszka i Jacek z okolic Zgorzelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 02.03.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 Witamy wszystkich zakochanych w Oliwkach Wraz z żoną stoimy przed wyborem projektu, przez nasze ręce przewinęło się ich już bardzo wiele ale z upływem czasu tak poważnie myślimy już tylko o Oliwce, dlatego też mam gorącą prośbę do osób które budują lub już wybudowały Oliwkę o przesłanie na adres [email protected] rzutów parteru i poddasza z podaniem dokładnych wymiarów, zdjęć. Wszelkie pomysły i adaptacje mile widziane . Z góry bardzo dziękuję za pomoc i jest mi bardzo miło, że już niedługo będziemy mogli zasilić grono zapalonych Oliwkowiczów Agnieszka i Jacek z okolic Zgorzelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 02.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 - druga sprawa to drzwi w łazience górnej - dla tych którzy jej nie poszerzali kosztem przedpokoju. W projekcie wchodzi się bezpośrednio na umywalki. Ja mam wysoko ściankę kolankową więc przesunąłem drzwi w jej stronę o jakieś 30 cm (wyszło ok. 40 cm) i nie wiem czy zmieszcze tam umywalki z zabudową....dlatego zdecydowałem się przesunąć je jeszcze o 10 (na więcej nie pozwala nadproże). Pozdrawiam Niestety górna łazienka to faktycznie "niewypal". My nie podnieśliśmy ściany kolankowej i o ile w pokojach wszystko gra, o tyle w łazience musieliśmy zrobić weższe drzw 70-tki (szersze nie wchodzily na wysokość ze względu na skos) i na 100% dwie umywalki byłyby totalną katastrofą Kupiliśmy umywalkę 90-tkę i będzie... lekki slalom bo wejście z drzw jest na umywalkę. Problem mieliśmy także z kominkiem- w projekcie kominek jest wysunięty ok.2m na salon dzieląc go na polowę. Murarze ustawili komin i otwór do podlączenia kominka zgodnie z projektem i z wielkim trudem udalo się zamontować wklad z 2 szybami, który zajmuje tylko 1,2m salonu. Poza tymi drobnym mankamentami domek jest fajny i jak na taką powierzchnię wyjątkowo przestronny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 02.03.2008 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2008 ...Poza tymi drobnym mankamentami domek jest fajny i jak na taką powierzchnię wyjątkowo przestronny. W dalszym ciągu tak myślę . A co do przestronności to niejeden wykonawca, który wchodził do ddomu mówił: "Z zewnątrz wydaje się taki mały...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts