Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

c__o__l__a

Za adaptacje zaplacilem 500zł wraz z planem zagospodarowani i wrysoawniem przylaczy, wszystkich zmian pani arch nie naniosla (tylko te grube i te co widac z zewnatrz) powiedziala ze drobniejsze zmiany bedziemy wpisywac do dziennika budowy i nikt nie moze tego podwazyc. Kobita robi w tym zawodzie juz pare ladnych lat wiec raczej wie co mowi- choc napoczatku troche sceptycznie do tech podchodzilem i balem sie ze potem ktos mnie o samowaloe budowlana oskaży :] Cena mysle ze przystepna.

Jesli chodzi o ta ekipe do stanu surowego to faktycznie masz tanią , ja mam umowe za 18000 ale on ma miec swoich ludzi. Z tego co widze to rozbieznosci sa spore nawet w danym regionie. Np za dach mam tak 25zł/m wiezba + 20 zł/m blachodachowka + 200zł za kazde okno w dachu , kominy w cenie dachu. Jak bym wziol dachowke to pokrycie 30zł/m wiezba tak samo i okna tez ale za to za kazdy komin + 200zł. Reasumujac za dach (ok 270m bo powiekszam garaz) z blachodachowki zaplace za robocizne ok 13000zł w przypadku dachowki 16000 zł no i ja zrozumielem ze to juz jest z deskowaniem w obu przypadkach Zastanawiam sie jednak nad dachowka chociaz w projekcie juz mam zmienione na blache ale to pewnie tez nie problem. Jesli idzie o material na sciany to mam BK SOLBET 24cm 1560szt i 750szt 12cm. Kupowalem go po 9,2 za sztuke. 2 tyg zwloki kosztowalo mnie ok 2000zł :cry: No ale to juz tak zawsze jest, nie takie sumy sie trcilo... tak sobie mowimy na pocieszenie :) Teraz musze kupic jeszce ok 65m kabla yky 5x10 po 14,5zl/m minimum i zawolac elektryka zeby mi pieczatki popodbijal jak zrobie sobie przylacze do blaszaka ktory tez juz zakupilem uzywany za 450zł (musze go jakos przewiezc 2km :evil: ) Za wytyczenie budynku zaplace 250zł a koparka u nas 80zł/h. Bloczki tez juz kupilem , po 2,8zł (tzn zrobilem sobie sam :wink: wiec nie odlicze roznicy w VAT.) A wracajac do Twojej COLA ekipy za stan sur 150 tys to zgadzam sie z JackiemKotem ze to nie jest drogo. Pytanie tylko jak oni to robią moze odwalają jakąslipe albo co. Z drugiej strony pociesza mnie to ze 150tys za stan surowy pod ceramiką to realna cena. Czyli pod blachą to juz nawet bede mial zamknięty za tyle?????? Wiem ze pewnie niedlugo sie zacznie szal z cenami materialow i znowu bedzie rozpacz, ale jak sie powiedzialo A i trzeba powiedziec i B, a w razie czego to: FOR SALE :lol:

W pn albo wtorek zanosze wszystko do starostwa i czekam na pozwolenie, nie wim jeszcze czy bedzie potrzebne odrolnienie. Myslicie ze zdaze ze wszstkim ??? Majstry przychodza 15 maja. ???

pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Acha jeszcze znalazłem ekipę do do stanu surowego bez dachu za 12.000PLN :D , miałem też ofertę na 150.000PLN kompleksowego wykonania stanu surowego otwartego (wraz z materiałami) ale chyba systemem gospodarczym będzie taniej.

Pozdrawiam

Ta kwota za stan surowy rzeczywiście nie jest strasznie wygórowana, tylko jak mówi Jacek i Castello zależy to jeszcze od tego z czego ma być zrobiony dach. Ja robiłem systemem gospodarczym i wyszło trochę mniej bo ok. 135 tys. (blachodachówka). A co do tej pierwszej oferty to bardzo tanio, a jeśli to z wykonaniem fundamentów to strasznie tanio :o . Mnie murowanie wszystkich ścian + strop + schody zewn. i wewn. kosztowało jakieś 16 tys. , natomiast dodatkowo stan "zero" jakieś 8 tys. (tyle, że u mnie jest spadek terenu i sporo pracy poszło na wypełnienie fundamentów piaskiem i ubijanie)

Jacek , Castello , Mac Iek

Co do pierwszej ekipy umówiony jestem na fundamenty, ściany zewnętrzne wewnętrzne, schody wew. i kominy ( systemowe).

Co do dachu to mam zamiar robić z dachówki cementowej Brass koszt dachówki, okien 2szt, rynny, folia i wszystko co jest potrzebne to 18,5tyś.

Jeszcze nie interesowałem się kosztami więźby dachowej :-? .

Koszt położenia całego dachu ( więźba + cała reszta-dachówka, obróbki itp.) to około 50-70zł/m2 jeszcze nie mam ekipy.

Druga ekipa ( za 150tyś.) to pełny profesjonalizm sprawdzona u mojej znajomej i nie tylko. Wykonanie od fundamentów po dach.( bez tarasu i schodów zew. - wykonam sam )

Więc mam duży dylemat co wybrać :

-niepewność czy podołam wszystkiemu organizując-budowę samemu czy iść na łatwiznę i wydać pewnie ok. 10-15tyś więcej.

A jeszcze pytanko do wszystkich - jakie robicie fundamenty - szalowane od ławy fundamentowej + drenaż + izolacja od samego spodu czy po prostu wykonanie wykopu i zalanie betonem ( druga wersja tańsza o ok. 10tyś.)

Koszt pustaków:

thermopor 30 -6zł

thermopor 25 -7,10zł

thermopor 11,5 -4,20zł

Oczywiście to ceny brutto więc jeszcze coś odzyskam od skarbowego.

Mac Iek Z tego co ja to rozumiem to ulga ma limit kwotowy a limit czasowy jesli wogole jest to jest dlugi. Jest mase informacje ne ten temat w necie 9zasmieconym zresztą... ) ale cos wybierzesz. Wpisz tylko w google np. Jak odzyskać różnicę między 7 a 22 proc, a na pewno znajdziesz tam odp na pytanie. Ja dzwonilem do US i pytalem czy jak kupie pustaki w 2007 a pozwolenie na bud bede mial z 2008 r to czy bede mogl odliczyc, powiedzieli mi ze tak , trzeba tam co prawda jakies papiery od dzialki - moja byla rolnai przeksztalcalem , ale to jest do przejscia.

Mac Iek mam prosbe mozesz mi podac przyblizone wymiary więźby Twojego daszku na wejsciem, zona sie uparła ze ma byc z kolumienkami a chcilalem zamowic drewno. Moze pamietasz tez przekroje drewna uzytego na daszek. Czy dlugosc krokwi od domu (tych co łącza sie z daszkiem) Ci sie się znacznie zmienila. Pytam bo nie chce zamawiac bez sensu drewna ktore poem nie bedze wykozystane. I tak sie co do 10 cm nie wyliczy ale zawsze mozna to jakos oszacowac. Maszmoze zdjecie domu od frontu? Cobym pokazal mojej - niech zdecyduje czy jej pasuje. Moj @ "pturbak" na wp.pl.

Dzekuje i pozdrawiam

Mac Iek Z tego co ja to rozumiem to ulga ma limit kwotowy a limit czasowy jesli wogole jest to jest dlugi. Jest mase informacje ne ten temat w necie 9zasmieconym zresztą... ) ale cos wybierzesz. Wpisz tylko w google np. Jak odzyskać różnicę między 7 a 22 proc, a na pewno znajdziesz tam odp na pytanie. Ja dzwonilem do US i pytalem czy jak kupie pustaki w 2007 a pozwolenie na bud bede mial z 2008 r to czy bede mogl odliczyc, powiedzieli mi ze tak , trzeba tam co prawda jakies papiery od dzialki - moja byla rolnai przeksztalcalem , ale to jest do przejscia.

Dzięki za informacje. Przeglądnąłem trochę informacji w necie i jako taką orientację mam.... myślę, że sobie poradzę. Miałem nadzieję, że ktoś kto to robił ma jakieś rady praktyczne :wink:

Mac Iek mam prosbe mozesz mi podac przyblizone wymiary więźby Twojego daszku na wejsciem, zona sie uparła ze ma byc z kolumienkami a chcilalem zamowic drewno. Moze pamietasz tez przekroje drewna uzytego na daszek. Czy dlugosc krokwi od domu (tych co łącza sie z daszkiem) Ci sie się znacznie zmienila. Pytam bo nie chce zamawiac bez sensu drewna ktore poem nie bedze wykozystane. I tak sie co do 10 cm nie wyliczy ale zawsze mozna to jakos oszacowac. Maszmoze zdjecie domu od frontu? Cobym pokazal mojej - niech zdecyduje czy jej pasuje. Moj @ "pturbak" na wp.pl.

Dzekuje i pozdrawiam

Nie pamiętam wymiarów i przekrojów. Nie radzę jednak sugerować się moją więźbą. Ja ledwo zdążyłem zmienić zamówienie więźby bo po spotkaniu z cieślą okazało się, że wszystko co zamówiłem wcześniej jest nie takie jak ma być :o Dlatego radzę najpierw pogadać z wykonawcą, który powinien dokładnie powiedzieć ile i czego potrzeba. Zdjęcie wysłałem...może się przyda. Pozdrawiam

Zmienialiście cos w konstrukcji schodów? czy zalaliście tak jak bylo w proj. ? Podobno schody to jedna ze słabych stron projektu. Jeśli cos zmieniliscie to prosze napiszcie co i jak, bo jestescie "na świeżo" z tym problemem.

Dziś odebraliśmy adaptację uff....

Dziekuje

Schody mamy takie jak w projekcie. Nie sa niestety najlepsze ale zeby zmienic na schody ze spocznikiem trzeba zrezygnować z części pokoju na pietrze a tego nie chcielismy.

Zmiany w projekcie to strop monolityczny, garaż dwustanowiskowy, troche większy balkon, w salonie zamiast trzech okien trzy drzwi balkonowe, mniejsze okno w kuchni, spizarnia w kotlowni, a pod schodami miejsce na szafki kuchenne.

Nad garażem (trzy pomieszczenia) będzie miejsce na garderobe z sypialni i pralnia/suszarnia z wejsciem z lazienki a z dolu od garazu dziura w stropie i wejscie na stryszek zeby schować niepotrzebne grabie czy rower.

No i oczywiscie scianka kolankowa podniesiona o dwa pustaki.

Łazienka na górze wejdzie troche w sypialnie-dokładnie o prysznic, za to zmniejszymy ją w wejściu bo w korytarzu przed drzwiami do łazienki chcemy zrobić miejsce na małą biblioteczkę i fotel do czytania pod oknem połaciowym. Pewnie jeszcze o czymś zapomnialem ale to tak na szybko...

W razie pytan...wiesz co masz robic...

powodzenia w budowaniu ....

Schody mamy takie jak w projekcie. Nie sa niestety najlepsze ale zeby zmienic na schody ze spocznikiem trzeba zrezygnować z części pokoju na pietrze a tego nie chcielismy.

O spoczniku to chyba wszyscy Oliwkowicze moga tylko pomarzyć...

Czyli nic nie zmieniliście wkonstrukcji schodów: wysokości ... ? głębokości ... ?

Dziękuje Wam za odp.

W takim razie ponawiam pytanie:

Kto i jak zmienił schody ? (Chodzi o wysokości i głębokość stopni)

Dziękuję Mac Iek - owi za pomoc

Jutro zanosze swoj zaadaptowany projekt do adaptacji :lol: Robimy zmiany do zmian :oops: Już widzę minę p. architekt. :evil:

Pozdrawiam

Witam!

Czytam wątek regularnie, niestety, z pisaniem nie wyrabiam ;-)

Wrzucam skany naszych zmian, w tym przebudowę schodów, może kogoś zainspiruje. Schody jeszcze nie wykończone, więc nie wiem, jak finalnie będzie z komfortem użytkowania, ale na razie jest nieźle :-)

Schody są częściowo zabiegowe, a dalej jest spocznik, rozdzielający schody w 2 kierunkach - na piętro i do pomieszczenia nad garażem, które będzie moją pracownią.

Dokładnych wymiarów schodów nie mam w tej chwili (praca ;-) ), ale na ewentualne pytania chętnie odpowiem

http://img80.imageshack.us/img80/1052/skan01mf9.th.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/6965/skan02ba6.th.jpg

Pozdrawiam :-)

Witam!

Czytam wątek regularnie, niestety, z pisaniem nie wyrabiam ;-)

Wrzucam skany naszych zmian, w tym przebudowę schodów, może kogoś zainspiruje. Schody jeszcze nie wykończone, więc nie wiem, jak finalnie będzie z komfortem użytkowania, ale na razie jest nieźle :-)

Schody są częściowo zabiegowe, a dalej jest spocznik, rozdzielający schody w 2 kierunkach - na piętro i do pomieszczenia nad garażem, które będzie moją pracownią.

Dokładnych wymiarów schodów nie mam w tej chwili (praca ;-) ), ale na ewentualne pytania chętnie odpowiem

http://img80.imageshack.us/img80/1052/skan01mf9.th.jpg

http://img80.imageshack.us/img80/6965/skan02ba6.th.jpg

Pozdrawiam :-)

To są zmiany zrobione przez ciebie czy przez architekta . Sporo zmian , sporo konsekwencji pociągnie to za sobą . Tak na szybko , musisz podnieść sciankę kolankową bo innaczej bedziesz albo nie będziesz mogł wejść do wanny lub jak ją odsuniesz to będziesz chodził prosto do wanny . Kanalizacja mam nadzieje ze masz to już wszystko zaprojektowane , odpowierzenie ? Wentylacja dolnej łazienki ? masz przesuniety komin , będziesz musiał pociągnać go ponad trzy metry od połaci dachu . I jeszcze sporo takich niuansów , ale jeśli masz dobrego fachowca-projektanta to spoko . Ale jeśli nie to proponuje pokazać ten projekt kilku wykonawcom lub specjalistą w róznych temeatach aby się wypowiedzieli .

Ja wiem po sobie jak robiłem drobne zmiany i korekty , a jak się to potem przekłada na stan zastany po budowie lub w trakcie budowy wychodzi ze trzeba coś zmienić bo tak się nie da , a papier wszytsko przyjmie.

Ktoś kiedyś napisał "zastanów się 10 razy zanim coś zmienisz w projekcie bo wszystko pociąga za sobą konsekwencje" - jak to czytałem to nie rozumiałem o co chodzi autorowi , ale dziś z perspektywy czasu podpisuje się pod tym w 100% .

pozdr

Jacek

Jacek , Castello , Mac Iek

Co do pierwszej ekipy umówiony jestem na fundamenty, ściany zewnętrzne wewnętrzne, schody wew. i kominy ( systemowe).

Co do dachu to mam zamiar robić z dachówki cementowej Brass koszt dachówki, okien 2szt, rynny, folia i wszystko co jest potrzebne to 18,5tyś.

Jeszcze nie interesowałem się kosztami więźby dachowej :-? .

Koszt położenia całego dachu ( więźba + cała reszta-dachówka, obróbki itp.) to około 50-70zł/m2 jeszcze nie mam ekipy.

Druga ekipa ( za 150tyś.) to pełny profesjonalizm sprawdzona u mojej znajomej i nie tylko. Wykonanie od fundamentów po dach.( bez tarasu i schodów zew. - wykonam sam )

Więc mam duży dylemat co wybrać :

-niepewność czy podołam wszystkiemu organizując-budowę samemu czy iść na łatwiznę i wydać pewnie ok. 10-15tyś więcej.

A jeszcze pytanko do wszystkich - jakie robicie fundamenty - szalowane od ławy fundamentowej + drenaż + izolacja od samego spodu czy po prostu wykonanie wykopu i zalanie betonem ( druga wersja tańsza o ok. 10tyś.)

Koszt pustaków:

thermopor 30 -6zł

thermopor 25 -7,10zł

thermopor 11,5 -4,20zł

Oczywiście to ceny brutto więc jeszcze coś odzyskam od skarbowego.

Podczas budowy każdą złotówkę liczyłem dwa razy i raczej należe do ludzi oszczędnych , ale jesli masz różnicę 10 tyś to ja bym na to poszedł .

To nie łatwizna to rozsądek , no chyba ze sie znasz i masz dużo czasu .

Zmiany są zrobione oczywiście przez architekta :o

Na skanach sami zmieniliśmy tylko rozkład ścianek działowych na poddaszu.

Dom już stoi, jest zamknięty, robimy właśnie instalacje. Kominy są wyciągnięte ponad dach. Ścianka kolankowa ma w tej chwili ok 130cm. Ogrzewanie będzie pompą ciepła, z tym, że robimy w kotłowni wyprowadzenie na inny piec w razie jakiejś awarii, żeby móc podpiąć np ogrzewanie elektryczne. (Szczegóły techniczne zna raczej mąż)

Wentylacja WC jest wyprowadzona na dach.

Zdjęcia domu można zobaczyć tutaj:

http://www.historia-pewnego-domu.blogspot.com

Witaj Sasenka - macie piękną Oliwką. Moja jest dopiero w marzeniach - ale planuje powaznie: interesuje mnie Wasza pompa ciepła - co, jak, gdzie, kto projektował, jakie ogrzewanie (np czy podlogowe) - gdyz w tej z moich marzeń tez ma być pompa i każda uwaga od osób juz ja posiadających jest BEZCENNA!! - poprzez forum lub na priv [email protected]

pozdrawiam

Pompa ciepła będzie z NIBE, 7kw, do tego zbiornik na CWU z płaszczem na wodę do zasilania podłogówki. Podłogówka będzie w całym domu, oprócz gospodarczego i garażu, wyszło projektantowi coś ok 160m2.

Na dniach będziemy zakopywać kolektor, mam mieć w sumie 400m, 2 pętle po 200m - wszystko wyliczone i zaprojektowane przez firmę NIBE i ich instalatorów.

Rozważaliśmy ofertę Thermogolv, ale NIBE mamy na miejscu, poza tym zaoferowali nam zniżkę w zamian za to, że pozwolimy od czasu do czasu przyjechać i obejrzeć instalację potencjalnym klientom ;)

Witam,

może ktoś już o tym pisał, ale wątek jest taki dłuuuugi, że nie zdołam chyba znakeźć szybko odpowiedzi.

A chodzi mi o szerokość bramy garażowej. W projekcie jest 240 cm. Zostawiać taką szerokość czy trochę poszerzyć, np. do 260 cm. Jak Wy zrobiliście? Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii, tzn jak barma jest wygodna. Bo ja jeszcze nie mam :lol:

Pozdrawiam

Aneta

240 jest wystarczajace jesli masz wjazd na wprost.

Jesli musisz krecic to 260 jest bardziej odpowiednie.

Do 250 powiekszysz bez problemu (pamietaj o dłuzszym nadprozu) jesli ma byc 260 lub wiecej to trzeba by chyba poszerzyc troche garaz, bo moze byc problem z montażem bramy po bokach (moze zabraknąć kilku cm) - ale na 100% nie wiem, bo nie mierzyłem.

240 jest wystarczajace jesli masz wjazd na wprost.

Jesli musisz krecic to 260 jest bardziej odpowiednie.

Do 250 powiekszysz bez problemu (pamietaj o dłuzszym nadprozu) jesli ma byc 260 lub wiecej to trzeba by chyba poszerzyc troche garaz, bo moze byc problem z montażem bramy po bokach (moze zabraknąć kilku cm) - ale na 100% nie wiem, bo nie mierzyłem.

Zgadzam się z Bikerusem. Ja mam już zamówioną bramę segmentową 240 cm i z tego co mówili w firmie to przy tego typu bramach wystarczy po ok. 15 cm z każdej strony. Z tego wniosek, że prawdopodobnie można ją poszerzyć nawet do 3 m.......tylko po co? Jak mówi Bikerus, przy prostym wjeździe powinno być w sam raz.

Jest jeszcze kwestia finansowa.....240 cm to jest szerokość standardowa - "parę" centymetrów więcej przełoży się pewnie na kilkaset złoty więcej :roll:

Dzięki za odpowiedź :)

wjazd do garażu będzie na wprost, jakieś 8 m od wjazdu na działkę. Garaż poszerzyłam o metr, ale tak naprawę ja po prostu nie wiem, czy dam radę wjechać w taką bramę. Wydaje mi się wąska, ale niegdy nie wjeżdżałam do garażu więc nie wiem, czy to naprawdę wąsko, czy tylko mi się wydaje. Ale jak mówicie, że to standardowy wjazd, to to chyba przy nim pozostanę.

Zmiany w projekcie są na ukończeniu, zastanwiam się jeszcze czy taką zmiane jak szerszy wjazd do garażu można zrobić na etapie budowy.

Witam!

Zastanawiam sie nad roletami zewnetrznymi.

1. Czy one musza byc uwzglednione w projekcie (adaptacji)???

2. Czy potrzebne sa wyższe otwory okienne? (nadproża wyzej?)

3. Inne sygestie mile widziane. (+/- ???)

Jak bede cos wiedzial to bede mogł sprawdzic sobie ceny i podjac decyzje.

Zawsze myslalem ze to luksus ... a może jednak nie.

Wniosek o pozwolenie na budowe złożony.

pozdrawiam

Castello