Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż poszerzyłam o metr, ale tak naprawę ja po prostu nie wiem, czy dam radę wjechać w taką bramę.

Auto klasy C (czyli np. Golf, Focus, Corolla) to ok. 1,9 m szerokości wraz z lusterkami.

Tak wiec bez żadnych problemów wjezdzasz w bramę o szer. 2,4m.

S klasa Mercedesa to ok. 2 m szerokości wraz z lusterkami - więc tez dasz rade wjechać :wink:

No ale jesli masz kasę i chcesz więcej komfortu, to kup szerszą bramę - jeśli można, to warto sobie ułatwiać życie :wink:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Zastanawiam sie nad roletami zewnetrznymi.

1. Czy one musza byc uwzglednione w projekcie (adaptacji)???

2. Czy potrzebne sa wyższe otwory okienne? (nadproża wyzej?)

3. Inne sygestie mile widziane. (+/- ???)

Jak bede cos wiedzial to bede mogł sprawdzic sobie ceny i podjac decyzje.

Zawsze myslalem ze to luksus ... a może jednak nie.

Wniosek o pozwolenie na budowe złożony.

pozdrawiam

Castello

rolety zewnetrzne musisz uwzględnić na etapie budowy, dodatkowo nadproża muszą być podniesione o ok 20 cm. My takiej zmiany nie uwzględnialiśmy na etapie adaptacji.

pozdrawiam

Garaż poszerzyłam o metr, ale tak naprawę ja po prostu nie wiem, czy dam radę wjechać w taką bramę.

Auto klasy C (czyli np. Golf, Focus, Corolla) to ok. 1,9 m szerokości wraz z lusterkami.

Tak wiec bez żadnych problemów wjezdzasz w bramę o szer. 2,4m.

S klasa Mercedesa to ok. 2 m szerokości wraz z lusterkami - więc tez dasz rade wjechać :wink:

No ale jesli masz kasę i chcesz więcej komfortu, to kup szerszą bramę - jeśli można, to warto sobie ułatwiać życie :wink:

Zadzwoń do pierwszej firmy z bramami i dzowdz się ile drożej będzie kosztować brama np 260 , 280 i na tej podstawie podejmij decyzje . Ja mam bramę na posje (260 cm) i w cale nie jest to taki extra luz , a jak zrobi się zimno ,mokro lodowato , delikatny uślizg i możesz obetrzeć sie az miło . Jesli masz możliwość powiększ bramę , jeśli zaakceptujesz większy koszt bramy .

Na prawdę warto uałtwiać sobie życie , pamiętaj że możesz korzystać z niej przez całe życie . Mówią ze wielkość nie ma znacznia , a ja myśle ze ma .

...Ja mam bramę na posje (260 cm) i w cale nie jest to taki extra luz , a jak zrobi się zimno ,mokro lodowato , delikatny uślizg i możesz obetrzeć sie az miło ....

Dlatego moja brama na posesję będzie miała szerokość 4,5 m.......nie żebym się chwalił..... :wink: (choć wykonawca sugerował żeby zrobić 5 i pół metrową :o )

czy moge prosić o więcej zdjęć tego domku osoby które ukończyły budowe? cały czas mam wrażenie że ten dom jest strasznie malutki np. korytarz na górze, łazienka i przedpokój na dole...będe bardzo wdzięczna za pomoc

PS. czy ktoś może napisać ile mniej więcej kosztuje stan surowy zamknięty Oliwki? 50% to praca własna...

Wielkość domu to raczej pojęcie względne. Dla mnie nie jest malutki- jest bardzo "pojemny" Nie znalazłam podobnej wielkości domu z prawie 40m salonem. Łazienka na dole jest moim zdaniem idealna (odrobine przesuneliśmy ścianke kosztem pom. gospodarczego) Kuchnia przy zagospodarowaniu przestrzeniu pod schodami robi się bardzo funkcjonalna. Dla wielbicieli przestrzeni jest jeszcze możliwość podniesienia ściany kolankowej, z której nie skorzystaliśmy- na tej decyzji ucierpiała troszeczkę łazienka, reszta jest fajniutka :wink:

Co do kosztów. Stan surowy zamknięty (porotherm, dachówka ceramiczna, dobrej klasy okna PCV w obustronnym kolorze, brama garażowa Wiśniowskiego, drzwi zew. drewniane Urzędowskiego w najgorszym okresie (wiosna /lato 2007) kosztował nas ok. 175tyś- w tym robocizna 32tyś. To co jest potem- potocznie zwane wykończenówką wygląda niestety znacznie gorzej :-? My już jesteśmy "wykończeni" Jak się parkiety ułożą to jakieś fotki wrzucę :D

Możesz powiedzieć ile u Was za wiercenie studni? Mnie gość powiedział 250zł za 1m

U mnie w zależności od materiałów (uzywane/nowe rury, rózne "fi" rur, marka itp.) cena sie kształtowała od 100 do 250 zł - szukałem latem ubiegłego roku. Obdzwoniłem wszystkie firmy w promieniu 100km z Panoramy Firm.

Do tego dochodził koszt pompy - dobra i trwała ok. 1,5-2 tys zł i odbudowa studni.

czy moge prosić o więcej zdjęć tego domku osoby które ukończyły budowe? cały czas mam wrażenie że ten dom jest strasznie malutki np. korytarz na górze, łazienka i przedpokój na dole...będe bardzo wdzięczna za pomoc

PS. czy ktoś może napisać ile mniej więcej kosztuje stan surowy zamknięty Oliwki? 50% to praca własna...

Wielkość domu to raczej pojęcie względne. Dla mnie nie jest malutki- jest bardzo "pojemny" Nie znalazłam podobnej wielkości domu z prawie 40m salonem. Łazienka na dole jest moim zdaniem idealna (odrobine przesuneliśmy ścianke kosztem pom. gospodarczego) Kuchnia przy zagospodarowaniu przestrzeniu pod schodami robi się bardzo funkcjonalna. Dla wielbicieli przestrzeni jest jeszcze możliwość podniesienia ściany kolankowej, z której nie skorzystaliśmy- na tej decyzji ucierpiała troszeczkę łazienka, reszta jest fajniutka :wink:

Nic dodać nic ująć :)

Co do kosztów. Stan surowy zamknięty (porotherm, dachówka ceramiczna, dobrej klasy okna PCV w obustronnym kolorze, brama garażowa Wiśniowskiego, drzwi zew. drewniane Urzędowskiego w najgorszym okresie (wiosna /lato 2007) kosztował nas ok. 175tyś- w tym robocizna 32tyś. To co jest potem- potocznie zwane wykończenówką wygląda niestety znacznie gorzej :-? My już jesteśmy "wykończeni" Jak się parkiety ułożą to jakieś fotki wrzucę :D

Z blachodachówką (choć nie najtańszą) stan surowy zamknięty kosztował mnie ok. 150 tys. - robocizna podobnie.

u nas niestety ciagle brak możliwości rozpoczęci prac a wszystko gotowe!

mamy pozwolenie, wszelkie uzgodnienia (np. z wodociagami), mamy ekipe, wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową a niestety na działce mokro i nie da się kopać.

Tak jest niestety w tamtym rejonie i wiemy że trzeba będzie robić drenaż ogródka ale to czekanie jest dobijające... no i dziś śniegu na dodatek napadało :(

u nas niestety ciagle brak możliwości rozpoczęci prac a wszystko gotowe!

mamy pozwolenie, wszelkie uzgodnienia (np. z wodociagami), mamy ekipe, wczoraj podpisaliśmy umowę kredytową a niestety na działce mokro i nie da się kopać.

Tak jest niestety w tamtym rejonie i wiemy że trzeba będzie robić drenaż ogródka ale to czekanie jest dobijające... no i dziś śniegu na dodatek napadało :(

Nie poddawaj się Gaby !!! Najlepsze dopiero przed Tobą :wink:

...Ja mam bramę na posje (260 cm) i w cale nie jest to taki extra luz , a jak zrobi się zimno ,mokro lodowato , delikatny uślizg i możesz obetrzeć sie az miło ....

Dlatego moja brama na posesję będzie miała szerokość 4,5 m.......nie żebym się chwalił..... :wink: (choć wykonawca sugerował żeby zrobić 5 i pół metrową :o )

No tak, wjazd na posesję to pewnie, że więcej niż 240 cm, ale mi chodziło o wjazd do garażu :lol:

ja przymierzam się do rekuperacji z GWC. Dostałem wstępny projekt o instalatora. Centralka w garażu. Ja myślałem o pom. gospodarczym.

Jaki masz koszt brutto całej instalacji ?

Mysle że instalka w garazu to najlepsza opcja jeśli chodzi o reku w Oliwce - minimalizujemy wpływ hałasu.

Centralka Storkair G91 BE - 6450 zł

Materiały - 5150 zł

Montaż - 4000 zł

GWC REHAU AWADUKT THERMO - 8100 zł

GWC montaż - 1200 zł (bez koparki)

Ceny netto.

Wychodzi drogo, dostałem oferty z 3 firm, ta jest po środku, facet bardzo konkrentie rozmawiał i chętnie da namiary na miejsca gdzie wykonywał instalacje, więc z nim ewentualnie bym robił.

Myślałem też o samodzielnym wykonaniu instalacji, ale chyba sobie dam luz, nie będę miał czasu na takie zabawy.

Daniel

cześć, czy możesz powiedzieć z jakiej firmy masz wycenę?

ja dostałam z rekuperatory.pl

centrala MISTRAL 600 GEO - 7.070

sterownik RC3 -750 zł

materiały instalacyjne 7.860 PLN

montaż instalacji 2.850

GWC AWadukt Thermo

wymiennik 6.800

przepustnica 950

czerpnia 1.600

montaż 50 PLN/mb bez koparki

kubatora mojego domu KomfortowyII 915m3, powierzchnia całkowita 347,31m2

Witam

Ja tak trochę niefortunnie w Wielką Sobotę. Ale akurat teraz trochę wolnego czasu.

Mam pytanie bardziej dla zaawansowanych. Jak wygląda sprawa z wszelkimi wyprowadzeniami czylina: kanalizację, wodę, nawiew powietrza pod kominek i innymi przepustami na etapie fundamentów. Na co należy zwrócić uwagę? Czy tym zazwyczaj zajmuje się budowlaniec czy osobno hydraulik. Mój budowlaniec powiedział mi i tym mnie zaskoczył, że pierwsze wylewki zrobi po instalacjach hydraulika. Budowę zaczynam w czerwcu, ale muszę się w tej kwestji dogadać przy ew umowie. Szczegółowo opisał zakres robót ale wykonania przepustów pod instalację nie uwzględnił i to mnie dziwi. Może ktoś powie o koszcie tych pierwszych instalaxcji? i jak to z tym jest?

A tak w ogóle to dla wszystkich oliwkowiczów

WESOŁEGO ALLELUJA :D :D

tomek :wink:

Witam

Ja tak trochę niefortunnie w Wielką Sobotę. Ale akurat teraz trochę wolnego czasu.

Mam pytanie bardziej dla zaawansowanych. Jak wygląda sprawa z wszelkimi wyprowadzeniami czylina: kanalizację, wodę, nawiew powietrza pod kominek i innymi przepustami na etapie fundamentów. Na co należy zwrócić uwagę? Czy tym zazwyczaj zajmuje się budowlaniec czy osobno hydraulik. Mój budowlaniec powiedział mi i tym mnie zaskoczył, że pierwsze wylewki zrobi po instalacjach hydraulika. Budowę zaczynam w czerwcu, ale muszę się w tej kwestji dogadać przy ew umowie. Szczegółowo opisał zakres robót ale wykonania przepustów pod instalację nie uwzględnił i to mnie dziwi. Może ktoś powie o koszcie tych pierwszych instalaxcji? i jak to z tym jest?

A tak w ogóle to dla wszystkich oliwkowiczów

tomek :wink:

Na etapie fundamentów hydraulik musi Ci zrobić odpływy kanalizacyjne......resztę "na spokojnie" można zrobić później 8)