Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, my równiez kupilismy projekt. W Nowym Roku przeprowadzimy małe zmiany w projekcie , a na wiosne, jak nam sie uda papierkowa robote gładko przebrnac zaczynamy budowe. Tak sie cieszymy. My poszerzamy salon o ok 1m. Robimy garaz dwustanowiskowy, a nad garazem sypialnia z garderoba. Ostatnio czytałam fajny artykuł o garazach. Pisano tam, ze przewaznie sa bardzo male, ze przy wjezdzie trzeba lusterka składach, a otwory na drzwi nigdy nie maja rozmarów jak drzwi standardowe, i dlatego trzeba duzo więcej za drzwi garazowe zaplacic. A lepiej od razu wymiar otworu dopasowac do drzwi. (tak mie sie wydaje)To tak tylko pisze, bo nie mam jeszcze projektu i nie wiem jakie w OLIWCE sa rozmiary garazu. Pozdrawiam wszystkich oliwkowiczow i zycze Szczęsliwego Nowego Roku i pomyslności na placach budowy. Sobie tez tego zycze :D

Fakt ze pomieszczenie nad garazem wyszło dość duze , nawet sie nie sadziłem ze az tak , myslałem ze to bedzie taki strych nie ogrzewany na pierdoły . Gdy zobaczyła go moja żonka , stwierdziła ze bedzie to garderoba . W moim przypadku pomieszczenie ma 34m2 po podłodze , w sumie daje to 18m2 powierzni użytkowej . Jeszcze pomysli co tam naprawde bedzie.

Jacek

Witam , u mnie też pomieszczenie nad garażem jest duże , chociaż mam wymiar projektowy jedynie co podniosłem to ścianę kolankową , i wyszło bardzo fajne pomieszczonko ,które w przyszłości zaadaptuję na siłownię i saune

:D

My sie ciagle barujemy z żona . Ona chce garderobę , a ja własnie jakąś sale do czwiczeń . Moze uda sie jakos to pogodzić , w sumie to duze pomieszczenie. O saunie nie myslełem , ale to tez jakis pomysł .

Jacek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Własnie rozmyslam nad kominkiem i rozprowadzeniem goroacego powietrza (DGP) . Moze ktos juz ma z was projekt albo przerabiał juz ten temat w Oliwce i moze mi cos podpowiedzieć ? Wczoraj spedziłem ponad dwie godziny w firmie od kominków i trochę rozjaśnili mi w głowie . Ciekawa sprawa bo rozprowadzenie goracego powietrza grawitacyjnego jest w takiej samie cenie jak wymuszonego (wentylator) przy założeniu ze chcemy ogrzać wszystkie pomieszczenia łączenie to nad garazem .

Witaj "jacekot". Dzięki za informacje dotyczące dachu. Nie jestem jeszcze na etapie budowy ale przyznam, że też myślałem o kominku i rozprowadzeniu powietrza. Nawet radziłem się już w tej sprawie. Jeżeli chodzi o wentylator to niebardzo widzę jak go zamontować. Z reguły system wymuszania obiegu powietrza z rozdzielaczem umieszcza się za ścianą na której jest kominek....i tu jest mały problem bo w Oliwce kominek jest umieszczony w "kolumnie". Bardzo ciekawy jestem Waszych rozwiązań. Pozdrawiam

Witaj mario115

Jeżeli szukasz rzutów i wymiarów Oliwki zapraszam na strone

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=182

tutaj znajdziesz wszystko o Oliwce , oraz przybliżony koszt budowy , fakt że kalkulacja jest orientacyjna bo wszystko zależy od tego jakie zastosujesz materiały do budowy oraz od robocizny.

Pozdrawiam Jacek

Witam

Dzieki Jacolek za linkę:) ale chodziło mi o rzuty z projektu z rzeczywistymi wymiarami pomieszczeć .

Jak ktoś ma to jeszcze raz proszę o jakiś skan parteru i poddasza.

Czy ktoś wpadł może na pomysł jak zrobić wejście do garazu w innym miejscu żeby przez kuchnię nie było wejścia do kotłowni.

Witam. Nad naszym projektem już zaczyna pracować architekt. Mój pomysł, zresztą już podobny padł na tym forum, polega na zmniejszeniu łazienki i "wcięciu się" w kotłownię robiąc prysznic, zatem w łazieneczce będzie jedynie kibelek i umywaleczka i myslę, że wieksza nie bedzie potrzebna. Autoamtycznie powstanie korytarzyk wzdłuż ścian pokoju i łazienki, prowadzący do domu a wejście do łazienki będzie właśnie z tego korytarza.

Mam prośbę do Jacekot, czy mógłbys podać mi długość ściany pomiędzy dwoma oknami w salonie - bo widzę, że masz 2 zamiast oryginalnie jednego.

Pozdrawiam

Witaj mario115

Poratowałbym Cię rzutami ale moje projekty "adaptują" się teraz gdzieś w urzędach. Żałuję, że nie zrobiłem sobie choćby ksera........czasami też mi są potrzebne. Można sobie poradzić tymi rzutami które są na stronie np. IGN gdzie podane są wymiary zewnętrzne budynku. Jeżeli powiększysz go sobie do skali np. 1:100 (1 m to u Ciebie 1 cm) i wydrukujesz to możesz mniej więcej oszacować wymiary wewnętrzne......sam tak robiłem na początku.... :D

A co do drzwi do garażu to propozycja Adara jest najbardziej sensowna. Też o tym myślałem ale w końcu zwyciężył prysznic w łazience...:D

Pozdrawiam

A co do drzwi do garażu to propozycja Adara jest najbardziej sensowna. Też o tym myślałem ale w końcu zwyciężył prysznic w łazience...:D

Pozdrawiam

Ależ w mojej łazience na dole będzie prysznic taki "wbudowany" w pom gosp., taki z 3 ścianami a z przodu wejście szkalne, zastanawiam sie nawet czy nie wykonac go z luksferów i skorzystac wówczas z światła dziennego, które bedzie w pom. gosp. Już nawet namawiam na to męża :D

Witam. Nad naszym projektem już zaczyna pracować architekt. Mój pomysł, zresztą już podobny padł na tym forum, polega na zmniejszeniu łazienki i "wcięciu się" w kotłownię robiąc prysznic, zatem w łazieneczce będzie jedynie kibelek i umywaleczka i myslę, że wieksza nie bedzie potrzebna. Autoamtycznie powstanie korytarzyk wzdłuż ścian pokoju i łazienki, prowadzący do domu a wejście do łazienki będzie właśnie z tego korytarza.

Mam prośbę do Jacekot, czy mógłbys podać mi długość ściany pomiędzy dwoma oknami w salonie - bo widzę, że masz 2 zamiast oryginalnie jednego.

Pozdrawiam

Szkoda ze nie przeczytałem Twojego postu z samego rana , bo dzisiaj specjalnie rano pojechałem sobie na budowe pomierzyć otwory okienne i zobaczyc ile jeszcze musza podmurowac na wysokosc , okazuje sie ze prawie wszedzie zostawili mi 10 cm zapasu . Jakbym wiedział zmierzyłbym odległość co do centymetra . Fakt ze zamiast tych trzech małych okienek mam 2 duze , zamiast trzech 90 mam dwie 180 od strony południowej (tu powinny być najwieksze przeszklenia ) , a zmniejszyłem za to okno salonowe od frontu ze 180 m na 120 m i suma w bilansie przeszkleń wyszła na to samo . Ale czy przez to bedzie bardziej doswietlony salon i dogrzany zima przez słońce , to zobaczymy w praniu.

ale zmierze na projekcie to potem napisze

pozdr dla Oliwkowiczów

Jacek

Ależ w mojej łazience na dole będzie prysznic taki "wbudowany" w pom gosp., taki z 3 ścianami a z przodu wejście szkalne, zastanawiam sie nawet czy nie wykonac go z luksferów i skorzystac wówczas z światła dziennego, które bedzie w pom. gosp. Już nawet namawiam na to męża :D

Przepraszam nie doczytałem.........zwracam honor :D

Witam

Wow, widze coraz więcej Oliwkowiczów :D , i bardzo dobrze , przeczytałem o zmianie wejścia do kotłowni przez garaż kosztem łazienki , i z ciekawości poszedłem na budowę zobaczyć jak to będzie wyglądało i nawet jest to pomysł, można tam troszę poszaleć i powiększyć łazienkę po przez przesunięcie o 35 cm sciankę w kotłownię i łazienka bedzie troszkę większa no i ten prysznic to też dobry pomysł , bo kotłownia jest duża . Ja jestem jeszcz na etapie że nie mam żadnych ścianek działowych więc mam pole do popisu .Jeżeli mogę coś podpowiedzić na etapie adaptacji projektu, u mnie została zmieniona konstrukcja dachu i pozbyłem się słupów i ogromnej belki kalenicowej , według mnie okno w kuchni jest troszkę za szerokie, i chyba je zmniejsze.

Pozdrawiam

Jacek

Jak bardzo sie cieszę ze znalazłam to forum :D

Kupiliśmy projekt juz dośc dawno, ale cały czas walczymy z papierami.

Cały czas miałam jakieś watpliwości ale dzięki zdjęciom jakie zobaczyłam na forum wiemy ze to strzał w dziesiątkę. :D .

Planujemy następujące zmiany w projekcie:

poszerzenie salonu o 1 m

przeniesienie okien tarasowych na boczną ścianę

przesunięcie ścianki między kuchnią a jadalnią o65 cm (miejsce na lodówkę)

powiekszenie wiatrołapu (przesunięcie drzwi)

wstawienie dodatkowego okna w pokoju nad salonem i nad garażem

Cieszę się , że okazuje się ze daszek nad wejściem jest dostatecznie duży

Może macie jakieś uwagi ? Pozdrowienia :p

• 2 weeks później...
My juz mamy zaadaptowany parter. Moglabym rzut wkleic, ale nie wiem jak to sie robić. Gdzie mam wejsc, aby poczytac o wklejaniu obrazów?

Witam moze mnie sie uda naprowadzić jak należy to robić .

Na początek musisz założyć sobie katalog ze zdjęciami w internecie , np na foto onet lub gdzie indziej . Jak juz zamieścisz zdjęcie w elektronicznym albumie to klikasz prawym klawiszem myszki ,rozwijasz menu i wybierasz opcje "właściwośc" . Po pojawieniu sie okienka z własciwościami kopiujesz "adres URL" który zazwyczej wyglada tak "http://foto.m.onet.pl/_m/e2b6fc819012b338ed67f,5,19,0.jpg".

Jak bedziesz pisać post na forum muratora to wklejasz ten skopiowany adres zdjecia ,poprzedzony i zamkniety klawiszem/funkcją IMG (funkcja znajduje sie nad okienkiem w którym bedziesz pisać post , sa tam klawisze/funkacje takie jak grubość czcionki, podkreślenie tekstu , cytuj , kod i będzie również "IMG". Miłej zabawy Jacek

Oczywiście czekamy z niecierpliwościa na rzuty .

Słuchajcie własnie sobie policzyłem ze projekt "Oliwka z garazem" w standarcie ma 195 m2 powierzchni netto (jesli policzymy wszystko po podłogach ,plus garaż i strych ) . Przesto ze ja mam poszezony garaz o 2m , otrzymuje powierzchnie netto 215m2 . Oczywiście użytkowej powierzni mam około 145m2(ze strychem nad garazem) plus 34m2 garaz.

Wiec chyba ten domek nie jest mały.