Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witamy Wszystkich

No i doczekaliśmy się. Dzisiaj odebraliśmy wreszcie POZWOLENIE NA BUDOWE. Tak więc lada moment ruszamy z budową. Choć w zasadzie to już ruszyliśmy, bo dzisiaj zgarnęli nam humus.

Pozdrawiamy

Ania i Jacek

Moja droga do otrzymanie PnB była kręta i "ciernista" dlatego wiem jaka to radość. GRATULUJĘ!!! :p

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Shrek

wielkie dzieki za mozliwosc obejrzenia Twojej oliwki na zdjeciach - szkoda ze nie mialam okazji obejrzec jej na zywo jak moj maz byl u was ...

Zdjecia sa super i mysle ze pomoga nam podjac pewne decyzje ...

widze ze pokoje na gorze sa calkiem przestrzenne (my tez podnieslismy o 2 pustaki i to byl super ruch) i korytarz nie jest taki maly jak sie wydaje na projekcie pomimo tego ze jak widze zabudowaliscie jego kawalej zgodnie z projektem robiac tam male pomieszczenie gospodarcze na pietrze - tez sie pewnie na to zdecydujemy chociaz bylam przeciwniczka tego pomyslu ... :)

a na zkonczenie podesle wczorajsze zdjecie z naszej budowy ... jutro wchodza na dach z wiezba ...

http://img261.imageshack.us/img261/1637/img6819awc4.th.jpg

ida

Jaką masz szerokość otworu wjazdowego do garażu?

Witajcie,

śledzimy z mężem to forum od kilku tygodni a od czwartku jesteśmy posiadaczami projektu z garażem 2-stanowiskowym, w którym urządzimy mieszkanka dla mojej mamy.

Projekt od razu nam się spodobał, gdyż najpierw mieliśmy okazję zobaczyć go na żywo (nasz znajomy budowlaniec właśnie taki buduje i zaprosił nas na budowę) a później analizowaliśmy szczegóły w internecie.

Nie przewidujemy żadnych większych zmian w projekcie, poza podniesieniem ścianki kolankowej, nad garażem zrobimy sobie sypialnię, otworzymy całkiem pokój nr 6 i zlikwidujemy garderobę.

Jeśli chodzi o elewację to bardzo nam się podoba dom Shreka, świetny pomysł z tym daszkiem nad tarasem, pewnie wykorzystamy ten pomysł.

Martwi nas tylko 1 rzecz - chodzi o kuchnię. Obawiam się że jest trochę mała i nie będzie w niej miejsca na stół!! Wiem wiem, zaraz obok jest jadalnia, ale chodzi bardziej o takie miejsce robocze na przygotowywanie potraw czy zjedzenia szybkiego posiłku.W związku z tym zwracam się z prośbą o jakieś sugestie, porady przemyślenia, ewentulalne zdjęcia kuchni, [email protected].

pozdrawiamy wszystkich gorąco

Aneta i Piotrek

Martwi nas tylko 1 rzecz - chodzi o kuchnię. Obawiam się że jest trochę mała i nie będzie w niej miejsca na stół!! Wiem wiem, zaraz obok jest jadalnia, ale chodzi bardziej o takie miejsce robocze na przygotowywanie potraw czy zjedzenia szybkiego posiłku.

Kuchnia jest mała i duży stół odpada.

Ale taki na 3 osoby (jedna stroną przy ścianie) jest jak najbardziej możliwy.

Co prawda wtedy troche mało wygodnie sie chodzi do pom. gospodarczego no ale jest to technicznie możliwe (mierzyłem)

Generalnie najlepiej zrezygnować ze stołu w kuchni albo ostatecznie zrobić wąski prostokątny.

Bikerus, dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie dokopałam się do postu w którym, pisałeś że powiększyłeś kuchnię w kierk. pom. gospodarczego. My też o tym myślimy. Chcielibyśmy powiększyć tę część która styka się z kuchnią aż do okna w pom. gosp. A jak to wygląd u Ciebie?

A jeśli chodzi o brak stołu to już się zaczynam oswajać z tą myślą .Teraz szukam miejsca gdzie wstawić balat taki na 1 nodze.

Prośba do wszytkich, którzy już mają urządzoną Oliwikę lub są w trakcie urządzania o wszelkie zdjecia - szczególnie interesuje mnie kuchnia, jadalnia oraz salon.Z góry dziękuję [email protected]

wygląda ciekawie, powiedz tylko czy powiększałaś kuchnię w stronę pomieszczenia gosp. czy jest tak jak w projekcie i jakiej wielkości jest okno, bo wydaję mi się ze jest mniejsze. Nie mam przy sobie projektu niestety i nie mogę porównać.

A przyszło mi teraz coś do głowy. Czy nie można by zrobić szerszej ścianki między kuchnią a jadalnią i wstawić tam lodówkę a tam gdzie teraz jest lodówka była by szafka narożna i można by nad nią dać 1 wiszącą.

Tylko że to i tak nie zmienia faktu, że w kuchni zmieści się malutki stolik :(((

Bardzo dziękuję za odpowiedżźi liczę na dalsze inspiracje...

Właśnie dokopałam się do postu w którym, pisałeś że powiększyłeś kuchnię w kierk. pom. gospodarczego.l

Poszerzyłem kuchnię o 50 cm w stronę pomieszczenia gospodarczego.

Wydłużyłem też ściankę pomiędzy kuchnią a salonem do 130 cm - przejscie zmniejszyło sie do ok. 135 cm. Chodziło mi raczej o większe domknięcie kuchni - co sie w miarę udało - przydały by sie tam jeszcze dwuskrzydłowe drzwi przesuwane tak dla 100% odizolowania w razie konieczności...

dzięki, właśnie rozważaliśmy takie powiększenie kuchni, ale pomysł z drzwiami przesuwanymi jest świetny!!! Nie wpadłam na to.

A tak naprawdę to nie wiem, czemu tak się stresuję tą kuchnią. Moja obecna po zmierzeniu na 7m (szok) a mam w niej wszytko co trzeba łącznie ze stołem na 4 osoby.

Przed nami gorsze rzeczy... mam nadzieję, że szybko przebrniemy przez papierologię i do dzieła :)

Nasza obecna kuchnia również nie jest o wiele większa niż w Oliwce... i także wszystko się w niej mieści :D Nie powiększyliśmy "oliwkowej kuchni",nie zmniejszyliśmy okna (jest naprawdę duże :D , co odbiera miejsce na szafki :-? ) Jedyną zmianą jest zmniejszenie drzwi do pomieszczenia gospodarczego (będziemy mieć 70. Tak jak Jacekot zamierzamy wykorzystać miejsce pod schodami na postawienie lodówki, piekarnika, kilku szuflad. Pomieszczenie gospodarcze jest również dość duże i napewno znajdzie się w nim miejsce na rzadziej używane sprzęty... W jadalni także myslimy o kredensie i zabudowaniu miejsca z drugiej strony kominka i trzymaniu tam zastawy. Myślę, że miejsca nie jest tak mało, szkopuł tkwi w dobrym rozplanowaniu wszystkiego i odpowiednim rozstawieniu sprzętów. Troszkę niepokoi mnie brak stołu w kuchni, ale pewnie można do tego przywyknąć... już niebawem to sprawdzimy!!! :D

Pozdrowienia dla Wszystkich!!! :D

wygląda ciekawie, powiedz tylko czy powiększałaś kuchnię w stronę pomieszczenia gosp. czy jest tak jak w projekcie i jakiej wielkości jest okno, bo wydaję mi się ze jest mniejsze. Nie mam przy sobie projektu niestety i nie mogę porównać.

A przyszło mi teraz coś do głowy. Czy nie można by zrobić szerszej ścianki między kuchnią a jadalnią i wstawić tam lodówkę a tam gdzie teraz jest lodówka była by szafka narożna i można by nad nią dać 1 wiszącą.

Tylko że to i tak nie zmienia faktu, że w kuchni zmieści się malutki stolik :(((

Bardzo dziękuję za odpowiedżźi liczę na dalsze inspiracje...

Tak, powiększyłam kuchnię kosztem pomieszczenia gospodarczego o jakieś 50 cm, ale okno pozostawiłam bez zmian jest szerokie na 150 cm.

Witam.

Czy ktoś wpadł na pomysł by zrobic sobie piwnice pod OLIWKĄ??

Szatański pomysł... no nie ? :evil:

Ale żona twierdzi, że anielski

Piszcie co o tym sądzicie??

Nam taki pomysł chodzi po głowie ale nie trafiłem żadnych postów na forum.