Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

doszło, dziękuję.

My też będziemy mieć tyle okien mimo że wprowadzamy inne zmiany:

garderoba będzie szafami wnękowymi w pokojach, korytarz będzie bez okna a powstała w ten sposób przestrzeń będzie garderobą pokoju od ogrodu i szafą wnękowa w łazience (na pralke np.)

korytarz chcemy doświetlic świetlikiem rurowym.

Oliwkowicze :),

czy ktoś może z Was wyliczał jaka jest różnica w materiałach 'pomocniczych' między dachówką a blachodachówką. Chodzi mi tutaj o ceny i ilość materiałów pełnego deskowania ( do blachodachówki) i łat i kontrłat , w przypadku dachówki. w hurtowni wycenili mi tylko materiały bez uwzględnienia desek a sądzę że to też sporo kosztuje....

pozdrawiam :)

Ja oficjalnie zakończyłem stan surowy zamknięty :p

Kosztorysowo planowałem 193 tys zł, w praktyce wyszło 199 tys zł. (razem ze studnią)

Koszt podniósł mi tez stan zero - ze względu na minimalny spad działki wyszło dość duzo bloczków i piachu do zasypania.

Zyskałem na cenach porothermu i dachówki, wydałem więcej niz planowałem na okna (także dachowe), rolety, bramę garażową, rynny, folię na dach.

Te wszystkie rzeczy kupiłem lepsze i droższe niz planowałem.

Jak na razie zero pracy własnej :wink:

A zakładałes rolety zewnętrzne na okna dachowe?

Nie założyłem. Były za drogie :(

Koszt dobrych rolet to ok. 1400 zł za sztukę (ręczna)

Będe najprawdopodobniej instalował klimatyzację na poddaszu.

pzdr

Czy patrzyłeś na koszty takiej inwestycji , klimy na poddaszu wydaje mi się to ciekawym pomyśłem . Zamierzasz schładzać 3 pokoje czy więcej i gdzie chcesz umoeścić urządzenie ?

Witam,

Dziekuje za odpowiedzi na moje pytanie no i za rzutu :).

Tak jak wstepnie myslalem ze lepiej ponosic scianke kolankowa nad calym domem :) Planuje poniesc ja o jeden pustak.

Teraz jestem ciekawy odpowiedzi na temat "blachodachowka czy dachowka" :)

czy ktoś może z Was wyliczał jaka jest różnica w materiałach 'pomocniczych' między dachówką a blachodachówką. Chodzi mi tutaj o ceny i ilość materiałów pełnego deskowania ( do blachodachówki) i łat i kontrłat , w przypadku dachówki. w hurtowni wycenili mi tylko materiały bez uwzględnienia desek a sądzę że to też sporo kosztuje....

Tez mnie ciekawi ta kwestia :)

pozdrawiam

Czy patrzyłeś na koszty takiej inwestycji , klimy na poddaszu wydaje mi się to ciekawym pomyśłem . Zamierzasz schładzać 3 pokoje czy więcej i gdzie chcesz umieścić urządzenie ?

Planuje schłodzenie 2 pokoi.

Klimatyzator typu multi split - z 2 jednostkami wewnetrznymi i centralą zewnetrzną.

Urzadzenie zew. bedzie najprawdopodobniej na tym mini balkoniku przy pokoju, który bedzie gościnnym. (NR 4)

Jednostki wewnetrzne w pokoju obok (NR 3)oraz w sypialni (NR 6)

Numery pomieszczen tutaj : http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=182&opcja=rzuty

Wstepnie kumpel mi wyliczył koszt ok. 3,5 tys zł za tani sprzęt, 5 tys zł za dobry, markowy sprzęt i ok. 8 tys zł za ekstraklasę.

Im droższy, tym cichszy i ładniejszy ;)

Teraz jestem ciekawy odpowiedzi na temat "blachodachowka czy dachowka" :)

Tez mnie ciekawi ta kwestia :)

pozdrawiam

pytam się o to bo słyszałam że nie licząc robocizny ( u nas 25 zl/m2 blachodachówka i 50 zł/m2 dachówki) wychodzi podobnie położenie blachy na pełnym deskowaniu co dachówki z samą folią. jestem ciekawa czy faktycznie tak jest.

Jeszcze ewentualnie będę kombinował z jednostka centralna do której mozna podpiąć 3 splity.

Wtedy mógłbym np. jeden zamontować na dole w salonie - na wyjatkowo upalne dni ;) A w razie potrzeby przenieść go do trzeciego pokoju na górze...

Na górę nie jest potrzebna duza moc - 2,4-2,8 KW na pokój w zupełności wystarczy.

Trzeba zwracac uwage na max. długość pomiedzy jednostkami, bo w przypadku tanich sprzętów jest ona dość krótka...

Mini balkonik był specjalnie zrobiony pod ewentualna klimę. Bo jak by go nie było to niestety trzeba by wiercic i robić półkę w elewacji, a jednostki zewnetrzne sa wyjatkowo brzydkie :(