Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to do dzieła

Dzisiaj otrzymałem POZWOLENIE NA BUDOWĘ :D :D :D

TomekC

Bardzo serdecznie gratulujemy PnB. Wiemy, jaka to radość bo niedawno sami to przerabialiśmy ;-)

U nas już przygotowania do stropu. Z zarysu ścian "nasz" korytarzyk wygląda OK i jest szerszy rzeczywistości niż myślalem.

Pozdrawiamy.

No to do dzieła

TomekC

Bardzo serdecznie gratulujemy PnB. Wiemy, jaka to radość bo niedawno sami to przerabialiśmy ;-)

U nas już przygotowania do stropu. Z zarysu ścian "nasz" korytarzyk wygląda OK i jest szerszy rzeczywistości niż myślalem.

Pozdrawiamy.

Podglądam codziennie Wasze zdjęcia 8) , tylko muszę się trochę pogimnastykować bo Wy macie odbicie lustrzane. Widzę że z dnia na dzień Oliwka nabiera krztałtów. Jestem przekonany, że z tym korytarzykiem będzie w porządku :D

Pozdrawiam

Tomek

IWitam!

Ławy zalane w sobotę. Teraz podlewanie z konewki- bo nie wyroblili sie z wodą.... :(

W czwartek wchodzą z bloczkami?

Z przerwanym drenem sie dziś uporałem. Zrobiłem mobejscie wężem drenarskim 50mm koło ław. Zachowując oczywoście spadek i wąż umieszczając w warstwie piachu. Zasypałem to rodzimym gruntem (gliną). I teraz staram się zapomieć- mam nadzieje ze mi przypomni się jakimś strumykiem wybijającym spod ściany domu wiosną :evil:

Ponawiam pytanie o przepust wody. Dziś mi majster powiedzial że woda musi wchodzić do budynku na 1,8m pod ziemią. :o I na razie nie ma sęsu przeciskać sie pod łąwą tylko trzeba bedzie kiedys wykopać głębiej i wtedy się przebić.

Pozdrawiam wszystkich a z zaczynającymi łączę się w bólu.

Mam lustrzane i korytarzyk :)))

No to do dzieła

TomekC

Pozdrawiamy.

My też gratulujemy (Asia i Marcin) :-) Niestety, póki co jesteśmy na etapie organizowania dokumentacji, by to pozwolenie otrzymac. Zakochaliśmy się w Oliwce już dawno (rzadko zdarza się, by mężczyzna i kobieta kochali się w tym samym obiekcie:-)). Widzieliśmy ją w realu, za co serdecznie dziękujemy parze, która nas do siebie zaprosiła. Nie ujawniam imion, bo nie jestem do tego upoważniona. Śledzimy to forum od wielu miesięcy, sekundujemy wszystkim jego uczestnikom. Czekamy na Wasze sukcesy, bo nasze nastąpią wieeeeeeeele później.

Asia i Marcin

Witam!

zastanawiam sie czy oprocz normalnej warstwy 2x papa na lepiku przed betonem komorkowym nie dać przed ostatnia warstwą bloczka podobnej izolacji. Czyli bylo by tak bloczki bloczki, 2x papa na lepiki, bloczek , 3x papa na lepiku, suporex ..... Co Wy na to. Chce zrobic dobrze ale nie chce "przedobrzyc"

jakie papy zastosować

dziekuje i pozdrawiam

Mac Iek a ja mam pytanko do Ciebie, na poddaszu zmieniłeś okna balkonowe na zwykłe, możesz podać ich wymiary?

Szerokość jest taka jak drzwi balkonowych (z tego co pamiętam 120 cm) natomiast wysokość 140 lub 150 cm .... nie pamiętam (standardowa :wink: )

Pozdrawiam

ja mam 120 na 130 cm , ale jeśli dziś bym robił zrobiłbym wysokie na minumum 150 cm , to okno na prawdę daje dużo swiatła

miały być dzielone , ale w ostaniej chwili zrobiłem niedzielone i to tez była dobra decyzja . nie bujcie się robić dużych przeszkleń to się opłąca , a nie sugerujecie się otwaromi ze wydają sie duże jak sie wstawi okno to bardzo sie ta perspektywa zminiejsza . Ja na dole mam dwa okna 180 cm i jak były otwory przygotowane pod okna to mówiłem ze są za duże jak juz wstwili okna to stwierziłem ze mogły być wieksze

Witam wszystkich Oliwkowiczów po dłuuugiej przerwie!

Dziś odebrałam białą kopertę z projektem domku w środku i tak sobie pomyślałam że "klamka zapadła" nie mamy już odwrotu ,naszym domkiem będzie Oliwka.

Rozglądamy się teraz za wykonawcą. W zeszłym roku pisałam że murarz za budowę domu pod strop chciał od nas ok 15 tyś

niestety ten fachowiec odpadł i musimy szukać od nowa.

W sobotę odebraliśmy wstępny kosztorys na ok 45 tyś W cenę robocizny wliczone jest pokrycie dachu blachodachówką i ścianki działowe. Zależy nam na czasie chcielibyśmy w tym roku a ściślej ok sierpnia ruszyć z budową,nie mamy zbyt dużego wyboru wśród wykonawców. Teraz mam pytanie jak wyglądają Wasze kosztorysy na stan surowy otwarty?

Pozdrawiam