Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich Oliwkowiczów po dłuuugiej przerwie!

Dziś odebrałam białą kopertę z projektem domku w środku i tak sobie pomyślałam że "klamka zapadła" nie mamy już odwrotu ,naszym domkiem będzie Oliwka.

Rozglądamy się teraz za wykonawcą. W zeszłym roku pisałam że murarz za budowę domu pod strop chciał od nas ok 15 tyś

niestety ten fachowiec odpadł i musimy szukać od nowa.

W sobotę odebraliśmy wstępny kosztorys na ok 45 tyś W cenę robocizny wliczone jest pokrycie dachu blachodachówką i ścianki działowe. Zależy nam na czasie chcielibyśmy w tym roku a ściślej ok sierpnia ruszyć z budową,nie mamy zbyt dużego wyboru wśród wykonawców. Teraz mam pytanie jak wyglądają Wasze kosztorysy na stan surowy otwarty?

Pozdrawiam

Wprawdzie stawka w zeszłym roku (wielkopolska) dach - 13 tys dach + 20tys murarz (bez scianek działowych)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy ktoś z Was przecinał płatew kalenicową?

wg projektu ma ona 12,30 m, niestety w naszym pobliskim tartaku takich długich nie mają i proponują podzielenie na 2 częsci? ale wg mnie trzeba to będzie jakoś dodatkowo wzmocnić :-?

pozdrawiam :)

Myślę, że każdy .... kto oczywiście ma więźbę już za sobą :)

Ciężko o taką długą płatew (o murłatę zresztą też). Moje też składały się z dwóch części i cieśle "gadali", że to norma. Wzmacniać dodatkowo nie trzeba ... ale trzeba je sprytnie połączyć :wink: ("dobre cieśle" będą wiedzieli jak z tego wybrnąć 8) ).

Pozdrawiam

Witam!

u nas murarz z wykonczeniem kominów ,wylaniem tarasow, wykonczeniem po cieslach i działowymi 18tys

majstry od dachu 25zł/m za wieźbe+25zł/m za pokrycie blachą + 200zł od kazdego okna.

w przypadku dachowki pokrycie 35zł i 200zł /okno + 200zł/ komin

mam 270m dachu 5 okien i 2 kominy

14500 za robote w przyp. balchy

17600 w przypadku dachowki :((((

pozdrawiam

Witam! wlaśnie zmierzyłam się z forum - dwa dni czytania i wszystkie 31 stron ogarniętych:) szczerze - Oliwka to wspaniały projekt. Wraz z narzeczonym szukaliśmy przez dobrych kilka miesięcy projektu idealnego - az w koncu ujrzelismy Oliwkę:) spelnia nasze wszystkie wymagania:) niestety na rozpoczecie budowy musimy poczekac - dozbierac "troszke" pieniedzy, ale mimo wszystkich przeciwności losu :) nie damy sie:) wierze, że Oliwka bedzie kiedys nasza - po przeczytaniu wszystkich postow i obejrzeniu wielu zdjec naprawde wiem ze warto:) szczegolnie dokladnie przejrzalam dziennik ANUSIK. piekne zdjecia:) jak Wam zazdorszcze:) i teraz pytanie i prosba do wszystkich forumowiczow - czy ktos orientuje sie lub wie i moze podac cene za stan surowy zamkniety lub pod klucz? ANUSIK czy scianka kolankowa byla powiekszona czy nie?:) i jak myslicie - lepiej wyglada kuchnia z zabudowanymi schodami czy bez? ja na poczatku myslalam, ze zabudowa bedzie gorsza, ale po obejrzeniu zdjec ANUSIKa mysle ze pomysl sie sprawdzil:) prosze o wszelkie zdjatka czy informacje i pozdrawiam wszystkich wielbicieli Oliwki:) ma nadzieje byc stala odwiedzajaca to forum:)

czy ktoś z Was przecinał płatew kalenicową?

wg projektu ma ona 12,30 m, niestety w naszym pobliskim tartaku takich długich nie mają i proponują podzielenie na 2 częsci? ale wg mnie trzeba to będzie jakoś dodatkowo wzmocnić :-?

Myślę, że każdy .... kto oczywiście ma więźbę już za sobą :)

Ciężko o taką długą płatew (o murłatę zresztą też). Moje też składały się z dwóch części i cieśle "gadali", że to norma. Wzmacniać dodatkowo nie trzeba ... ale trzeba je sprytnie połączyć :wink: ("dobre cieśle" będą wiedzieli jak z tego wybrnąć 8) ).

Pozdrawiam

no właśnie, ci fachowcy z tartaku to zrobili `z igły widły` :evil: kolejny niepotrzebny stres! czyli tak właściwie to nie ma zadnego problemu :) no ale teraz to chociaby wiem jak z nimi gadać :)

Witam! wlaśnie zmierzyłam się z forum - dwa dni czytania i wszystkie 31 stron ogarniętych:) szczerze - Oliwka to wspaniały projekt. Wraz z narzeczonym szukaliśmy przez dobrych kilka miesięcy projektu idealnego - az w koncu ujrzelismy Oliwkę:) spelnia nasze wszystkie wymagania:) niestety na rozpoczecie budowy musimy poczekac - dozbierac "troszke" pieniedzy, ale mimo wszystkich przeciwności losu :) nie damy sie:) wierze, że Oliwka bedzie kiedys nasza - po przeczytaniu wszystkich postow i obejrzeniu wielu zdjec naprawde wiem ze warto:) szczegolnie dokladnie przejrzalam dziennik ANUSIK. piekne zdjecia:) jak Wam zazdorszcze:) i teraz pytanie i prosba do wszystkich forumowiczow - czy ktos orientuje sie lub wie i moze podac cene za stan surowy zamkniety lub pod klucz? ANUSIK czy scianka kolankowa byla powiekszona czy nie?:) i jak myslicie - lepiej wyglada kuchnia z zabudowanymi schodami czy bez? ja na poczatku myslalam, ze zabudowa bedzie gorsza, ale po obejrzeniu zdjec ANUSIKa mysle ze pomysl sie sprawdzil:) prosze o wszelkie zdjatka czy informacje i pozdrawiam wszystkich wielbicieli Oliwki:) ma nadzieje byc stala odwiedzajaca to forum:)

Witamy, witamy...!!!

Bardzo przyjemnie mieszka sie we własnym domku, a jeśli jest to Oliwka to tym bardziej :wink: :D Czasami to aż sami sobie zazdrościmy :) , że już tak daleko jesteśmy.

Jeśli zaś chodzi o Twoje pytania...

U nas ścianka jest taka jak w projekcie, nie podwyższaliśmy jej.

Kuchnia - pomysł jej zabudowania ściągnięty od Shreków - i bardzo jesteśmy z tego zadowoleni - lodówka, piekarnik, kilka szuflad, cargo, a od strony łazienki 2 olbrzymie szuflady - aż tyle można tu pomieścić... więc śliczne ażurowe schody chyba przegrywają w tym przypadku z funkcjonalnością...

Pozdrawiam

Witam

Mam prawie stan zerowy. Moj garaż jest szerszy o 1,5 m i jednoczesnie głębszy o 1,8 m tzn 1,5 w kierunu tylnej ściany domu i 0,3 w kier przedniej. Boję sie toche o dach i strop. Adaptujaca proj dodała mi dwie płatwie (tężniki) nad garazem oraz jętki. Mimo wszystko boje sie że jak dam dachowke cementową to dach nad garazem po zmianach moze "klękać". Jak dam słupy pod kalenicą albo pod tężnikami to po pierwze "zagracę" sobie nimi strych a po 2 obciąże strop 7,5mx5x5m. zatem nalezaboby dać w nim jakieś wzmocnienie...

W zasadzie słup lub słupy pod kalenica mi nie przeszkadzają bo i tak tam będzie ścianka działowa oddzielająca pralnio-suszarnię koło łazienki od graciarni koło pokoju.

ścianka ma byc z połowkek bet komorkowego więc dodatkowo obiąży biedny strop :((((

Może kotś mi doradzi?

pozdrawiam

pozdrawiam

Witam

Mam prawie stan zerowy. Moj garaż jest szerszy o 1,5 m i jednoczesnie głębszy o 1,8 m tzn 1,5 w kierunu tylnej ściany domu i 0,3 w kier przedniej. Boję sie toche o dach i strop. Adaptujaca proj dodała mi dwie płatwie (tężniki) nad garazem oraz jętki. Mimo wszystko boje sie że jak dam dachowke cementową to dach nad garazem po zmianach moze "klękać". Jak dam słupy pod kalenicą albo pod tężnikami to po pierwze "zagracę" sobie nimi strych a po 2 obciąże strop 7,5mx5x5m. zatem nalezaboby dać w nim jakieś wzmocnienie...

W zasadzie słup lub słupy pod kalenica mi nie przeszkadzają bo i tak tam będzie ścianka działowa oddzielająca pralnio-suszarnię koło łazienki od graciarni koło pokoju.

ścianka ma byc z połowkek bet komorkowego więc dodatkowo obiąży biedny strop :((((

Może kotś mi doradzi?

pozdrawiam

pozdrawiam

Słuchaj Castello ... rozumiem Twoje rozterki ale my ("inwestorzy" :) ), musimy trochę ufać projektantom/architektom. Bo jeśli dodatkowo podeprzesz więźbę (dach) to równocześnie obciążysz strop w miejscu gdzie nie jest to przewidziane :roll: . Na Twoim miejscu nie szukałbym rady na forum tylko pogadał z "Adaptującą proj" - albo rozwieje Twoje wątpliwości albo zaproponuje coś innego. Tak czy owak trzeba założyć, że się na tym zna :wink:

Pozdrawiam

U nas ścianka jest taka jak w projekcie, nie podwyższaliśmy jej.

Kuchnia - pomysł jej zabudowania ściągnięty od Shreków - i bardzo jesteśmy z tego zadowoleni - lodówka, piekarnik, kilka szuflad, cargo, a od strony łazienki 2 olbrzymie szuflady - aż tyle można tu pomieścić... więc śliczne ażurowe schody chyba przegrywają w tym przypadku z funkcjonalnością...

Pozdrawiam

anusik

Dałaś mi trochę do myślenia bo ja planuję schody drewniane, właśnie takie ażurowe, wydaje mi się że wtedy będzie poczucie trochę więkrzej przestrzeni w przedpokoju. U mnie nie będzie przejścia z kuchni do kotłowni więc będę miał trochę więcej miejsca do wykorzystania na szafki ale jeszcze przemyślę tą sprawę.

A tak apropos schodów drewnianych, czy może ktoś z Oliwkowiczów robił kosztorys takich schodów lub oriętuje się w tej kwestii? Proszę o wszelkie opinie nawet te negatywne :D na temat schodów drewnianych w przypadku OLIWKI.

pozdrawiam :wink:

co do schodow i wneki pod schodami - to jak wiecie jestem przed budową, ale tez podobaly mi sie schody azurowe i bez wneki zagospodarowanej w kuchni (tak samo nie chcemy miec raczej drzwi mdzy kuchnia a kotlownia), jednak po obejrzeniu zdjec anusik stwierdzam ze zabudowa to calkiem fajny pomysl :D a moze ma ktos zdjecia takich schodkow ale bez zabudowy? lub prosze o linka:) dzieki

przebrnęlam raz jeszcze przez te kilkadziesiąt stron w celu przybliżenia sobie informacji o kosztach i muszę przyznać, że rzeczywiście bardzo od siebie odbiegają, ale jak zobaczyłam kwotę 450 tys to nie ukrywam, że lekko się przeraziłam :-? nasz plany były takie, żeby zmieścić się w 300-310tys juz z wybudowaniem domu, wykonczeniem i wyposazeniem...i co Wy na to? proszę o szczere odpowiedzi (choć nie ukrywam, że znajdą się tacy, którzy nie zgaszą mojego światełka w tunelu :D ). a moja druga prośba do Wszystkich - proszę bardzo o przesłanie fotek, wszelkich materiałów, które mogą być pomocne w dalszych realizacjach:) Dzięki