pawka6 25.05.2008 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Uważam ze cena około 300 tys jest mało realna-niestety. Myślę ze z pełnym wykończeniem trzeba liczyć około 350 do 400 tys. a nawet więcej.Ale to jest tylko moje zdanie Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 25.05.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 moze trudno w to uwierzyc ale wlasnie postawilem kompletna wiezbe i tym samym wydatki na budowe plus zapisy dzialki (darowizna) osiagnely 85 tysiecy.......buduje z Ytonga 24,strop lany,wymiary domu w standardzie....cala robota samodzielnie a zaczalem z lutym b.r. ps. jak znajde checi to uzupelnie dziennik pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 25.05.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 nasz plany były takie, żeby zmieścić się w 300-310tys juz z wybudowaniem domu, wykonczeniem i wyposazeniem...i co Wy na to? Jeśli bez pracy własnej, z dobrej jakości materiałów (sam dom jak i wykończenie wewnątrz) to na pewno zabraknie $. Jeśli z najtańszych materiałów to wystarczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusik 25.05.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 U nas ścianka jest taka jak w projekcie, nie podwyższaliśmy jej. Kuchnia - pomysł jej zabudowania ściągnięty od Shreków - i bardzo jesteśmy z tego zadowoleni - lodówka, piekarnik, kilka szuflad, cargo, a od strony łazienki 2 olbrzymie szuflady - aż tyle można tu pomieścić... więc śliczne ażurowe schody chyba przegrywają w tym przypadku z funkcjonalnością... Pozdrawiam anusik Dałaś mi trochę do myślenia bo ja planuję schody drewniane, właśnie takie ażurowe, wydaje mi się że wtedy będzie poczucie trochę więkrzej przestrzeni w przedpokoju. U mnie nie będzie przejścia z kuchni do kotłowni więc będę miał trochę więcej miejsca do wykorzystania na szafki ale jeszcze przemyślę tą sprawę. A tak apropos schodów drewnianych, czy może ktoś z Oliwkowiczów robił kosztorys takich schodów lub oriętuje się w tej kwestii? Proszę o wszelkie opinie nawet te negatywne na temat schodów drewnianych w przypadku OLIWKI. pozdrawiam Faktycznie schody ażurowe są śliczne jak nam je stolarz stawiał, to robiły wrażenie gdy nie były jeszcze zabudowane, tą przestrzeń się czuło...ale coś za coś...Jeśli zaś idzie o przejście do pomieszczenia gospodarczego, to powiem szczerze, że już tak sie do niego przyzwyczaiłam, że nie wyobrażam sobie innego rozwiązania. Mam tam regał na wszelkie środki czyszczące, ścierki, segreguję tam śmieci, które szybko z kuchni tam wynoszę, mam tam pralkę i kosz na brudy, miotła też blisko - wiadomo jak potrzebna w kuchni ... itd... super poręczne miejsce blisko kuchni... O ile sie nie mylę ktoś już pisał o tych zaletach - więc chyba sie powtarzam... Nas schody kosztowały łącznie z parapetami do salonu 8,5 tys - bez balustrady - bo tą mamy metalową... Do najwygodniejszych na pewno nie należą... ale to też kwestia przyzwyczjenia - nasze dzieciaki już zasuwają po nich bardzo sprawnie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 25.05.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 nasz plany były takie, żeby zmieścić się w 300-310tys juz z wybudowaniem domu, wykonczeniem i wyposazeniem...i co Wy na to? Jeśli bez pracy własnej, z dobrej jakości materiałów (sam dom jak i wykończenie wewnątrz) to na pewno zabraknie $. Jeśli z najtańszych materiałów to wystarczy. pzdr Faktycznie, temat kosztów non stop się przewija. My też sporo ten temat drążyliśmy teraz kiedy jesteśmy na etapie zalewania stropu mam już przybliżony koszt stanu surowego zamkniętego. wg moich obliczeń zamkniemy się w ok 150 tys. budujemy z bk 24, strop wylewany, kominy systemowe, dachówka cementowa, okna bez szaleństw my też mamy bardzo ograniczony budżet ( niecałe 300 tys) jednak podejmując decyzję o budowaniu, wiedzieliśmy że będziemy musieli iść na jakiś kompromis. na pewno dobrze ocieplimy dach i ściany, kocioł na gaz kondensacyjny i dwa solary i kominek z DGP ( chcieliśmy płaszcz wodny ale niestety ) teraz juz wiemy że drzwi wewnetrzne, lampy, dobre podłogi, górna łazienka, brama garażowa, obudowa schodów, meble i cały ogród łącznie z ogrodzeniem będą musiały poczekać - może nawet długo ale co tam, może właśnie fajnie będzie wykańczać dom przez pięć lat a nie na szybkiego zrobimy tylko to co musimy żeby w miare komfortowo mieszkać pozostało nam jeszcze 150 tys na wykończeniówkę ( nie tylko ale jeszcze) i z pewnością nie będzie nam żal podjęcia decyzji o budowaniu niezależnie jakie podłogi będziemy mieli przynajmniej mamy taka nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 25.05.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 czy ktoś z Was przecinał płatew kalenicową? wg projektu ma ona 12,30 m, niestety w naszym pobliskim tartaku takich długich nie mają i proponują podzielenie na 2 częsci? ale wg mnie trzeba to będzie jakoś dodatkowo wzmocnić pozdrawiam Trzeba było rzucić okiiem u nas jest dzielona, a pomiędzy masz przecież jeszcze dwa słupy, które będą każdą część podtrzymywać. Nie trzeba tego wzmacniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 25.05.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam Mam prawie stan zerowy. Moj garaż jest szerszy o 1,5 m i jednoczesnie głębszy o 1,8 m tzn 1,5 w kierunu tylnej ściany domu i 0,3 w kier przedniej. Boję sie toche o dach i strop. Adaptujaca proj dodała mi dwie płatwie (tężniki) nad garazem oraz jętki. Mimo wszystko boje sie że jak dam dachowke cementową to dach nad garazem po zmianach moze "klękać". Jak dam słupy pod kalenicą albo pod tężnikami to po pierwze "zagracę" sobie nimi strych a po 2 obciąże strop 7,5mx5x5m. zatem nalezaboby dać w nim jakieś wzmocnienie... W zasadzie słup lub słupy pod kalenica mi nie przeszkadzają bo i tak tam będzie ścianka działowa oddzielająca pralnio-suszarnię koło łazienki od graciarni koło pokoju. ścianka ma byc z połowkek bet komorkowego więc dodatkowo obiąży biedny strop ((( Może kotś mi doradzi? pozdrawiam pozdrawiam Słuchaj Castello ... rozumiem Twoje rozterki ale my ("inwestorzy" ), musimy trochę ufać projektantom/architektom. Bo jeśli dodatkowo podeprzesz więźbę (dach) to równocześnie obciążysz strop w miejscu gdzie nie jest to przewidziane . Na Twoim miejscu nie szukałbym rady na forum tylko pogadał z "Adaptującą proj" - albo rozwieje Twoje wątpliwości albo zaproponuje coś innego. Tak czy owak trzeba założyć, że się na tym zna Pozdrawiam Właśnie chodzi o to że adaptujaca adaptowała dla blachy - wiec bylo ok. Teraz jak ją zapytałem co bedzei jak bedzie dachówka to powiedziala ze nie mam sie martwić- wytrzyma. Troche wymijająca odp. Bede musial z nia jeszcze o tym pogadac na spokojnie. Pytałem na forum bo myslalam ze ktos poza mak1975 robil podobne zniany do moich. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 26.05.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 czy ktoś z Was przecinał płatew kalenicową? wg projektu ma ona 12,30 m, niestety w naszym pobliskim tartaku takich długich nie mają i proponują podzielenie na 2 częsci? ale wg mnie trzeba to będzie jakoś dodatkowo wzmocnić pozdrawiam Trzeba było rzucić okiiem u nas jest dzielona, a pomiędzy masz przecież jeszcze dwa słupy, które będą każdą część podtrzymywać. Nie trzeba tego wzmacniać no trzeba było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 26.05.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Faktycznie, temat kosztów non stop się przewija. My też sporo ten temat drążyliśmy teraz kiedy jesteśmy na etapie zalewania stropu mam już przybliżony koszt stanu surowego zamkniętego. wg moich obliczeń zamkniemy się w ok 150 tys. budujemy z bk 24, strop wylewany, kominy systemowe, dachówka cementowa, okna bez szaleństw my też mamy bardzo ograniczony budżet ( niecałe 300 tys) jednak podejmując decyzję o budowaniu, wiedzieliśmy że będziemy musieli iść na jakiś kompromis. na pewno dobrze ocieplimy dach i ściany, kocioł na gaz kondensacyjny i dwa solary i kominek z DGP ( chcieliśmy płaszcz wodny ale niestety ) teraz juz wiemy że drzwi wewnetrzne, lampy, dobre podłogi, górna łazienka, brama garażowa, obudowa schodów, meble i cały ogród łącznie z ogrodzeniem będą musiały poczekać - może nawet długo ale co tam, może właśnie fajnie będzie wykańczać dom przez pięć lat a nie na szybkiego zrobimy tylko to co musimy żeby w miare komfortowo mieszkać pozostało nam jeszcze 150 tys na wykończeniówkę ( nie tylko ale jeszcze) i z pewnością nie będzie nam żal podjęcia decyzji o budowaniu niezależnie jakie podłogi będziemy mieli przynajmniej mamy taka nadzieję no to mnie troszkę pocieszyliscie:) tez nie zalezy mi na szybkim wykonczeniu gory - to moze poczekac jak nie uda sie od razu - no zobaczymy jak to bedzie - jednak ja sie tak latwo nie poddam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.05.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 przebrnęlam raz jeszcze przez te kilkadziesiąt stron w celu przybliżenia sobie informacji o kosztach i muszę przyznać, że rzeczywiście bardzo od siebie odbiegają, ale jak zobaczyłam kwotę 450 tys to nie ukrywam, że lekko się przeraziłam nasz plany były takie, żeby zmieścić się w 300-310tys juz z wybudowaniem domu, wykonczeniem i wyposazeniem...i co Wy na to? proszę o szczere odpowiedzi (choć nie ukrywam, że znajdą się tacy, którzy nie zgaszą mojego światełka w tunelu ). a moja druga prośba do Wszystkich - proszę bardzo o przesłanie fotek, wszelkich materiałów, które mogą być pomocne w dalszych realizacjach:) Dzięki No to powiem tak 310 tyś ==> realne i mówię to z doświadczenia i praktyki którą nabyłem budując moją "Oliwkę" , ale musicie trochę popracować sami , no i na pewno nie masz co liczyc na jakieś drogie materiały wykończeniowe . Ja własnie przejrzałem swój kosztorys i jak odjać kilka pozycji gdzie sie zaszalało to da się wyjść na taką kwotę i zamieszkać . Oczywiście nie liczac działki , przyłaczy i zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 26.05.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 przebrnęlam raz jeszcze przez te kilkadziesiąt stron w celu przybliżenia sobie informacji o kosztach i muszę przyznać, że rzeczywiście bardzo od siebie odbiegają, ale jak zobaczyłam kwotę 450 tys to nie ukrywam, że lekko się przeraziłam nasz plany były takie, żeby zmieścić się w 300-310tys juz z wybudowaniem domu, wykonczeniem i wyposazeniem...i co Wy na to? proszę o szczere odpowiedzi (choć nie ukrywam, że znajdą się tacy, którzy nie zgaszą mojego światełka w tunelu ). a moja druga prośba do Wszystkich - proszę bardzo o przesłanie fotek, wszelkich materiałów, które mogą być pomocne w dalszych realizacjach:) Dzięki No to powiem tak 310 tyś ==> realne i mówię to z doświadczenia i praktyki którą nabyłem budując moją "Oliwkę" , ale musicie trochę popracować sami , no i na pewno nie masz co liczyc na jakieś drogie materiały wykończeniowe . Ja własnie przejrzałem swój kosztorys i jak odjać kilka pozycji gdzie sie zaszalało to da się wyjść na taką kwotę i zamieszkać . Oczywiście nie liczac działki , przyłaczy i zagospodarowania terenu. Też chciałbym się zmieścić w takiej kwocie ale w moim przypadku to nierealne. Dobrze Jacek zaznaczyłeś, że żeby "osiągnąć" taki wynik trzeba trochę popracować samemu. U mnie tego wkładu jest znacznie mniej więc może uda się zamknąć w granicach 350-360 tys. (wariant optymistyczny ). Natomiast na chwilę obecną tj.: stan surowy + okna, drzwi zewn. i brama garażowa, tynki gipsowe, wylewki, centralne (piec gazowy, podłogówka i grzejniki) i inne instalacje (w tym odkurzacz centralny i rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka), ocieplenie poddasza + płyty KG (w trakcie realizacji ) - powinienem się zaknąć w kwocie ok. 250-260 tys. Wewnątrz zostaną tylko (albo aż ) podłogi i ściany, łazienki, kuchnia .... natomiast z zewnątrz elewacja (już wkrótce ) O mebelkach (z wyjątkiem kuchni ... bo zamówiona ) to chyba w tym roku mogę sobie pomarzyć .... nie wiem jak z kostką wokół domu i ogrodem (tujki i inne ozdobniki też sporo kosztują) ale możliwe, że niestety też poczekają ... no chyba, że wygram w totka .... chociaż raczej nie - bo nie gram Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 26.05.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 No to powiem tak 310 tyś ==> realne i mówię to z doświadczenia i praktyki którą nabyłem budując moją "Oliwkę" , ale musicie trochę popracować sami , no i na pewno nie masz co liczyc na jakieś drogie materiały wykończeniowe . Ja własnie przejrzałem swój kosztorys i jak odjać kilka pozycji gdzie sie zaszalało to da się wyjść na taką kwotę i zamieszkać . Oczywiście nie liczac działki , przyłaczy i zagospodarowania terenu. No to nie jest zle - mam nadzieje ze damy rade - nie chcemy miec szalu w domu - zlotych klamek itp a co do np. elektryki to wiem, ze moze zrobic mi to moj tata na kafle i panele tez mam namiary, wiec moze sie uda no pozyjemy, zobaczymy...na razie pozostaje nam kwestia dzialki, ale ta sprawa niedlugo sie wyjasni. pozniej to juz nic innego jak dozbierac pieniazki i ruszaaaamy ale to zapewne ze dwa albo trzy lata na tym forum bede siedziala zycze innym powodzonka i chyba nie musze mowic jak zazdroszcze juz tym, ktorzy stali sie szczesliwymi posiadaczami oliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaDawid 26.05.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 kto ma sprawdzone ogrzewanie na ekogroszek i moze polecic jakis piec?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 27.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Nasza Oliwka ma już tynki http://img156.imageshack.us/img156/192/1007544pd1.jpg http://img156.imageshack.us/img156/9107/1007543nr2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 27.05.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Nasza Oliwka ma już tynki piękna!!! bardzo ładny kolor elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiask 27.05.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Ewa7506 - Super!!! Gratulacje! Czy mogłabyś napisać jaki masz kolor okien? I jeszcze prośba o jakieś zdjęcia żeby bliżej zobaczyć te okna, bo widzę że macie szprosy, ja właśnie się nad tym zastanawiam. Można przesłać mailem na [email protected] Z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 27.05.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Nasza Oliwka ma już tynki I do twarzy jej z nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.05.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Melduję posłusznie, że za tydzień zaczynam budowę OLIWKI Właśnie kupiłam 960 szt bloczków wika - to wyliczył mi Pan z hurtowni. Ale nie mam pojęcia ile potrzebuję stali i betonu na fundament. Mam garaż poszerzony o 1 metr i niestety nie dostałam aktualnego zestawienia materiałów. Pewnie ktoś z Was tez powiększał OLIWKĘ. Ile potrzebowaliście stali i betonu? Bardzo proszę o odpowiedź, w tym tygodniu powinnam złożyć zamówienie. pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 27.05.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Nasza Oliwka ma już tynki piękna!!! bardzo ładny kolor elewacji Istne cudo. Nie bedę budować Oliwki ale jestem jej wielka fanką i czasam sobie tutaj zaglądam. Moja prośba, czy ktoś mógłby mi przesłać kosztorys Oliwki. Męczę się nad kosztorysem do banku (Millenium) i jakoś nic mi nie wychodzi Proszę o info na [email protected] Dzięki i Pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula_i_przemek 27.05.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 Witamy serdecznie! Z uwagą czytamy forum juz od dłuższego czasu. Wasze rady bardzo się przydają Fajnie budować w grupie. Nasza Oliwka powstaje w Gorzowie. Niedawno zamknęliśmy stan surowy, więc jest okazja, żeby się pochwalić Wydaje się, że nikt na forum nie zostawił łukowego okna i ozdobnych łuczków. Co o nich sądzicie? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07dd9867de87ee65.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08dd9796a146b926.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eaed593d65a49df6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6d97004d0473e282.html Pozdrawiamy wszystkich Oliwkowiczów! Ula i Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts