Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewa7506 - Super!!! Gratulacje! Czy mogłabyś napisać jaki masz kolor okien? I jeszcze prośba o jakieś zdjęcia żeby bliżej zobaczyć te okna, bo widzę że macie szprosy, ja właśnie się nad tym zastanawiam. Można przesłać mailem na [email protected] Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich :D

Okna są w kolorze orzechowym ale orzech orzechowi nierówny- zależy od producenta. Zdjęcia postaram się przesłać w ciągu kilku dni- muszę zrobić bo nic takiego nie mam :wink:

Melduję posłusznie, że za tydzień zaczynam budowę OLIWKI :) :D

Właśnie kupiłam 960 szt bloczków wika - to wyliczył mi Pan z hurtowni.

Ale nie mam pojęcia ile potrzebuję stali i betonu na fundament. Mam garaż poszerzony o 1 metr i niestety nie dostałam aktualnego zestawienia materiałów.

Pewnie ktoś z Was tez powiększał OLIWKĘ. Ile potrzebowaliście stali i betonu?

Bardzo proszę o odpowiedź, w tym tygodniu powinnam złożyć zamówienie.

pozdrawiam

Aneta

Anetka,

ja moge Ci tylko podać ile kupiłem stali, gdyż do betonu dopiero się przymierzam.

Obliczył mi to mój kierownik budowy. Mam nadzieję że będzie wystarczająco - jak braknie to się dokupi.

Więc :

stal żebrowana dł 12 m

fi 12 - 72 szt. (790 kg) - 2054,00 zł

fi 10 - 5 szt.(38 kg) - 98,80 zł

fi 16 - 6 szt. (115 kg) - 299,00 zł

fi 6 - 200 kg - 580,00 zł

drut wiązałkowy fi 1 - 15 kg - 90,00 zł

stal z atestem, do tego był jeszcze mały rabacik i zapłaciłem za całość 3121,80 zł

Pozdrawiam

:wink:

mam pytanie - czy ktoś z Was budował może Oliwkę z garażem na 2 auta? o ile wówczas trzeba poszerzyc garaz? i czy faktycznie trzeba dodac ok. 30 tys do ceny za oliwke z gazrazem jednostanowiskowym?

ja mam i nie sądze ze to dodatkowy koszt 30 tyś , gdbyś powiedziała 10 tyś to bym się zastanowił nad słusznością tego stwierdzenia

ja mam garaż poszeżony chyba coś ponad 2 metry , ale co ma tu zrobić taki duży koszt , na pewno nie beton , cegła , styropian , wełna , kilka krokwi , dachówki proste po 2 zł sztuka ............ , no może belki do stropu , ale też nie . Pewnie w sumie z 10 tyś by się zebrało

ja mam i nie sądze ze to dodatkowy koszt 30 tyś , gdbyś powiedziała 10 tyś to bym się zastanowił nad słusznością tego stwierdzenia

ja mam garaż poszeżony chyba coś ponad 2 metry , ale co ma tu zrobić taki duży koszt , na pewno nie beton , cegła , styropian , wełna , kilka krokwi , dachówki proste po 2 zł sztuka ............ , no może belki do stropu , ale też nie . Pewnie w sumie z 10 tyś by się zebrało

no właśnie też mi to za dużo się wydawało - ale tak mi podała pani z jednego biura projektowego :p dzieki - w tym momencie to zastanawiam sie poważnie nad większym garażem :) jacekot - prosze pokaz jedno zdjatko jak wyglada Twoja wieksza Oliwka :) dzieki:)

jacekot wlaśnie weszłam w Twój dziennik budowy - tam są przecież zdjęcia - ale to jest garaż na 2 auta? wydaje się jakby był na jedno :)

w takim przypadku to tylko złudzenie , mogę Cię zapewnić ze jest na dwa samochody , zerknę czy mam jakieś zdjęcie które mogłoby go pokazać w pełni

Tego na forum jeszcze nie było.

Od poczatku mam na działce lisa ktory wychodzil rano i wracal wieczorami. Mowili mi znajomi "wyniesie sie sam jak zaczna koparki jezdzic". I co? i nic fundamenty zasypane za chwile leja chudziaka a lisek wychodzi sobie na pagorek po humusie i sie patrzy na robotnikow jak pracuja.-przynajmniej caly czas ma ich na oku. Tylko ze czas pożegnać LISKA . MACIE jakies pomysly zeby wyploszyc go z nory?. Jak tak to prosze o podpowiedz.(z tego co mowia sasiedzi to nie ma dzieci)

Tego na forum jeszcze nie było.

Od poczatku mam na działce lisa ktory wychodzil rano i wracal wieczorami. Mowili mi znajomi "wyniesie sie sam jak zaczna koparki jezdzic". I co? i nic fundamenty zasypane za chwile leja chudziaka a lisek wychodzi sobie na pagorek po humusie i sie patrzy na robotnikow jak pracuja.-przynajmniej caly czas ma ich na oku. Tylko ze czas pożegnać LISKA . MACIE jakies pomysly zeby wyploszyc go z nory?. Jak tak to prosze o podpowiedz.(z tego co mowia sasiedzi to nie ma dzieci)

gdzieś kiedyś czytałam o lisie, który pojawiał się codziennie na jakimś osiedlu - tam informowali, żeby dzwonić do Państwowej Straży Łowieckiej, która zajmuje się wywiezieniem takiego liska do lasu...

Dzwonilem dzisiaj do Pani ktora projektowala OLIWKE w sprawie tej rury kanalizacyjnej przy kominie. Niestety jasno nie mogla odpowiedziec na pytanie dlaczego zaslania ona kratke wentylacyjna w lazience na dole. Tak wiec jak bedziecie robic kanalize zwroccie na to uwage i rure lekko skruccie albo wypuscie w innym miejscu.Z tego co pamietam to byl delikatnie poruszany ten temat ale nic w tym kierunku nie zrobiono w HB studio i dalej sprzedaja projekt z bledem . Pani twierdzi ze kanalize mozna sobie gdzie sie chce wypuscic i jest to blad robotnikow na budowie . NO NO

Dzięki TomekC73

A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić.

Anetka

Ja zamierzam robić wg projektu ale przyznam szczerze, że o siatce zbrojącej płytę fund z kierownikiem nie rozmawiałem, wim że zrobię siatkę ale dopiero na wylewki, natomiast wieniec na na fundament to chyba pomyłka :roll: nie robi się tego przy niskich budynkach ale może wypowie się ktoś, kto już wybudował Oliwkę? Ja jeszcze jestem przed budową bo zaczynam wykopy w drugim tyg czerwca i pewnie dużo będę miał pytań do bardziej zaawansowanych Oliwkowiczów :roll: :D bo nie sposób o wszystkim wiedzieć wcześniej.

pozdrawiam

Dzięki TomekC73

A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić.

Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach.

Jakie są warunki gruntowe.

pozdrawiam

Dzięki TomekC73

Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach.

pozdrawiam

Dzięki TomekC73

pozdrawiam

Mój fundament też jest normalny. Miałam na myśli płytę, którą wylewasz po wymurowaniu ścian z bloczków, zasypaniu piaskiem i ułożeniu kanalizy. W projekcie dosłownie mam napisane: "płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych nalezy wykonać o grubości 15 cm z betony klasy klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali klasy IIIA lub (...). W garażu zbrojenie jest robione górą i dolem". Czyli podwójnie.

Według badań geotechnicznych "okresla sie istniejące warunki gruntowe jako proste".