Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzięki TomekC73

A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić.

Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach.

Jakie są warunki gruntowe.

pozdrawiam

Mój fundament też jest normalny. Miałam na myśli płytę, którą wylewasz po wymurowaniu ścian z bloczków, zasypaniu piaskiem i ułożeniu kanalizy. W projekcie dosłownie mam napisane: "płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych nalezy wykonać o grubości 15 cm z betony klasy klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali klasy IIIA lub (...). W garażu zbrojenie jest robione górą i dolem". Czyli podwójnie.

Według badań geotechnicznych "okresla sie istniejące warunki gruntowe jako proste".

A to żeśmy sie nie dogadali, ale to drobiazg. Rzczywiście tak jest w projekcie, a moj majster nic o tym nie mówił. Pogadam z nim o tym. Jak powie ze to nie koniczne to najwyżej dam kilka prętów żeborwanych fi 14 na krzyż i będzie dobrze. Ja będe zalawał ta płyte dopiero przed stropem więc ma troche czasu na zbadanie tematu, szczerze mowiac to mam nadzieje ze kotś w zaawansowaych Oliwkowiczów się wypowie w tej kwestii.

Jutro kończą izolację poziomą i zaczynają budować z suporexu :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AnetkaS - zazdroszczę ruszenia z kopyta. My meliśly znacznie szybciej papierologię ale utkneliśmy na "wodach" - nadal są wysoko gruntowe ale majstry wreszcie poszły po rozum do głowy i będą coś podnosić na jakiś odeskowaniu... mają mi jutro tłumaczyć - na szczęscie mam tatę budowlańca to będzie czuwał czy nie wciskaja mi kitu ;)

Mam tez prośbe o przysłanie na maila [email protected] projektu tego daszku obnizonego (nad wejsciem głównym) bo z tego co pamiętam to Ty takze podnosisz o 2 pustaki??

AnetkaS - zazdroszczę ruszenia z kopyta. My meliśly znacznie szybciej papierologię ale utkneliśmy na "wodach" - nadal są wysoko gruntowe ale majstry wreszcie poszły po rozum do głowy i będą coś podnosić na jakiś odeskowaniu... mają mi jutro tłumaczyć - na szczęscie mam tatę budowlańca to będzie czuwał czy nie wciskaja mi kitu ;)

Mam tez prośbe o przysłanie na maila [email protected] projektu tego daszku obnizonego (nad wejsciem głównym) bo z tego co pamiętam to Ty takze podnosisz o 2 pustaki??

o! to ja także bym prosiła na maila :) dziękuję! :)

Podeślę rysunek wieczorkiem.

Wczoraj już nie miałam siły :)

Dzięki Gaby - sama się nie spodziewalam, że tak szybko to pójdzie. Już naprawdę myślałam, że zaczniemy we wrześniu i straszanie było mi szkoda.

A Wy coś już zaczęliście? Od paru dni jest sucho, to może będzie można kopać. I zaczniemy razem budować nasze Oliwki :D

oj fajnie tu mają już niektórzy:) jedni już zbudowali, drudzy będą:) a my musimy czekać...aż pieniądze się dozbierają...ale co tam, prędzej czy później (mam nadzieję) zawitam do klubu osób spełnionych:) w tym miesiącu wyjaśni się sprawa działki, a co dalej to pomyślimy po wakacjach;)

Dzięki TomekC73

A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić.

Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach.

Jakie są warunki gruntowe.

pozdrawiam

Mój fundament też jest normalny. Miałam na myśli płytę, którą wylewasz po wymurowaniu ścian z bloczków, zasypaniu piaskiem i ułożeniu kanalizy. W projekcie dosłownie mam napisane: "płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych nalezy wykonać o grubości 15 cm z betony klasy klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali klasy IIIA lub (...). W garażu zbrojenie jest robione górą i dolem". Czyli podwójnie.

Według badań geotechnicznych "okresla sie istniejące warunki gruntowe jako proste".

To sie nazywa podbeton, dla odróżnienia od płyty.

Anetkas - sama robisz zakupy?

Nam wczoraj w jeden dzień wykopali i zalali fundamenty HURA!!!

no i pytanie do Oliwkowiczow- czy znacie jakieś zabobony budowlane?? :) wczoraj rozmawiałam z kierownikiem ekipy i opowiadał że lidzie:

- zalewają w fundamentach flaszkę wódki - żeby jej nigdy w domu nie zabrakło

- wrzucają monety w fundamenty (jw.)

- nawet kamyki z pielgrzymek :)

a Wy cos wrzucaliście? znacie jakieś przesądy? :)

Mac Iek - bardzo ładny kominek :) my planujemy podobne wykończenie ale narożny symetryczny

Anetkas - sama robisz zakupy?

Nam wczoraj w jeden dzień wykopali i zalali fundamenty HURA!!!

No właśnie sama :( Ale dzięki temu myślę, że cenę na stal mam całkiem niezłą. I bloczki też kupiłam po fajnej cenie.

Gratuluję fundamentów :):) A przypomnij mi, Ty robisz większy garaż?

pozdrawiam

Aneta

Czołem Oliwkobudowniczy :)

Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta w tamtym roku tu zaglądałam cos tam napisałam i...znikłam bo mnie przytłoczyły problemy okołobudowlane :(

Na szczęście z nastaniem wiosny i zrobieniem drogi dojazdowej do naszej działki roboty ruszyły pełną parą właśnie kończą mi Panowie kłaść dachówkę i może w przyszłym tyg zaczynam z elektryką :)

Sorki, że się tak wciełam ni z tego ni z owego nie przywitawszy nawet nowych nabywców tego niewątpliwie cudnego projektu :)

Więcej napiszę i wstawię kilka fotek w pierwszej wolnej chwili bo teraz czasu na przysłowiowe drapanie się nawet brak

no i pytanie do Oliwkowiczow- czy znacie jakieś zabobony budowlane?? :) wczoraj rozmawiałam z kierownikiem ekipy i opowiadał że lidzie:

- zalewają w fundamentach flaszkę wódki - żeby jej nigdy w domu nie zabrakło

- wrzucają monety w fundamenty (jw.)

- nawet kamyki z pielgrzymek :)

a Wy cos wrzucaliście? znacie jakieś przesądy? :)

my tylko zalaliśmy flaszkę w ławach :)

ale moja Teściowa to pojechała po całości :o :

-flaszka w ławach,

-monety aktualne i nieaktualne chyba ze 100 sztuk (polskie i zagraniczne),

-stare bony marynarskie do baltony,

-obrazki chyba ze wszystkimi świętymi,

-ławy oblane szampanem,

-medaliki ze świętymi,

-kartka w butelce z nazwiskiem i imionami inwestorów oraz datą zalewania ław,

- odciśnięcie dłoni w ławach... i chyba to wszystko :o

jeszcze troche i zabrakłoby miejsca na beton :lol:

według mnie to szaleństwo....