Castello 01.06.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 Dzięki TomekC73 A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić. Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach. Jakie są warunki gruntowe. pozdrawiam Mój fundament też jest normalny. Miałam na myśli płytę, którą wylewasz po wymurowaniu ścian z bloczków, zasypaniu piaskiem i ułożeniu kanalizy. W projekcie dosłownie mam napisane: "płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych nalezy wykonać o grubości 15 cm z betony klasy klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali klasy IIIA lub (...). W garażu zbrojenie jest robione górą i dolem". Czyli podwójnie. Według badań geotechnicznych "okresla sie istniejące warunki gruntowe jako proste". A to żeśmy sie nie dogadali, ale to drobiazg. Rzczywiście tak jest w projekcie, a moj majster nic o tym nie mówił. Pogadam z nim o tym. Jak powie ze to nie koniczne to najwyżej dam kilka prętów żeborwanych fi 14 na krzyż i będzie dobrze. Ja będe zalawał ta płyte dopiero przed stropem więc ma troche czasu na zbadanie tematu, szczerze mowiac to mam nadzieje ze kotś w zaawansowaych Oliwkowiczów się wypowie w tej kwestii. Jutro kończą izolację poziomą i zaczynają budować z suporexu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 02.06.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 AnetkaS - zazdroszczę ruszenia z kopyta. My meliśly znacznie szybciej papierologię ale utkneliśmy na "wodach" - nadal są wysoko gruntowe ale majstry wreszcie poszły po rozum do głowy i będą coś podnosić na jakiś odeskowaniu... mają mi jutro tłumaczyć - na szczęscie mam tatę budowlańca to będzie czuwał czy nie wciskaja mi kitu Mam tez prośbe o przysłanie na maila [email protected] projektu tego daszku obnizonego (nad wejsciem głównym) bo z tego co pamiętam to Ty takze podnosisz o 2 pustaki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 03.06.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 AnetkaS - zazdroszczę ruszenia z kopyta. My meliśly znacznie szybciej papierologię ale utkneliśmy na "wodach" - nadal są wysoko gruntowe ale majstry wreszcie poszły po rozum do głowy i będą coś podnosić na jakiś odeskowaniu... mają mi jutro tłumaczyć - na szczęscie mam tatę budowlańca to będzie czuwał czy nie wciskaja mi kitu Mam tez prośbe o przysłanie na maila [email protected] projektu tego daszku obnizonego (nad wejsciem głównym) bo z tego co pamiętam to Ty takze podnosisz o 2 pustaki?? o! to ja także bym prosiła na maila dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Podeślę rysunek wieczorkiem. Wczoraj już nie miałam siły Dzięki Gaby - sama się nie spodziewalam, że tak szybko to pójdzie. Już naprawdę myślałam, że zaczniemy we wrześniu i straszanie było mi szkoda. A Wy coś już zaczęliście? Od paru dni jest sucho, to może będzie można kopać. I zaczniemy razem budować nasze Oliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 03.06.2008 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 oj fajnie tu mają już niektórzy:) jedni już zbudowali, drudzy będą a my musimy czekać...aż pieniądze się dozbierają...ale co tam, prędzej czy później (mam nadzieję) zawitam do klubu osób spełnionych:) w tym miesiącu wyjaśni się sprawa działki, a co dalej to pomyślimy po wakacjach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 03.06.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Dzięki TomekC73 A powiedz będziesz zbroił płytę fundamentową siatką? Bo mam coś takiego w projekcie i to kosztuje około 2000 zł. Czy to jest konieczne? I czy robisz wieniec na fundament? Bo z kolei nie ma czegos takiego w projekcie a kierownik chce to zrobić. Ja robilem normalny fundament a nie płytę. Ale z tego cowiem plyte sie robi na jakichś podejżanych gruntach. Jakie są warunki gruntowe. pozdrawiam Mój fundament też jest normalny. Miałam na myśli płytę, którą wylewasz po wymurowaniu ścian z bloczków, zasypaniu piaskiem i ułożeniu kanalizy. W projekcie dosłownie mam napisane: "płytę posadzek na gruncie w pomieszczeniach mieszkalnych nalezy wykonać o grubości 15 cm z betony klasy klasy min. B15. Płytę należy zbroić w środku grubości siatką zbrojeniową typu Q188 ze stali klasy IIIA lub (...). W garażu zbrojenie jest robione górą i dolem". Czyli podwójnie. Według badań geotechnicznych "okresla sie istniejące warunki gruntowe jako proste". To sie nazywa podbeton, dla odróżnienia od płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.06.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.06.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 A u mnie "wystrugali" ostatnio coś takiego http://foto0.m.onet.pl/_m/a6e8f4f84139d26b4c02ec19ec7b95b4,10,19,0.jpg http://foto1.m.onet.pl/_m/a277c24ab768c9815dedeb9b514a371d,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Wow, jaki ładny kominek . Sama myślałam o czymś podobnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Daszki poszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 04.06.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 No, poranne zakupy zrobione Stal 12 i 6 na fundament - 666 kg, plus drut wiązałkowy plus podkladki betonowe - jakieś 2000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 04.06.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Anetkas - sama robisz zakupy? Nam wczoraj w jeden dzień wykopali i zalali fundamenty HURA!!! no i pytanie do Oliwkowiczow- czy znacie jakieś zabobony budowlane?? wczoraj rozmawiałam z kierownikiem ekipy i opowiadał że lidzie: - zalewają w fundamentach flaszkę wódki - żeby jej nigdy w domu nie zabrakło - wrzucają monety w fundamenty (jw.) - nawet kamyki z pielgrzymek a Wy cos wrzucaliście? znacie jakieś przesądy? Mac Iek - bardzo ładny kominek my planujemy podobne wykończenie ale narożny symetryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 04.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 ... Mac Iek - bardzo ładny kominek my planujemy podobne wykończenie ale narożny symetryczny Dzięki. Też myśleliśmy o symetrycznym ale wkład jest chyba wtedy mniejszy. Mam zrobione na górze rozprowadzenie ciepłego powietrza dlatego zaproponowali mi taki, o mocy 14kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 04.06.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 MacIek - my planujemy rekuperację dlatego tez wybieramy mniejszy kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 04.06.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 AnetkaS dzieki za maila z daszkiem;) pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 04.06.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Anetkas - sama robisz zakupy? Nam wczoraj w jeden dzień wykopali i zalali fundamenty HURA!!! No właśnie sama Ale dzięki temu myślę, że cenę na stal mam całkiem niezłą. I bloczki też kupiłam po fajnej cenie. Gratuluję fundamentów :) A przypomnij mi, Ty robisz większy garaż? pozdrawiam Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libka 04.06.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Czołem Oliwkobudowniczy Nie wiem czy ktoś mnie jeszcze pamięta w tamtym roku tu zaglądałam cos tam napisałam i...znikłam bo mnie przytłoczyły problemy okołobudowlane Na szczęście z nastaniem wiosny i zrobieniem drogi dojazdowej do naszej działki roboty ruszyły pełną parą właśnie kończą mi Panowie kłaść dachówkę i może w przyszłym tyg zaczynam z elektryką Sorki, że się tak wciełam ni z tego ni z owego nie przywitawszy nawet nowych nabywców tego niewątpliwie cudnego projektu Więcej napiszę i wstawię kilka fotek w pierwszej wolnej chwili bo teraz czasu na przysłowiowe drapanie się nawet brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 04.06.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Gratuluję fundamentów :) A przypomnij mi, Ty robisz większy garaż? Tak -powiększaliśmy nie mam przed nosem projektu ale chyba o 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 04.06.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 no i pytanie do Oliwkowiczow- czy znacie jakieś zabobony budowlane?? wczoraj rozmawiałam z kierownikiem ekipy i opowiadał że lidzie: - zalewają w fundamentach flaszkę wódki - żeby jej nigdy w domu nie zabrakło - wrzucają monety w fundamenty (jw.) - nawet kamyki z pielgrzymek a Wy cos wrzucaliście? znacie jakieś przesądy? my tylko zalaliśmy flaszkę w ławach ale moja Teściowa to pojechała po całości : -flaszka w ławach, -monety aktualne i nieaktualne chyba ze 100 sztuk (polskie i zagraniczne), -stare bony marynarskie do baltony, -obrazki chyba ze wszystkimi świętymi, -ławy oblane szampanem, -medaliki ze świętymi, -kartka w butelce z nazwiskiem i imionami inwestorów oraz datą zalewania ław, - odciśnięcie dłoni w ławach... i chyba to wszystko jeszcze troche i zabrakłoby miejsca na beton według mnie to szaleństwo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 04.06.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A propos zabobonów. Ciągle wierzę, że uda mi się wprowadzić do Oliwki przed zimą a tu rok przestępny Czekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts