prazynka84 05.06.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 A propos zabobonów. Ciągle wierzę, że uda mi się wprowadzić do Oliwki przed zimą a tu rok przestępny Czekać do wiosny? ja bym nie czekała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edom 05.06.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Daszki poszly Witam Widzę iż wszyscy dopraszają się o Twoje daszki.... więc i ja się przyłączam proszę słac na adres : [email protected] Z góry serdecznie dziękuję Projekt zamawiam w przyszłym tygodniu i od razu do projektanta z adaptacją. Jak Twoje zmiany wprowadzimy do projektu to z pewnością poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 06.06.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witamy Wszystkich No, nasza Oliwka powoli zaczyna nabierać kształtów. Po krótkiej przerwie od wczoraj działa cieśla z ekipą. Kurcze, mamy najwyższy dom na naszej ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.06.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witamy Wszystkich No, nasza Oliwka powoli zaczyna nabierać kształtów. Po krótkiej przerwie od wczoraj działa cieśla z ekipą. Kurcze, mamy najwyższy dom na naszej ulicy No ładnie to u Was wszystko wygląda i Oliwka robi się elegancka . Mam pytanko, czy robiliście jakieś zmiany z oknami ? te otwory wydają się być odpowiednie i usytuowane symetrycznie, tylne drzwi w garażu? też się nad tym zastanawiam , mogą się przydać do ewentualnego wnoszenia worków z ekogroszkiem do kotłowni, ciekaw jestem dlaczego Wy je zrobiliście? Ja bardziej myślałę co by tam wstawić okno bo u mnie komunikacja do kotłowni będzie ułatwiona poprzez poszerzenie garażu o 1,5m. Jeszcze jedno, jakie macie wymiary tych kolumienek przed gł wejściem? czy pod te kolumienki kopaliście fundament? wcześniej chciałem je zrobić z drewna ale usłyszałem od pewnego doświadczonego Oliwkowicza , że drewniane mogą się po pewnym czasie wygiąć pod obciążeniem. pozdrawiam tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.06.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Aniu Jeszcze jedo czy podnosiliście ściankę kolankową? Poza tym zauważyłem otwory w ściance kol. Do czego one mają służyć? czy przypadkiem nie mają pomóc w konstrukcji daszka nad wejściem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 07.06.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witam TomekC73 Ściankę kolankową podnieśliśmy o 1,5 pustaka. wydawało nam sie to optymalne. wydłużyliśmy tez trochę krokwie. Otwory o które pytasz są do daszku, a dokładnie do murłaty, która oprze sie na kolumienkach. Kolumny to 30-tki, na stopie fundamentowej, kwadrat ok. 50 x 40 (raczej prostokąt ) zalewaliśmy je z formy wiec w środku sa druty 12- tki. zastanawialiśmy sie na usytuowaniem ich, i najlepiej wyglądały rozstawione równo z wnęką. zresztą będzie przestrzennie. co do drzwi z tylu garażu to uznaliśmy ze są konieczne, nie będzie trzeba za każdym razem otwierać bramę garażowa i biec dokoła domu żeby wnieść ekogroszek, lub inne rzeczy. okien nie zmienialiśmy, są dokładnie takie jak w projekcie. pięknie pada światło przez te 3 okna salonie. ponieważ nie robimy na górze balkonu to tylko tam zmieniamy wymiar okien, będą zwykle prostokątne. dołożyliśmy okna dachowe w jednym z pokoi na górze i w pomieszczeniu nad garażem. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 07.06.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Muszę się pochwalić rozpoczęciem budowy. W poniedziałek przyjachała koparka do kopania fundamentów i po 5min. "kapeć" więc rozpoczęcie trochę z falstartem ale po 2h przyjechało koło po wulkanizacji i do dzieła. Po 5 godzinach ławy funadamentowe wykopane jeszczę trochę "kosmetyki" podcinanie z małymi przepychankami z robotnikami ( a po co tak szeroko ) ale po chwili przetłumaczyłem i pokazałem że sie da tak zrobić. Następne 2 godziny i 32 m3 betonu wylądowały w wykopie. Wtorek i środa to szalowanie nad ziemią i w czwartek godz. 8:00 zalewanie górnej części fundamentu kolejne 18,8m3 betonu spoczeło w szalunkach. Tydzień trochę zwariowany gdyż jeszcze przeprowadzka z naszego mieszkania ( już nie naszego ) do mojej mamy. Ale nawet mi się to spodobało 3kg z wagi mniej, jak tak dalej będzie szło to będe musiał wymienić garderobę AnetkaS Możesz i do mnie wysłać rzuty, przekroje itd. daszku - więcej koncepcji nie zaszkodzi. Mój e-mail : [email protected] Pozdrawiam wszystkich Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 07.06.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witam TomekC73 Ściankę kolankową podnieśliśmy o 1,5 pustaka. wydawało nam sie to optymalne. wydłużyliśmy tez trochę krokwie. Aniaas a może wiesz jaka będzie wysokość ścianki już na gotowo. My chcieliśmy podnieść o 2 pustaki, ale nasz architekt kręci nosem. Proponuje 1 pustak i murłata. Tylko czy to wystarczy. Nie jesteśmy wielkoludami. Budujemy pierwszy dom i z tą ścianką mamy same dylematy. Pamiętasz może o ile wydłużyliście krokwie. Dołączam się też do prośby o przesłanie rysunków daszku. Mam też pytanie do wszystkich Oliwkowiczów - czy dysponujecie rysunkami schodów. W projekcie rysunku nie ma, a jest napisane że przewidziane są schody betonowe. My raczej chcemy pozostać przy betonowych, zwłaszcza z uwagi na możliwość zabudowy pod nimi wnęki od strony kuchni. W chwili obecnej nasz projekt jest już u architekta. Mamy zamiar ruszyć na jesień, ale czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.06.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Gaby,możesz napisać ile Ci poszło betonu na ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 08.06.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 RadekO Aktualnie nasza ścianka kolankowa ma 70 cm (1,5 pustaka = 36 cm, wieniec 20 cm, 14 cm). Początkowo planowaliśmy podnieść o 1 pustak, ale stwierdziliśmy, że damy jeszcze polówkę. Bo trzeba pamiętać, że dojdzie jeszcze wylewka na poddaszu czyli o te 5-8 cm będzie mniej. Ponoć optymalnie jest podnieść o 2 pustaki, ale nam wydaje się, że 1,5 pustaka wystarczy. Krokwie natomiast zostały wydłużone o ok 20 cm. Ale dokładnie nie wiem. Musiałbym zapytać cieśle. PozdrawiamyAnia i Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.06.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Muszę się pochwalić rozpoczęciem budowy. W poniedziałek przyjachała koparka do kopania fundamentów i po 5min. "kapeć" więc rozpoczęcie trochę z falstartem ale po 2h przyjechało koło po wulkanizacji i do dzieła. Po 5 godzinach ławy funadamentowe wykopane jeszczę trochę "kosmetyki" podcinanie z małymi przepychankami z robotnikami ( a po co tak szeroko ) ale po chwili przetłumaczyłem i pokazałem że sie da tak zrobić. Następne 2 godziny i 32 m3 betonu wylądowały w wykopie. Wtorek i środa to szalowanie nad ziemią i w czwartek godz. 8:00 zalewanie górnej części fundamentu kolejne 18,8m3 betonu spoczeło w szalunkach. Tydzień trochę zwariowany gdyż jeszcze przeprowadzka z naszego mieszkania ( już nie naszego ) do mojej mamy. Ale nawet mi się to spodobało 3kg z wagi mniej, jak tak dalej będzie szło to będe musiał wymienić garde, obę AnetkaS Możesz i do mnie wysłać rzuty, przekroje itd. daszku - więcej koncepcji nie zaszkodzi. Mój e-mail : [email protected] Pozdrawiam wszystkich Andrzej [email protected] Możesz napisać, na co poszło Ci te 32 m3 betonu. Bo chyba nie na ławy fundamentowe. Własnie policzyłam, ile potrzebowałabym u siebie z poszerzonym grażem o 1 metr i wyszło mi około 18m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 08.06.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Muszę się pochwalić rozpoczęciem budowy. W poniedziałek przyjachała koparka do kopania fundamentów i po 5min. "kapeć" więc rozpoczęcie trochę z falstartem ale po 2h przyjechało koło po wulkanizacji i do dzieła. Po 5 godzinach ławy funadamentowe wykopane jeszczę trochę "kosmetyki" podcinanie z małymi przepychankami z robotnikami ( a po co tak szeroko ) ale po chwili przetłumaczyłem i pokazałem że sie da tak zrobić. Następne 2 godziny i 32 m3 betonu wylądowały w wykopie. Wtorek i środa to szalowanie nad ziemią i w czwartek godz. 8:00 zalewanie górnej części fundamentu kolejne 18,8m3 betonu spoczeło w szalunkach. Tydzień trochę zwariowany gdyż jeszcze przeprowadzka z naszego mieszkania ( już nie naszego ) do mojej mamy. Ale nawet mi się to spodobało 3kg z wagi mniej, jak tak dalej będzie szło to będe musiał wymienić garde, obę AnetkaS Możesz i do mnie wysłać rzuty, przekroje itd. daszku - więcej koncepcji nie zaszkodzi. Mój e-mail : [email protected] Pozdrawiam wszystkich Andrzej [email protected] Możesz napisać, na co poszło Ci te 32 m3 betonu. Bo chyba nie na ławy fundamentowe. Własnie policzyłam, ile potrzebowałabym u siebie z poszerzonym grażem o 1 metr i wyszło mi około 18m3. 32 m3 to chyba łacznie z fundamentami wlewanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 08.06.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Nam na lawy fundamentowe weszło 19 m3 betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 08.06.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 a ja poszerzylem garaż o 1,5 m i pogłębiłem go o 1,8m - weszlo mi 13 m^3 betonu. Wszystko zgodnie z projektem. ale piszę w innych sprawach - kanał doprowadzający powietrze do kominka? chyba dam wlot koło wejscia głównego (bo to zachodnia ściana) delikatny spadek w kierunku zewnętrznym , jak sie cos skropi to popłynie rura 160mm (z tego co piszą w mądrych artykułach) dokąd do doprowadzić czy jak zrobie wylot rury kolankiem 90 stopi ze 30 cm od komina to będzie ok???? - o co jeszcze zadbać przed chudziakiem??? - ile płaciliście za ułożenie kanalizacji na pisku przed chudziakiem? u mnie wzioł 300 zl za robote i 500zł za materiał (no i na tym materiale chyba mnie za 150 zł walnoł - dawalem fi 50 i fi 110 a nie 160) - ile stmpli mieliści do podpierania stropu i jak gęsto dawaliście drewniane belki w poprzek terivy (bo mój majster chyba chce za dużo 200 stempli i 150mb kantówki) - jakiej mocy piec zastosować (po podniesieniu kolankowej będzie ze 130 m kw, a jak uruchomię strych nad garazem to dojdzie jeszce z 30 do ogrzania) i teraz dylemat czy 18kW czy 25 kW pozdrawiamcastello pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 09.06.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Nam na ławy fundamentowe poszło 17m3 betonu przy garażu poszerzonym o 1,5m. teraz czekamy az "odstoją" i ekipa zaczyna piąć się w górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 09.06.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Dziękuję za odpowiedź. Spora rozpiętość od 13 do 18. Zobaczymy, ile mi wyliczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 09.06.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 AnetkaS - my połączyliśmy te ławy w salonie - jak popatrzysz na projekt to tam sa tylko punktowe wylewki a my mamy w jednym ciagu - nie wiem czy obrazowo się wyraziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOSKI 09.06.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Witamy Wszystkich Bardzo Serdecznie, Od dłuższego czasu śledzimy Wasze poczynania i dokonania na budowach. Oliwka urzekła nas swoją prostotą. Przeczytalismy juz wszystkie posty na ten temat, oglądaliśmy zdjęcia i wszystkim bardzo gratuluujemy osiągnięć. Marzy nam sie taki domek, ale przed nami jeszcze długa droga. Jesteśmy ze Szczecina, działke mamy upatrzoną, jest malutka ale na dom starczy. Mamy gorącą prośbę o przesłania kosztorysu, zestwień materiałów, rzutów czy nawet kopii projektu. Chcemy realnie podejśc do problemu i sami zrobic wycene w hurtowniach, porzmawiać z ekipami, ale do tego potrzeby jest chociaż szkic dokumentów. Zastanawiamy sie też nad wersją bez garażu, czy garaż dużo zwiększa koszt budowy? Na pewno zrezygnowalibyśmy z balkonu i co za tym idzie zmniejszylibyśmy okna oraz zrezygnowalibyśmy zadaszenie nad wejściem i tarasem. Pozostałość zostawilibyśmy chyba bez zmian. Interesuje nas przybliżona cena do stanu surowego zamknietego + wylwka podłóg. Reszte zrobimy swoimi siłami. Zastanawiamy się w jakiej wysokości potrzebny by był kredyt i wszystkie materiały, o które prosimy bardzo by nam ułatwiły poszukiwania. Z góry dziekujemy i pozdrawiamy. adres: [email protected] Witam, Przesłałem co nieco......pozdrawiam Witam serdecznie, Mac Iek czy ja też mogłabym prosić? Z góry dziękuję! adres:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 09.06.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 AnetkaS - my połączyliśmy te ławy w salonie - jak popatrzysz na projekt to tam sa tylko punktowe wylewki a my mamy w jednym ciagu - nie wiem czy obrazowo się wyraziłam Gaby, czy o to chodzilo? http://images30.fotosik.pl/227/a13146956273c50bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 09.06.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 [email protected]Możesz napisać, na co poszło Ci te 32 m3 betonu. Bo chyba nie na ławy fundamentowe. Własnie policzyłam, ile potrzebowałabym u siebie z poszerzonym grażem o 1 metr i wyszło mi około 18m3. AnetkaSTrochę może zaszalałem z głębokością i szerokością wykopu bo głębokość mam do 110cm a, szerokość łyżki koparki 40cm i dołem poszerzane do 60 - 70cm dodatkowo mam wydłużony garaż i fundament środkowy obok salonu zrobiony w całości tak jak zaznaczyłaś w w rysunku.PS.Dziękuje za wysłanie e-maila z rzutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts