Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... Mac Iek - bardzo ładny kominek :) my planujemy podobne wykończenie ale narożny symetryczny

Dzięki. Też myśleliśmy o symetrycznym ale wkład jest chyba wtedy mniejszy. Mam zrobione na górze rozprowadzenie ciepłego powietrza dlatego zaproponowali mi taki, o mocy 14kW.

Witam!

Czy u Ciebie Ma Iek rownie dobrze moznaby zasosowac kominek z szyba z jednej strony? My tez planujemy kominek stojący równolegle doscieny nośnej. Obawiam sie ze jesli sie wybuduje normalna ścianę nośnąa i koło niej komin systemowy od strony salonu to takiego kominka juz sie nie da zrobic. Bo

komin systemowy za bardzo wchodzi w salon i zeby mozna bylo postawic kominek

jak na powyzszej fotce trzeba zrobic komin z cegly wkomponowany w ścianę

nośną. Jak to było u Was?

Kominkarz zaproponowal mi wlasnie komin z cegły wkomponowany w ścienę, ale zaczynajacy się od wys 2m nad chudziakiem. 25cm stało by na dwu metrowej wysokości ścienie nośnej np z cegły lub bloczkow bet. a 12 wisialoby w powietrzu. Czyli komin z cegły który do wysokości 2 m nie miałby frontowej ściany. . Komonkarz powiedział ze ma wytrzymac, murarz kręci nosem. Takie rozwiązanie pozwoliloby dać kominek jak najbliżej ściany.

pozdrawiam

castello

... Mac Iek - bardzo ładny kominek :) my planujemy podobne wykończenie ale narożny symetryczny

Dzięki. Też myśleliśmy o symetrycznym ale wkład jest chyba wtedy mniejszy. Mam zrobione na górze rozprowadzenie ciepłego powietrza dlatego zaproponowali mi taki, o mocy 14kW.

Witam!

Czy u Ciebie Ma Iek rownie dobrze moznaby zasosowac kominek z szyba z jednej strony? My tez planujemy kominek stojący równolegle doscieny nośnej. Obawiam sie ze jesli sie wybuduje normalna ścianę nośnąa i koło niej komin systemowy od strony salonu to takiego kominka juz sie nie da zrobic. Bo

komin systemowy za bardzo wchodzi w salon i zeby mozna bylo postawic kominek

jak na powyzszej fotce trzeba zrobic komin z cegly wkomponowany w ścianę

nośną. Jak to było u Was?

Kominkarz zaproponowal mi wlasnie komin z cegły wkomponowany w ścienę, ale zaczynajacy się od wys 2m nad chudziakiem. 25cm stało by na dwu metrowej wysokości ścienie nośnej np z cegły lub bloczkow bet. a 12 wisialoby w powietrzu. Czyli komin z cegły który do wysokości 2 m nie miałby frontowej ściany. . Komonkarz powiedział ze ma wytrzymac, murarz kręci nosem. Takie rozwiązanie pozwoliloby dać kominek jak najbliżej ściany.

pozdrawiam

castello

Wysłałem Ci odpowiedź mail'em (chyba Tobie :roll: ).

Pozdrawiam

mam pytanko dotyczące ''oliwkowych'' schodów. czy te z projektu nie są zbyt wąskie? i jak wyglądała u Was sprawa wprowadzki na góre - chodzi mi o wnoszenie mebli itp:P bez problemu da radę?:)

ostnio wnosiłem materac 200x160 wszedł bez problemów , meble też wnosiłem i do tej pory nie zdarzyło się abym miał z tym jakiś wiekszy kłopot

u nas w pomieszczeniu nad garazem mamy pralnie z wejsciem od lazienki i garderobe z wejsciem od pokoju (naszej sypialni :) )

a dodatkowo jesczze nad czescia garazu jest pomieszczenie do ktorego sie wchodzi po drabince wlasnie z garazu - czyli rupieciarnia :)

dodam tylko ze mamy garaz poszezony i wydluzony

u nas w pomieszczeniu nad garazem mamy pralnie z wejsciem od lazienki i garderobe z wejsciem od pokoju (naszej sypialni :) )

a dodatkowo jesczze nad czescia garazu jest pomieszczenie do ktorego sie wchodzi po drabince wlasnie z garazu - czyli rupieciarnia :)

a mozecie napisac o ile powiekszyliscie garaz, bo tez chcialabym miec powiekszona lazienke i pokoik, ale juz bez rupieciarni ;) jacekot to wiem, ze ma garaz wiekszy ;) a Wy o ile i co to nie kojarze, wiec prosze napiszcie jak to u Was wyglada, dzieki :)

a mozecie napisac o ile powiekszyliscie garaz, bo tez chcialabym miec powiekszona lazienke i pokoik, ale juz bez rupieciarni ;) jacekot to wiem, ze ma garaz wiekszy ;) a Wy o ile i co to nie kojarze, wiec prosze napiszcie jak to u Was wyglada, dzieki :)

My poszerzylismy garaz o 1,5m (ma tam stac jeden samochod+mały warsztat), pogłębiliśmy go przesuwając tylną ścianę o 1,5m do tyłu i frontową o 0,3m do przodu , wiec jest teraz spory, strych też.

Elewacja stracila na wygladzie (potwór) ale wzgledy praktyczne wziely górę.

Ekipa wrocila, w przyszlym tyg strop.

pozdrawiamy

u nas jest duzy, dwustanowiskowy z miejcem na hobbistyczne prace przy stole, w srodku ma 6,3x7,5=47m2

u nas jest duzy, dwustanowiskowy z miejcem na hobbistyczne prace przy stole, w srodku ma 6,3x7,5=47m2

dziekuję Wszystkim za odpowiedzi ;) co do większego garażu to jeszcze zobaczymy (zależy od budżetu :p ) ale pewne to jest to, że strych chcielibyśmy mieć podzielony na dwie części - jedna od strony łazienki (tzw. pralnia), a druga od pokoju - tzw garderoba :)

pytanie to tych, którzy mają też na stryszku garderobę, tą drugą przy sypialni zostawialiście czy (i macie w ten sposób dwie) czy powiększaliście salon kosztem tej garderoby umieszczonej w projekcie?

Acha i jeszcze pyt

Czy robiliście lub robicie izolację między pierwszą warstwą betonu w fundamencie a bloczkami? Jak wysoko robiliście ścianę fundamentową nad ziemią do st 0 (przy założeniu, że równy teren)?

Na ławie jest 2x papa na lepiku i na to bloczki. U mnie 7 warstw bloczkow (112cm) a wiec dom bedzie posadowiony na okolo 110 cm nie uwzgledniajac chudziaka pod ławami. Ponad teren mam okolo 2 bloczkow.

Bloczki u nas są od 2,8-4 zł netto. Pamietales o przesunieciu komina w głab kotlowni zalewajac ławy??? Pytam bo wiem ze mamy podobne zmiany.

Pozdrawiam