ida i jacek 16.06.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 pytanie to tych, którzy mają też na stryszku garderobę, tą drugą przy sypialni zostawialiście czy (i macie w ten sposób dwie) czy powiększaliście salon kosztem tej garderoby umieszczonej w projekcie? "duża" garderoba ta nad garażem jest jako garderoba, może też prasowalnia i jakiś steper czy coś innego się zmieści do rozrywki.... "mała" garderoba ta pomiędzy pokojami na piętrze została z założenia na jakieś graty domowe na które też trzeba miejsce znaleźć np odkurzacz itp. tzw. graciarnia stwierdziliśmy że nie ma potrzeby powiększać sypialni, bo to co w niej planujemy bez problemu się zmieści w tej z projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 16.06.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ja kupiłem 1000 sztuk bloczkow i okolo 3 palet zostalo(180 sztuk) Ups, to OK, ja kupilam 960 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 16.06.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Ja kupiłem 1000 sztuk bloczkow i okolo 3 palet zostalo(180 sztuk) Ups, to OK, ja kupilam 960 szt. Może mi ktoś doradzić, ile należy zakupić bloczków fundamentowych dla Oliwki z poszerzonym garażem o 2 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 16.06.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Acha i jeszcze pyt Czy robiliście lub robicie izolację między pierwszą warstwą betonu w fundamencie a bloczkami? Jak wysoko robiliście ścianę fundamentową nad ziemią do st 0 (przy założeniu, że równy teren)? Na ławie jest 2x papa na lepiku i na to bloczki. U mnie 7 warstw bloczkow (112cm) a wiec dom bedzie posadowiony na okolo 110 cm nie uwzgledniajac chudziaka pod ławami. Ponad teren mam okolo 2 bloczkow. Bloczki u nas są od 2,8-4 zł netto. Pamietales o przesunieciu komina w głab kotlowni zalewajac ławy??? Pytam bo wiem ze mamy podobne zmiany. Pozdrawiam Castello Dzięki za odpowiedź i przypomnienie o fundamencie komina - na szczęście o tym pamiętałem . Dzisiaj murarze idą do góry z bloczkami fundamentowymi. Na razie kupiłem ich 1000 ale wg moich obliczeń to może nie starczyć ja mam garaż posz o 1.5m ciągłość tych dwóch ław w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 16.06.2008 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam! Obnizaliscie moze strop nad garazem i wogole jaką bedziecie mieli wysokosc na gotowo w domu? U mnie bedzie 2,65m i zastanawiam sie czy nie za wysoko. A z garazem to zastanawiam sie czy nie zrobic nizszego bo jest mniejszy podatek jak garaz ma do 2,2 m (w proj jest 2,5). Robil ktos takie kombinacje? A ha , nie zalali mi tego fundamenciku 25x100 co schody na nim sie opierają a zalali juz chudziaka. Będą musieli kłuć pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 17.06.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Witam! Obnizaliscie moze strop nad garazem i wogole jaką bedziecie mieli wysokosc na gotowo w domu? U mnie bedzie 2,65m i zastanawiam sie czy nie za wysoko. A z garazem to zastanawiam sie czy nie zrobic nizszego bo jest mniejszy podatek jak garaz ma do 2,2 m (w proj jest 2,5). Robil ktos takie kombinacje? A ha , nie zalali mi tego fundamenciku 25x100 co schody na nim sie opierają a zalali juz chudziaka. Będą musieli kłuć pozdrawiam Pamiętaj tylko, że jak obniżysz znacznie strop w garażu to będziesz miał dużą różnicę poziomów na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 17.06.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 i na dodatek może Ci się nie zmieścić np. samochód ze skrzynia narciarska na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka6 17.06.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Jezeli chodzi o bloczki betonowe to ja mam garaz w srodku 5.50m i spokojnie starczylo. A jezeli chodzi o strop na 2.65 to moim zdaniem stanowczo za maly bylem w domku gdzie jest 2.90 i musze przyznac ze jest super ja planuje 285 juz po wylaniu posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 17.06.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Mam pytanie do tych, którzy zmieniali schody na jednozbiegowe ze spocznikiem - czy mieliście do tego osobną zgodę architekta Katarzyny Herba - Janiak? Mój architekt adaptujący zwrócił mi uwagę, że wypadałoby mieć taką zgodę?????? Otrzymałam już zgodę na likwidację balkonu ale czy teraz wystawią mi dodatkową zgodę na zmiany w schodach????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 17.06.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 To jest śmieszne,kto Ci adoptuje projekt?- przecież masz już zgodę na wybór schodów jakie chcesz. Przejrzyjcie dobrze projekt(te grube książki) tam jest wszystko. W tej części opisowej nie technicznej (tabelki). Widzę, że ten "architekt" adoptujący Twój projekt też wszystkiego nie doczytał. Dodatkowe pozwolnie musisz mieć na: podwyższenie ścianki kolankowej, poszeżenie garażu, przesunięcie ścian nośnych. Ale schody?! to jestem w lekkim szoku co Ci doradzają. A w razie wątpliwości to zadzwoń do firmy, w której kupiłeś projekt tam Ci wszystko wyjaśnią :wink:POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.06.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Pawka6dlaczego w awatarku masz inny domek niz Oliwka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.06.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A moja Oliwka w końcu zaczęła się budować i po dwóch dniach tak to wygląda: http://images23.fotosik.pl/231/1f1202729db68af9med.jpg http://images34.fotosik.pl/290/ac46db1a77c0efefmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 18.06.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Mam pytanie do tych, którzy zmieniali schody na jednozbiegowe ze spocznikiem - czy mieliście do tego osobną zgodę architekta Katarzyny Herba - Janiak? Mój architekt adaptujący zwrócił mi uwagę, że wypadałoby mieć taką zgodę?????? Otrzymałam już zgodę na likwidację balkonu ale czy teraz wystawią mi dodatkową zgodę na zmiany w schodach????? Nie będę budować Oliwki, ale był to mój 99% faworyt. Jedną z wad tego domu były schody. Rozmawiałam z Panią Kasią i powiedziała mi że jest mozliwość zmainy schodów na dwubiegowe ze spocznikiem. Koszt przeróbki przez konstruktora 500 zł (rok 2006). Musisz też wziąść pod uwagę, że takie schody zajmują więcej miejsca i będzie to niestety kosztem mniejszych pomieszczeń. Brakowało mi dodatkowej kanciapy za garażem i takie tam. Wyszedł projekt indywidualny, ale bardzo podobny do Oliwki toteż czasami sobie tutaj zaglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 18.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Ichnes- nie koniecznie schody drewniane zajmują więcej miejsca i nie muszą być droższe od murowanych. Ponieważ mogą wyglądać tak jak u Ani i Tomka (posty:Anusik), i masz wtedy dodatkowe miejsce pod schodami od strony kuchni. Lub też można zrobić schody z podestem i wejściem od strony łazienki, kosztem tego dziwnego pomieszczenia po schodami murowanymi, ale wtedy jest większy przedpokój+ możliwość przesunięcia ścianki wiatrołapu (wyrównanie jej ze ścianą gabinetu), co daje nam większy wiatrołap i możliwość lepszego wykorzystania w nim miejsca. Co do ceny schodów z podestem to takie do OLIWKI w moim rejonie to 7-8 tyś. zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 18.06.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 wandzik - Nie twierdzę, że drewniane zbiegowe zajmują więcej miejsca niz betonowe i że są droższe.Twierdzę i tak mnie też uswiadomiła projektantka Oliwki, że schody ze spocznikiem zabierają więcej miejca niż zbiegowe niezależnie od tego czy są drewniane czy betonowe. Niestety w miejsce zbiegowych nie wstawi się takich samych ze spocznikiem. Anusik ma śliczne schody. Ja jestem zwolenniczką betonowych. To tylko kwestia gustu, co komu bardziej odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 18.06.2008 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A moja Oliwka w końcu zaczęła się budować i po dwóch dniach tak to wygląda: http://images23.fotosik.pl/231/1f1202729db68af9med.jpg http://images34.fotosik.pl/290/ac46db1a77c0efefmed.jpg Brawo AnetkaS !! Jeśli dobrze pamiętam to mieliśmy rozpocząć razem budowę a u mnie w sobotę zalewanie płyty na górnym fundamencie i może w przyszłym tygodniu ruszą z murami Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka6 19.06.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 No wlasnie nie wiem jak zmienic ten domek na oliwke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka6 19.06.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 No skasowalem a jaki jest adres oliwki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 19.06.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Jezeli chodzi o bloczki betonowe to ja mam garaz w srodku 5.50m i spokojnie starczylo. A jezeli chodzi o strop na 2.65 to moim zdaniem stanowczo za maly bylem w domku gdzie jest 2.90 i musze przyznac ze jest super ja planuje 285 juz po wylaniu posadzki A jak wyrobisz sie ze schodami? bo dochodzi wtedy jeden stopień w górę. Schody to kolejny problem u mnie. Wylewac betobowe czy potem postawic drewniane? Które będą wygodniejsze i jak z ceną? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka6 20.06.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Ja bede robil drewniane tak wiec nie powinno byc problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts