Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich bardzo dawno tu nie zagladałem (brak czasu zwiazany z pracą i budową ;) )

Widzę że grono olivkowiczów sie powiększa a to cieszy

Nam pozostał miesiac do Przeprowadzki wyglada na to że sie wyrobimy z robotami ale moze byc taka sytuacja ze niebędziemy mieli gazu.

Na szczescie dzieciaki beda na wakacjach a my jakos przetrzymamy do mometu przyłączenia.

Na tą chwili do zrobienia pozostały nam jeszcze kafle na podłogach i panele oraz łazienki. Życzę wszystkim postepów w pracach budowlanych udanych wakacji i jak najmniej stresów na budowie.

Ps. przy takim rozroscie rodzin Olivkowych moznaby kiedys pomyslec o jakims zlocie. Co o tym myslicie?

Mam pytanie do tych, którzy zmieniali schody na jednozbiegowe ze spocznikiem - czy mieliście do tego osobną zgodę architekta Katarzyny Herba - Janiak? Mój architekt adaptujący zwrócił mi uwagę, że wypadałoby mieć taką zgodę?????? Otrzymałam już zgodę na likwidację balkonu ale czy teraz wystawią mi dodatkową zgodę na zmiany w schodach?????

Nie będę budować Oliwki, ale był to mój 99% faworyt. Jedną z wad tego domu były schody. Rozmawiałam z Panią Kasią i powiedziała mi że jest mozliwość zmainy schodów na dwubiegowe ze spocznikiem. Koszt przeróbki przez konstruktora 500 zł (rok 2006). Musisz też wziąść pod uwagę, że takie schody zajmują więcej miejsca i będzie to niestety kosztem mniejszych pomieszczeń.

Brakowało mi dodatkowej kanciapy za garażem i takie tam.

Wyszedł projekt indywidualny, ale bardzo podobny do Oliwki toteż czasami sobie tutaj zaglądam.

My budujemy w Dołujach zaraz przed Kościnem :D

Zmiany w schodach będą. Wejście na stryszek będzie bezpośrednio z klatki schodowej kosztem małej sypialni, ale tak będzie u nas pokój do pracy, więc z powodzeniem wystarczy. Spocznik wychodzi nad łazienką dolną - tam będzie obniżony strop.

Jak dostaniemy dokumenty od projektanta to wkleję rzuty.

Czy rzeczywiście podniesienie ścianki kolankowej w OLIWCE wymaga dodatkowej zgody od arch.???Praktycznie wszyscy podnosiliście tę ściankę .....

... Czy rzeczywiście podniesienie ścianki kolankowej w OLIWCE wymaga dodatkowej zgody od arch.???Praktycznie wszyscy podnosiliście tę ściankę .....

Wydaje mi się, że wystarczy zmiana naniesiona przez architekta adaptującego projekt :roll: Ja bynajmniej nie zwracałem się do HB Studio o zgodę :oops: ... podobnie chyba jak pozostali ???

Ile zuzyliscie wełny do ocieplenia poddasza ?

I jaką zastosowaliście ?

Ja chyba kupie 16 cm miedzy krokwie (2 cm wentylacji) i na to nabiję 10 cm (planuje TOPROCK od Rockwoola z lambdą 0,035)

pzdr

U mnie poszło 22 rolki Isover'a - 15 cm pomiędzy krokwie i na to 10 cm - 16 rolek. Świeży temat bo przedwczoraj skończyli mi ocieplać poddasze :)

Mam pytanie do tych, którzy zmieniali schody na jednozbiegowe ze spocznikiem - czy mieliście do tego osobną zgodę architekta Katarzyny Herba - Janiak? Mój architekt adaptujący zwrócił mi uwagę, że wypadałoby mieć taką zgodę?????? Otrzymałam już zgodę na likwidację balkonu ale czy teraz wystawią mi dodatkową zgodę na zmiany w schodach?????

Nie będę budować Oliwki, ale był to mój 99% faworyt. Jedną z wad tego domu były schody. Rozmawiałam z Panią Kasią i powiedziała mi że jest mozliwość zmainy schodów na dwubiegowe ze spocznikiem. Koszt przeróbki przez konstruktora 500 zł (rok 2006). Musisz też wziąść pod uwagę, że takie schody zajmują więcej miejsca i będzie to niestety kosztem mniejszych pomieszczeń.

Brakowało mi dodatkowej kanciapy za garażem i takie tam.

Wyszedł projekt indywidualny, ale bardzo podobny do Oliwki toteż czasami sobie tutaj zaglądam.

My budujemy w Dołujach zaraz przed Kościnem :D

Zmiany w schodach będą. Wejście na stryszek będzie bezpośrednio z klatki schodowej kosztem małej sypialni, ale tak będzie u nas pokój do pracy, więc z powodzeniem wystarczy. Spocznik wychodzi nad łazienką dolną - tam będzie obniżony strop.

Jak dostaniemy dokumenty od projektanta to wkleję rzuty.

Czy rzeczywiście podniesienie ścianki kolankowej w OLIWCE wymaga dodatkowej zgody od arch.???Praktycznie wszyscy podnosiliście tę ściankę .....

Witam sąsiadów.

Jak będą rzuty koniecznie wklej.

Kiedy zaczynacie, my pod koniec lipca.

Mam pytania

1. Czy zbro iliście płytę fundamentową (chudziak)?

2. Co ile cm zagęszczaliście ubijarką piasek pod płytą ?

3. I w ogóle na co zwrócić uwagę na tym etapie aby później przypadkiem nie pękał beton? 8)

4. Jaki beton wylewaliście b15 czy b20 ?

5. Czy robiliście przed wylaniem izolację poziomą przeciw wilgoci?

Pytam bo u mnie grunty są piaszczysto-gliniaste, więc nie za dobrze. Muszę jeszcze dopilnować aby sprzątneli mi ze środka fundamentów hałdy po wykopach, mój kierownik chciał mi to zostawić w środku i bardzo mi się to nie spodobało :-? a piach do zagęszczania mam zamiar wsypać po wyciągnięciu humusu Co o tym wszystkim sądzicie?

pozdrawiam

Mam pytania

Będę zbroiła - tak mam w projekcie

U mnie kierownik każe co 30 cm.

3. I w ogóle na co zwrócić uwagę na tym etapie aby później przypadkiem nie pękał beton? 8)

Na rzie wiem tylko o częstym podlewaniu. Tak jak przy ławach przez 3 pierwsze dni po 3-4 razy dziennie

U mnie ma być B15 - tak jak w proejkcie

Muszę jeszcze bezwzględnie dopilnować aby sprzątneli mi ze środka fundamentów hałdy po wykopach, mój niby kierownik chciał mi to zostawić w środku i bardzo mi się to nie spodobało :-? a piach do zagęszczania mam zamiar wsypać na glebę rodzimą? Co o tym wszystkim sądzicie?

pozdrawiam

U mnie KB też tą ziemię spod ław chce zostawić w środku.

Anetka

Dzięki za szybką odpowiedź

Ja też dam zbrojenie w płytę fundamentową, a wcześniej dobrze ubiję piasek.

Na twoim miejscu usunął bym tą ziemię ze środka fundamentów, ciężko jest takie coś dobrze ubić chyba, że tej ziemi z wykopów masz niewiele w środku.

Na kierownika bym nie patrzył bo oni mają tylko jedną zasadę: ,,mało zrobić a dużo skasować,,

Tomku,

faktycznie u mnie tej ziemi niewiele jest - widać na zdjęciach w moim dzienniku.

A kierownika mam całkiem całkiem :) Podczas spotkań rozmawia z ekipą i udziela sporo rad i zaleceń. Najcześciej mają bardzo podobne zdanie. Muszę im zaufać, bo pomimo ogromnego zainteresownia budową i przeczytaniu mnóstwa gazet o tej tematyce to jednak jestem laikiem :wink: a oni fachowcami.

Mam pytania

Będę zbroiła - tak mam w projekcie

U mnie kierownik każe co 30 cm.

Na rzie wiem tylko o częstym podlewaniu. Tak jak przy ławach przez 3 pierwsze dni po 3-4 razy dziennie

U mnie ma być B15 - tak jak w proejkcie

Muszę jeszcze bezwzględnie dopilnować aby sprzątneli mi ze środka fundamentów hałdy po wykopach, mój niby kierownik chciał mi to zostawić w środku i bardzo mi się to nie spodobało :-? a piach do zagęszczania mam zamiar wsypać na glebę rodzimą? Co o tym wszystkim sądzicie?

pozdrawiam

U mnie KB też tą ziemię spod ław chce zostawić w środku.

U mnie nie dali zbrojenia chudziaka, powiedziali ze przy tak ubitym (miałem stopę - skoczka 65kg ) gruncie , warstwami około 30cm , w to wszystko byla jeszcze lana woda.Nie ma prawa sie nic dziać.

Oczywiscie dam zbrojenie wylewek.

U mnie wylewaja nadproża.

Pozdrawiam

U mnie poszło 22 rolki Isover'a - 15 cm pomiędzy krokwie i na to 10 cm - 16 rolek. Świeży temat bo przedwczoraj skończyli mi ocieplać poddasze :)

A jakiego Isovera kupiłeś ?

Bo różne typy maja rózna ilosc m^2 w rolce...

Uni-Mata - 15 cm - 6,9 m2/opak., 10 cm - 9,6 m2/opak.

No to chyba zamówiłem za duzo tej wełny ;)

Wziołem 190 m^2 16 cm i na to 190 m^2 10 cm - czuje ze będzie spory zwrot :p

Kupiłem Rockwool TopRock.