Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=18&nazwa_projektu=OLIWKA

To własnie TEN dom.Otrzymałam rzuty i przekroje.

Dla mnie idealne wymiary,ale znawców prosze o opinię.

Moze sugestie co do wnętrz,zastanawiam sie nad zrobieniem barku w kuchni w miejscu łaczenia z jadalnią.Zapewne bedzie skrytykowana kuchnia bo nie przy wejsciu jak u wiekszości-ale mnie nie zależy na tym by patrzec kto do mnie idzie :D ,od tego bedzie pies....a za oknem kuchni bedzie.....cudny widok na las.(Zakładam ,że przy mojej 5 osobowej rodzince -wiekszośc czasu po pracy przy tym oknie ,przy garach spędze. :wink: :wink: )W pomieszczeniu gosp.bedzie piec na wegile albo opcja kominek z płaszczem -jeszcze nie jestem przekonana.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To moze ja słówko. Pewnie nie będe obiektywna, bo domek bardzo mi się podoba i prawie byłam na niego zdecydowana (prawie, bo budowa na pewno nam się przesunie i nawet cieszę się, że jeszcze nie muszę podejmować decyzji strategicznych i ostatecznych:). Rozważałam jeszcze jeden projekt - D07 z Muratora. Każdy z nich ma plusy i minusy, jak to z projektami bywa. Ale do rzeczy:

Kuchnia: usytuowanie jak dla mnie jak najbardziej ok, blisko wyjścia na taras, z widokiem na ogród. Trochę mała - to fakt. Ja zmieniłabym na pewno usytuowanie drzwi pomiędzy pomieszczeniem gospodarczym a kuchnią - byłyby mniej więcej pośrodku ściany - zyskuje się w ten sposób drugi ciąg roboczy (na ścianie przy schodach, tam mozna przenieśc kuchenkę). Barek między kuchnia i jadalnia - ok, choć może trochę tam wąsko?

Salon duzy, z rozsądnym podziałem na część jadalną i wypoczynkową.

Trochę ciasny wiatrołap, no ale domek ogólnie nie taki znów duży. Zastanawiałam się nad zlikwidowaniem wnęki przy wejściu (wyprostowaniem ścian budynku:) - zyskuje sie wtedy trochę powierzchni w wiatrołapie i pokoju na dole.

No i jeszcze kwestia zadaszenia tarasu - zrezygnowałabym na pewno z daszku nad oknem tarasowym, wydłużylabym połać dachu i zadaszyła taras (to takie moje marzenie:).

Na górę nie mam pomysłu, w sumie jest chyba rozsądnie rozplanowana - na pewno mankamentem "użytkowym" jest niska ścianka kolankowa (60 cm), z pewnośnią nieco bym ją podwyższyła. Podobnie jak Ty rozważam wersję bez garażu, z korespondencji z Panią Architekt wiem, że wtedy przewidziane jest okno w łazience na dole i w sypialni na górze, ale rzutów takiej wersji nie posiadam :). W przypadku wersji bez garażu mozna zrezygnować z części okien dachowych (koszty:).

To oczywiście wszystko moje opinie powstałe po dośc intensywnym rozmyślaniu na temat Oliwki ;) Może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie - też z przyjemnością poczytam.

Gość M@riusz_Radom

Agnieszko, ja uparcie będę lansował

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-20.12

http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12

Będą według mnie ekonomiczniejsze w budowie niż projekt, do którego podałaś nam linka a są chyba równie praktyczne;)

http://jakow.prv.pl/ na tej stronie masz fotorelację z budowy tego większego modelu - w wersji z garażem.

Cześć

My przez weekend odkryliśmy Iskierkę z tej pracowni.

http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=2&nazwa_projektu=ISKIERKA

Przyznasz, że jest dosyć podobna do Oliwki. Jasne jest więc,że Twój projekt też mi się podoba.

Sama weszłam na forum szukać opinii o Iskierce więc jesteśmy w podobnej sytuacji.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witamy

My też rozglądamy się dopiero za projektami i spodobała nam się oliwka jeśli znajdziesz jakieś namiary na innych forach lub na budujących proszę o kontakt.

Wydaje nam się, że trzeba by było powiększyć hol na górze i dobudować balkon dlatego w tej samej cenie a trochę większy bez przeróbek znaleźliśmy projekt wenecja

http://www.projekty.ign.com.pl/projekt.php?opcja=opis&id=211&nazwa_projektu=WENECJA

My też po wielu trudach i obejrzeniu miliona projektów stwierdziliśmy, że ten projekt jest realny na naszą kieszeń, ale nie znamy rzeczywistych kosztów bazujemy na porównaniach w internecie.

Mamy zamiar budować się w warmińsko-mazurskim interesuje nas ktoś w okolicach Olsztyna kto wybudował taki dom lub jest w trakcie budowy.

Ze strony biura projektowego wynika, że projekt oliwka jest często kupownym projektem jednak nie możemy znaleźć forum gdzie byłoby coś opisane i pokazane od ludzi, którzy wykonali ten projekt.

Pozdrawiamy

WENECJA jest też całkiem fajna, ale nasza działka ma wjazd od południa i dlatego szukam projektu, w którym pokój dzienny jest z przodu domu. W OLIWCE podoba mi się duża otwarta przestrzeń na dole, a co do holu na poddaszu to nie przeszkadza mi jego wymiar. Jedyne zmiany jakie dokonałbym na dzień dzisiejszy to podniesienie ścianki kolankowej o jeden pustak. Pokoje na poddaszu zyskają wtedy na wysokości.

Będziemy budować się w śląskim.

ORZECH jest ciekawy, ale nie odpowiada mi zupełnie otwarta kuchnia na salon, poza tym kuchnia z jadalnią i salonem stanowi 36,5 m2, a w OLIWCE sam salon z jadalnią ma prawie 38 m2. Układ pomieszczeń na poddaszu jest bardzo podobny. OLIWKA ma prostszy dach - brak tych dwóch lukarn, które napewno podniosą koszt dachu. Ponadto moje dzieci chcą mieć balkon w pokojach na górze.

Moim typem jest zdecydowanie OLIWKA - bardziej mi się podoba.

• 2 weeks później...

Czy budujecie Oliwke? To byl jeden z pierwszych projektow, ktory mi wpadl w oko, bo:

-pasuje na dzialke z wjazdem od poludnia

-przy tej powierzchni ma duzy salon

-ma duza kotlownie (to moj priorytet)

-duze pokoje na gorze

-nie ma WC na dole, ale lazienke z prysznicem

Wady:

-troche za mala kuchnia i bez spizarki,

-maly wiatrolap

-troche uboga elewacja

Jak to zmienic?

Generalnie jestem zalamana, nie znalazlam ani jednego projektu ktory mialby wszystko.

Moimi faworytami sa jeszcze:

-Paprotka http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=65&sid=5

i tu tez problem widze w za malej kuchni; w bloku u siebie mam 9m i w domku chcialabym miec wiecej;

-W19.12 http://postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-19.12

-dom za rogiem Muratora http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=295&action=showProject

Wieksze kuchnie sa w wiekszych metrazam domkow, a wszystko podyktowane jest mozliwosciami finansowymi.

Nie wiedzialam tylko, ze takie to bedzie trudne :( .

Moze znacie, albo macie jakies pomysly?

Niestety jesteśmy dopiero na etapie kupna działki, którą mamy zaliczkowaną. Teraz czekamy aż stopnieje śnieg, by geodeta mógł dokończyć pomiary i wtedy działka będzie nasza.

Pierwszym projektem, który wpadł nam w oko był DOM ZA ROGIEM. Byliśmy pewni, że to jest ten wymarzony, dopóki nie znaleźliśmy OLIWKI. Oliwka jest bardzo podobna do Domu za rogiem, a przez to, że jest mniejsza i nie ma lukarny będzie na pewno tańsza w realizacji. Surowy stan zamknięty Oliwki wyliczony jest na 120 tyś. (netto), a Domu za rogiem 145 tyś. (netto).

Napisałaś, że wadą Oliwki jest mała kuchnia - to prawda nie jest za duża, ale obecnie w mieszkaniu mamy taka samą i jak dla nas jest w niej wystarczająco miejsca. Spiżarkę można wygospodarować w pomieszczeniu za kuchnią, a wiatrołap można nieco powiększyć poprzez przesunięcie ścianki, która łączy wiatrołap z holem. Zresztą wydaje mi się, że ładniej będzie, jeżeli w tej ściance nie będzie drzwi tylko łuk. Jeżeli chodzi o elewację , to zobacz na odpowiedź rafal_m, który umieścił projekt Iskerki z dobudowanym gankiem - myślę, że takie rozwiązanie w przypadku Oliwki nie będzie złe - ten ganeczek jest całkiem przyjemny.

PAPROTKA ma też małą kuchnię, a bryła domu jest bardziej skomplikowana - podniesie koszt budowy i nie ma dodatkowego pomieszczenia nad garażem, gdzie można przechowywać "różności", które w danym czasie nie są używane.

W-19.12 ma mniejszy salon, też mały wiatrołap, no i nie podoba mi się taras z przodu budynku, wolę żeby był z boku lub z tyłu.

My na dzień dzisiejszy jesteśmy zdecydowani na kupno Oliwki, ale czy nam się nia zmieni - nie wiadomo. Projekt będziemy kupować dopiero w maju, więc wszystko się może zdarzyć.[/b]

Tak...wiatrolap Oliwki jest taki sam, jak w tamtych projekatach, pomimo malej kuchni ma ladne, bo duze to pomieszczenie gospodarcze obok, ma tylko jeden minus (jak dla mnie)- brak okna w lazience.

Tarasy podobno zawsze mozna przeniesc na inna strone swiata, wiec w W19.12 mozna to zmienic, nie moge tam tylko zmienic wielkosci pomieszczenia gospodarczego, tak jak w Oliwce nie moge zmienic zeby bylo okno w lazience

Kurcze w kazdym projekcie jest cos na "nie", jak tu sie zdecydowac?

A niedlugo bedziemy musieli :-? ,....

ale taki stryszek nad garazem to fajna rzecz, zawsze mozna tam upchac jakies rzeczy :lol:

Witam wszystkich zainteresowanych.

My już kupiliśmy ten projekt i jesteśmy na etapie adaptacji do warunków zabudowy na działce.

Po wstępnej rozmowie z projektantem praktycznie wszystko można zmienić i dostosować do swoich potrzeb. Mamy materiały przesłane prosto od projektanta tylko nie wiem jak się je dołącza zainteresowanych proszę o adres na pocztę: mamy kosztorys, rzuty z wymiarami.

Wszystko można zmienić w trakcie budowy, nawet ściany nośne.

My będziemy budowali z ytonga i strop z płyty żerańskiej z Żabiego Rogu dla zainteresowanych w pobliżu Olsztyna.

Co do budowania samodzielnego własnego domu jestem zdania, że facet z koparki który kopie pod fundamenty robi to nie od dziś i zrobi to sam, facet co wozi cement z gruszce wozi go nie od dziś i wyleje go jak będziecie chcieli, facet co wozi płytę na strop i facet co operuje dźwigiem robi to nie od dzisiaj i napewno położy tą płytę tak jak na innych budowach – oczywiście wszystko za drobną opłatą a nie za fortunę. Pozostają tylko ściany i proponuję przejechać się po domach i stwierdzić póki jest zimno czy warto inwestować w ytong czy postawić tanio. Ściana postawiona tanio nie zawsze jest tania w wykończeniu i wymaga roboczo-godzin.

Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt.

Pozdrawiam.