BadIDea 08.02.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2006 Witam ponownie. Tym razem dopadl mnie problem logiczno elektryczny Jestem na etapie wykanczania lazienki ( oswietlenie ) Plan byl taki: Dwa niezalezne systemy oswietlenia, jeden "roboczy" skladajacy sie z 7 spotow 12V/50Wat, drugi to dwie ukryte we wnece sufitowej neonowki (w zalozeniu majace dawac rozproszone lagodne swiatlo). Ze scian wystaja dwa wypusty (dwa kable po 3 zyly) Komplikacje zaczely sie w momencie, gdy dotarlo do mnie, że ze wzgladu na istnienie 2 wejsc do lazienki, zamontowane sa wylaczniki krzyzowe...jednoprzyciskowe. Czyli wlaczajc swiatlo w lazience - wlaczam i spoty i neonowki. Cala sprawa jest tym bardziej denerwujaca, ze koniecznie chcialem zainstalowac (z mysla o spotach ) wlacznik ze sciemniaczem. W lazience mam takze pozostalosc po zlikwidowanym gniazdku elektrycznym, kabel zostal wypruty ze sciany do wysokosci kratki wentylacyjnej - planuje wykozystanie go do zasilenia wentylatora. Czlowiek montujacy podwieszany sufit - poradzil mi, by wykozystac ten kabel jednoczesnie do niezaleznego zasilenia neonowek- nie wiem czy to dobry pomysl? ( kabel z gniazdka, zasilajacy neonowki z elektronicznym statecznikiem i zaplonem oraz wentylator?) Co moge zrobic, by uratowac pierwotny pomysl, 2 niezalezne sety swiatel w dodatku jeden ze sciemniaczem? Na wszelki wypadek dodaje plan elektr. http://badidea.photosite.com/Album4/elektryka.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.03.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam. Możesz zatrudnić elektryka to może na miejscu coś uratuje. Łazienka w domu to najniebezpieczniejsze miejsce w domu i nieumiejętne grzebanie w instalacji elektrycznej może skończyć się tragicznie dla domowników i ich gości. Każdy kto tu będzie udzielał rad jak to zrobić też obciąża swoje sumienie ,a śmię twierdzić ,że żaden prawdziwy elektryk nie podpowie panu w tym temacie lecz tylko majsterkowicze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts