Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektro mix lazienkowy :)

BadIDea

Recommended Posts

Witam ponownie.

Tym razem dopadl mnie problem logiczno elektryczny :)

Jestem na etapie wykanczania lazienki ( oswietlenie )

Plan byl taki:

Dwa niezalezne systemy oswietlenia, jeden "roboczy" skladajacy sie z 7 spotow 12V/50Wat,

drugi to dwie ukryte we wnece sufitowej neonowki (w zalozeniu majace dawac rozproszone lagodne swiatlo).

Ze scian wystaja dwa wypusty (dwa kable po 3 zyly)

Komplikacje zaczely sie w momencie, gdy dotarlo do mnie, że ze wzgladu na istnienie 2 wejsc do lazienki, zamontowane sa wylaczniki krzyzowe...jednoprzyciskowe. Czyli wlaczajc swiatlo w lazience - wlaczam i spoty i neonowki. Cala sprawa jest tym bardziej denerwujaca, ze koniecznie chcialem zainstalowac (z mysla o spotach ) wlacznik ze sciemniaczem.

W lazience mam takze pozostalosc po zlikwidowanym gniazdku elektrycznym, kabel zostal wypruty ze sciany do wysokosci kratki wentylacyjnej - planuje wykozystanie go do zasilenia wentylatora.

Czlowiek montujacy podwieszany sufit - poradzil mi, by wykozystac ten kabel jednoczesnie do niezaleznego zasilenia neonowek- nie wiem czy to dobry pomysl? ( kabel z gniazdka, zasilajacy neonowki z elektronicznym statecznikiem i zaplonem oraz wentylator?)

Co moge zrobic, by uratowac pierwotny pomysl, 2 niezalezne sety swiatel w dodatku jeden ze sciemniaczem?

Na wszelki wypadek dodaje plan elektr.

http://badidea.photosite.com/Album4/elektryka.html

• 4 weeks później...

Witam.

Możesz zatrudnić elektryka to może na miejscu coś uratuje.

Łazienka w domu to najniebezpieczniejsze miejsce w domu i nieumiejętne grzebanie w instalacji elektrycznej może skończyć się tragicznie dla domowników i ich gości. Każdy kto tu będzie udzielał rad jak to zrobić też obciąża swoje sumienie ,a śmię twierdzić ,że żaden prawdziwy elektryk nie podpowie panu w tym temacie lecz tylko majsterkowicze.

Pozdrawiam