Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto zgłaszać przebudowe ściany nośnej?

hetmanek

Recommended Posts

Witam,

posiadam domek, który stoi juz od ponad 30 lat. W Urzędzie Miasta nie ma żadnych papierów odnośnie domu oprócz pomiaru powykonawczego. Latem chce powiększyć otwór w ścianie nośniej. Zapłaciłem 550 zł na orzeczenie techniczne rzeczoznawcy budowlanego, który napisał jak to wszystko zrobić. Jednak stoje przed dylematem czy mam to zgłaszać do UM i płacić jeszcze kierownikowi budowy, jezeli w UM nie ma żadnych planów domu? Co mi byście radzili?

PS. Po tej przebudowie, chcę wykonać inwentaryzację, ale dopiero po powiększeniu otworu.

W przypadku zmian w ścianach nośnych musisz uzyskać pozwolenie na budowę i stosować pełne rygory wynikające z prawa budowlanego (projekt, nadzór itp). Dowolność istnieje tylko dla ścian działowych. Nie można też wykluczyć, że przy okazji zostaniesz "poproszony" o dokonanie inwentaryzacji domu, czyli zrobienie aktualnych planów.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Gość e_kran
rozumiem, ze musze, ale jezeli tego nie zrobie a dopiero po przebudowie sciany nosnej zrobie inwentaryzacje to chyba nic sie nie stanie?

Nie takie to proste jak Ci się wydaje. Wykonywanie prac budowlanych bez stosownego pozwolenia to jest samowola budowlana.

Poczytaj następujący wątek :

http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.misc.budowanie&tid=8346671

Dyskusja powyższa dotyczyła ściany działowej. W przypadku ściany nośnej (konstrukcyjnej) masz obowiązek uzyskania pozwolenia. To wynika z Prawa Budowlanego.

Pozdrawiam

rozumiem, ze musze, ale jezeli tego nie zrobie a dopiero po przebudowie sciany nosnej zrobie inwentaryzacje to chyba nic sie nie stanie?

Szczerze mówiąc to jeśli wykonasz to zgodnie z zasadami sztuki, dokładnie wg zaleceń, które dostałeś, to możesz olać pozwolenie na budowę. Tylko żebyś miał świadomość, że oficjalnie łamiesz prawo!

Prawo niestety jest jedno i takie samo dla budowy lotniska i dla twojej ściany. W tym wypadku cała kołomyja z pozwoleniem wydaje mi się przesadą. Ja bym świadomie olała.

• 2 months później...
  • 3 months później...