Megana 23.08.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Czyli światelko w tunelu jest? Zapytam handlowca, może cos mi doradzi znajdzie się dachowka z kominkiem +/- pionowo względem ziemi a nie dachu Jest inny, ale nie wiemy, czy będzie dobry,a wygląda tak ( znaleziony na niemieckiej stronie ) To taki jak wybrała monika.KIELCE http://www.systemc.pl/domek/0908/dachowka_went_1.jpg A tu ten drugi http://www.systemc.pl/domek/0908/dachowka_went_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 23.08.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Hm, więc jest wybór, choc taki wybór mi sie kojarzy z sytuacją gdy ktoś pyta mnie z której ręki ma mi przywalić - z lewej czy prawej Oba rozwiązania równie dobre. Co do dachówki to może faktycznie ten drugi może lepszy, mniej zauważalne jest to, że kominek nie jest skierowany prosto do nieba? Jutro zadzwonie do handlowca z zapytaniem czy jets dostepny ten spłaszczony kominek w czarnym Balansie. A Ty Megana za którym optujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.08.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Nie jestem dobra z niemieckiego ale wydaje mi się, że ten drugi kominek ma szersze podłączenie 125mm vs 100mm w takim jak u mnie. Rura przyłączeniowa i tak ma uniwersalną (docinaną) końcówkę więc chyba to nie problem. Problemem może być jedynie cena i czas oczekiwania. A ciekawe do czego służą te:http://www.creaton.de/typo3temp/pics/133425b0565971c42d473457b04f565e_b098e0d24b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 24.08.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 (...) A ciekawe do czego służą te: http://www.creaton.de/typo3temp/pics/133425b0565971c42d473457b04f565e_b098e0d24b.jpg to dachówka do kominów gazowych (fi) 110. Kominek o którym ostatnio jest mowa (ta wersja "B") ma faktycznie większy przekrój przewodu przyłączeniowego i niestety cenę (w cenniku netto) o 80,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.08.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ciekawe czy można by użyć tego gazowego kominka do pionów wentylacyjnych? Nałożyć tylko jakiś daszek, coby nie napadało. eee, chyba już fantazjuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 24.08.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Hm, czyli ten z chromowaną końcówką też nie będzie dobry, bo nie jest do końca zadaszony? I znów wszystkie drogi prowadza do jako "jedynie słusznego" kominka moniki.KIELCE. Światełko w tunelu powoli gasnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 24.08.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Hm, czyli ten z chromowaną końcówką też nie będzie dobry, bo nie jest do końca zadaszony? I znów wszystkie drogi prowadza do jako "jedynie słusznego" kominka moniki.KIELCE. Światełko w tunelu powoli gasnie... "himlaje" ten może być użyty, my taki będziemy kupować http://www.systemc.pl/domek/0908/dachowka_went_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 24.08.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 "himlaje" ten może być użyty, my taki będziemy kupować http://www.systemc.pl/domek/0908/dachowka_went_2.jpg A orientowałaś się jaka jest równica w cenie między tym co ma monika.KIELCE i tym co Ty wybrałaś i czy nie ma kłopotów z dostępnością? Miałem dzwonić do handlowca ale dziś nie zdążyłem- moze jutro się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 24.08.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 himlaje - wiem tylko, że na zamówienie jest i to tylko tyle. Wcześniej ktoś pisał, że różnica w cenie, to około 80 zł netto. Jak będziesz coś wiedział, to napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.08.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 zoom drugiego kominka, po więcej ujęć zapraszam do dziennika. http://img210.imageshack.us/img210/1364/dachowka022.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Dzwoniłem do handlowca ws tych kominków. Otóż kominek moniki.KIELCE (fi 100) jest w cenie 273 zł netto (po rabacie) . Dla mnie to cena astronomiczna, ale... jakby tego było mało, to ten drugi kominek (fi 125), do którego się skłaniam, kosztuje 371 zł netto Nie wiem skąd oni biorą takie ceny za kawałek wypieczonej gliny, i szczerze mówiąc to (naiwnie) myslałem, że on może kosztować max 20-30 zł. U siebie mam dwa takie kominki. Jeden od odpowietrzenia kanalizacji a drugi od went. grawitacyjnej kuchni, ktora będzie tylko jako rezerwowa bo generalnie będe miał went. mechaniczną. Juz zaczalem kombinować czy by jakos je polaczyć w jeden . Aha Handlowiec jeszcze powiedział, że jest dostępny zamiennik takich kominków i kosztuje ok 200zł (raczej niewiele taniej) tylko, że jest wykonany z plastiku i go nie poleca bo raczej napewno zacznie się odbarwiać względem reszty dachówek i ten ów urokliwy kominek będzie sie rzucał w oczy juz nie tylko z powodu swojej piekności ale też koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 25.08.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Aha Handlowiec jeszcze powiedział, że jest dostępny zamiennik takich kominków i kosztuje ok 200zł (raczej niewiele taniej) tylko, że jest wykonany z plastiku i go nie poleca bo raczej napewno zacznie się odbarwiać względem reszty dachówek i ten ów urokliwy kominek będzie sie rzucał w oczy juz nie tylko z powodu swojej piekności ale też koloru. Tam gdzie zamawialiśmy dachówki dostaliśmy na te wywietrzniki 34% rabatu ( okaże się przy płaceniu) - popytaj może sprzedawców, tam gdzie kupowałeś dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 No właśnie pytałem swojego handlowca, który mi cała dachówke sprzedaje. Mało tego, to jest cena, bodajże, po 40% rabacie bo cena katalogowa to coś ponad 600 zł. Lepiej zapytaj już teraz swojego sprzedawce po ile finalnie będzie kosztowała ta dachówka, bo rabaty rabatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 25.08.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 No właśnie pytałem swojego handlowca, który mi cała dachówke sprzedaje. Mało tego, to jest cena, bodajże, po 40% rabacie bo cena katalogowa to coś ponad 600 zł. Lepiej zapytaj już teraz swojego sprzedawce po ile finalnie będzie kosztowała ta dachówka, bo rabaty rabatami. Ok zapytam jutro z ciekawości ( wielkiej ) porąbało ich???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Zdecydowanie porąbało ich. Zwykła dachówka ok 5 zł, a z kominkiem x100. Myślałem, że może te kominki mają cos w sobie. Moze jakiś wiatraczek, wentylator, cos elektronicznego... ale nie. To tylko wypalana glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 25.08.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Zdecydowanie porąbało ich. Zwykła dachówka ok 5 zł, a z kominkiem x100. Myślałem, że może te kominki mają cos w sobie. Moze jakiś wiatraczek, wentylator, cos elektronicznego... ale nie. To tylko wypalana glina Firmy zawsze na dodatkach tną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 25.08.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja to sobie to tak tłumaczę:Dachówki podstawowe lecą na lini automatycznej jedna za drugą, pewnie w milionach sztuk - taka maszyna się firmie szybko zwraca.Brzegowe i gąsiory - mniej sztuk ale wciąż dużo.A takie kominki? Trzeba wybrać zwykłą dachówkę, wyciąć w niej otwór, wykonać czubaty daszek z kawałkiem rury a na koniec skleić jedno z drugim. Robota albo ręczna, albo wymagająca dużo bardziej skomplikowanej linii. Do tego niewielki nakład, no i mamy cenę końcową. Fabryka przecież musi zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 25.08.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ja to sobie to tak tłumaczę: Dachówki podstawowe lecą na lini automatycznej jedna za drugą, pewnie w milionach sztuk - taka maszyna się firmie szybko zwraca. Brzegowe i gąsiory - mniej sztuk ale wciąż dużo. A takie kominki? Trzeba wybrać zwykłą dachówkę, wyciąć w niej otwór, wykonać czubaty daszek z kawałkiem rury a na koniec skleić jedno z drugim. Robota albo ręczna, albo wymagająca dużo bardziej skomplikowanej linii. Do tego niewielki nakład, no i mamy cenę końcową. Fabryka przecież musi zarobić. Tylko czemu, taki taki kształt??????? Na dodatek takie 3 z przodu dachu - nie wiem co z tym zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 26.08.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Tylko czemu, taki taki kształt??????? Na dodatek takie 3 z przodu dachu - nie wiem co z tym zrobić Konieczne są aż 3? Patrząc na projekt, pewnie jeden w kuchni, drugi w kibelku/kotłowni, a trzeci w łazience? U mnie były 4 stanęło na 2. Jak są blisko to czasem można na poddaszu połączyć 2 w 1. Pytałam dekarzy, instalatora i kierownika, wszyscy się zgodzili na taką redukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 26.08.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Stanęło na 3 Musi być tak : 1 ( dla kuchni i WC), 1 ( dla łazienki), 1( będzie odpowietrzeniem kanalizacji - POŚ) Dwa będą blisko siebie. I tak mi się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts