Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA CREATON - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

krzyszt17

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Mam do Was prośbę napiszcie ile płaciliście w poprzednich latach czyli w 2006 i 2005r za dachówkę Creaton.

Ponieważ tańsze dachówki są trudno dostępne zainteresowałem się Creatonem dostałem nawet 22% upustu na dachówkę podstawową i 20% na dodatki ale to i tak wychodzi 10000 zł drożej niż za Sirius 13 z RuppCeramika co bardzo boli.

Wiem że w 2006r była promocja Creatona 30% jestem bardzo ciekawy po ile wtedy można było wyrwać Creatona.

Śmiało proszę........ dobijcie mnie do reszty z tymi szalonymi cenami.

witam wszystkich, w zeszlym roku udalo sie nam wykonac pokrycie dachu niemieckimi dachowkami creatona - kera pfanne - zalapalismy sie na spore rabaty. wszystko bylo ok do czasu zakupu dachowek kominkow. tu zaczely sie schody. nie dosc, ze trzeba bylo czekac prawie 1,5 mca na te cuda, ze sztuka kosztowala 500 pln, to jeszcze ich jakosc dorownuje po prostu produkcji garazowej pana mietka. qrna wyglada to tak, jakby zwykla dachowke podziurawic na srodku, wstawic w to walec i nalozyc na to troche jakiegos uszczelniacza. srednio uzdolniony adam slodowy zrobilby to lepiej. malo tego dachowki sa tak nierowne, ze szok. u nas akurat kominki maja byc obok siebie, wiec wysokosc kominka ponad polac dachu jest wazna. zobaczcie sami co prezentuje niemiecka jakosc.

niestety takie dodatkowe elementy czesto kupuje sie duzo pozniej, nie zwracajac uwagi na dach jako calosc.

dzisiaj jestem umowiony z lokalnym przedstawicielem creatona. ciekawy jestem co z tego wyjdzie.

http://img502.imageshack.us/img502/6180/0003hu2.th.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/8087/0006tu0.th.jpg

http://img526.imageshack.us/img526/4484/0005li5.th.jpg

To nie są dachówki wentylacyjne, tylko kominki. Ja też mam K-P ale moje kominki są trochę inne - nie powiem żeby były piękne ale u mnie to był chyba monolit, a nie składaki. Może dali Ci innej firmy? :roll:
juz poprawilem, rzeczywiscie wentylacyjne juz na dachu leza. mam takie pytanie, czy moglbys sfocic (jesli masz taka mozliwosc) jakis twoj kominek z kera pfanne? ciekawy jestem, czy czasem nie jest to produkcja polskich handlarzy

Rzeczywiście - wstyd to oglądać!!! :o :o :o

My też mamy Creatona na dachu, ale kupowaliśmy go w zeszłym roku. Cały dach przyszedł w jednym transporcie z jednej partii produkcyjnej, w tym 5 kominków wentylacyjnych, ale wszystkie były idealne. Też mamy 2 obok siebie, więc zwracałem uwagę na ich wygląd... Tylko, że my mamy inny kształt grzybków - takie szpiczaste.

Myślę, że bez problemów będziesz to mógł reklamować. Ale niestety trochę to potrwa, więc musisz się uzbroić w cierpliwość...

Pozdrawiam!!!

Rzeczywiście - wstyd to oglądać!!! :o :o :o

My też mamy Creatona na dachu, ale kupowaliśmy go w zeszłym roku. Cały dach przyszedł w jednym transporcie z jednej partii produkcyjnej, w tym 5 kominków wentylacyjnych, ale wszystkie były idealne. Też mamy 2 obok siebie, więc zwracałem uwagę na ich wygląd... Tylko, że my mamy inny kształt grzybków - takie szpiczaste.

Myślę, że bez problemów będziesz to mógł reklamować. Ale niestety trochę to potrwa, więc musisz się uzbroić w cierpliwość...

Pozdrawiam!!!

na szczescie zakup byl zdalnie - przez telefon, platnosc na miejscu na budowie, wiec nie powinno byc problemow ze zwrotem towaru w ciagu 10 dni wlasnie z uwagi na zakup zdalny. nasz wykonawca od dachu radzil, zeby wstrzymac sie z ich zakupem (cena), bo do konca nie wiedzielismy ile tej wentylacji zrobimy. dlatego nie kupowalismy ich wczesniej. jak dla mnie te to jakis odrzut z produkcji, przypadkowa zbieranina. szkoda, ze creaton takim gownem psuje sobie wizerunek.

a tak btw czy moze ktos zrobic zdjecia kominkow creatona? najlepiej kera pfanne. ciekawy jestem porownania, bo jak dla mnie z ta jakoscia taki kominek moglbym zrobic sam.

Widze, że nie jesteś jedynym inwestorem niezadowolonym z creatona. Tylko Twój problem z tym, który my mamy jest drobiazgiem. Otóż my dostaliśmy kera-phanne z różnych partii produkcyjnych, przy czym rozpiętość w ich produkcji rozpina się w odległościach całego roku! Co z tego wynika? Po ułożeniu dachówki okazało się, że mamy bardzo piekne plamy na dachu, bo dachówki nie mają tego samego koloru!!! Sytuację komplikuje fakt, że tych plam nie widać przez cały czas (np w cieniu i gdy słońce pada na połać pod kątem prostopadłym). Ale w momencie im bardziej słońce pada równolegle do połaci dach wygląda po prostu skandalicznie. I teraz najlepsze: zarówno creaton jak i hurtownia po prostu się na nas wypięli. Najpierw przedstawicielka creatona stwierdziła, że mamy świetny dach i różnice w kolorach nie są powodem do reklamacji (Polska Norma), później gdy w końcu udało nam się z nią skontaktować powiedziała, że Niemcy odrzucili naszą reklamację choć do tej pory nie dostaliśmy niczego na piśmie. Skontaktowaliśmy się więc z Rzecznikiem Ochrony Praw Konsumenta, który z kolei powiedział nam, że stroną dla nas jest wyłącznie hurtownia, zawieźliśmy więc oficjalną reklamację i... choć jeszcze nie otrzymaliśmy odpowiedzi to wiemy już, że będzie negatywna. Pan w hurtowni oczywiście reklamację od nas przyjął, ale gdy chcieliśmy umówić się np na wizję lokalną powiedział, że... oni czegoś takiego nie praktykują. Pytamy więc na jakiej podstawie chcą rozpatrzyć reklamację? Facet się zaciął i zamilknął. I co wy na to? :evil: Jestem po prostu wściekła do granic możliwości.

A, i jeszcze ważna informacja dla wszystkich, którzy kupują dachówkę creatona. Pamiętajcie, że [u]te dachówki układa się inaczej niż wszystkie pozostałe.[/u] Należy je ukladać tak jak cegłę klinkierową tzn mieszać z kilku palet jednocześnie, bo te dachówki z natury nie są jednolite kolorystycznie tylko jest to melanż Śmiesze? Jak dla mnie istna komedia, ale wierzcie - takim tekstem chcą nas zbyć i zwalają winę na dekarzy, że o tym nie wiedzieli. Jestem tylko ciekawa ilu inwestorów informują o tym rzekomym melanżu, bo ci, z którymi kontaktowaliśmy się do tej pory o niczym takim nie słyszeli!

Jak oglądałem Creatona na wystawie na składzie tez zauważyłem że dachówki tego samego koloru róznia się od siebie odcieniem.

Mysłalem że to przypadek albo jakaś stara dachówka a tu czytam takie straszne rzeczy o mercedesie dachówki jakim jest niby Creaton.

Już jeden post o róznych odcinach Creatona na forum czytałem.

Czy inni mieli podobne problemy z Creatonem.

Witam wszystkich

My położyliśmy tą dachówkę w zeszłym roku, oczywiście korzystaliśmy ze wspomnianej promocji.

Różnic w odcieniach jakoś nie zauważyłam, mam nadzieję że nie z powodu tego że najpierw dachówka była długo brudna i zapruszona od jej cięcia, potem od czegoś innego, ciągle coś, nawet się nie niepokoiłam bo myślałam że jak się takie super dachówki kupuje to musi być dobrze.

Mnie wkurzyło coś innego. Mianowicie gąsiory tej firmy są wyjątkowo płytkie, przez co wystawała spod nich folia, i wyglądało to okropnie, był nawet przedstawiciel Creatona na budowie , stwierdził że NIKOMU TO NIE PRZESZKADZA i nikt nie zwracał na to uwagi.

My w końcu zrezygnowaliśmy z folii i zamontowaliśmy pod gąsiory takie specjalne szczotki, w tej chwili zlały się kolorem i nawet fajnie wyglądają,

ale Creaton i tak nam podpadł :evil:

Creaton to bardzo dobra dachówka. Moim zdaniem to hurtownia robi Was w bambuko, niedopuszczalne jest bowiem stosowanie na jednym dachu dachówek z różnych okresów produkcji , gdyż zawsze one będą się od siebie różniły odcieniami, idealne rozwiązanie to dostawa dachówki na dany dach z jednego okresu produkcji, a i tak będą różnice w odcieniach tyle , że mniej znaczne niż z różnych okresów produkcji, dlatego większość producentów dachówek ceramicznych zaleca mieszanie ich z różnych palet (jest podana informacja bądż na opakowaniu, lub na etykiecie ) i tu niestety hurtownia ma rację dekarz powinien to zrobić, lecz z różnymi okresami produkcji i tak na niewiele by się to zdało (taka zbieranina jest niedopuszczalna).co do kominków faktycznie wydaje się aby ,były one klepane w polskim garażu (jak najbardziej ,jest to możliwe) oryginalne kominki went. Creatona np. w modelu Futura były w kształcie rakiety, te zaś są inne, niewiem może to się wiąże z ceną :roll: futury ,a Kerra Pfane ? ale tak na oko nie wygląda to raczej na niemiecką produkcję :roll: może jaka cena dachówki , taki kominek ? ale trudno uwierzyć aby niemcy takie coś produkowali, no chyba ,że specjalnie na polskę takie robią :roll: jestem w szoku normalnie, mercedes dachowy schodzi na psy ? :o

My mamy właśnie takie rakiety: http://images1.fotosik.pl/172/af2d4e982830ac05med.jpg

Innego modelu nie przypominam sobie z oferty Creatona, ale to nie znaczy, że ich nie było... :roll: :lol: 8) Co do ceny, to pamiętam, że kominki właśnie były w jednej cenie do wszystkich rodzajów dachówek - coś w granicach 500 zł.

My mamy właśnie takie rakiety:

Innego modelu nie przypominam sobie z oferty Creatona, ale to nie znaczy, że ich nie było... :roll: :lol: 8) Co do ceny, to pamiętam, że kominki właśnie były w jednej cenie do wszystkich rodzajów dachówek - coś w granicach 500 zł.

I taki własnie kominek ma zapewnić właściwą wentylację?

Rozumiem że jest to zakończenie luftu wentylacyjnego komina.

Mam wątpliwości co do jakości wentylacji przez taki kominek

My mamy właśnie takie rakiety:

I taki własnie kominek ma zapewnić właściwą wentylację?

Rozumiem że jest to zakończenie luftu wentylacyjnego komina.

Mam wątpliwości co do jakości wentylacji przez taki kominek

. to zakonczenia kanalow wentylacyjnych z pomieszczen, a czy zapewni to odpowiedni cug, tego nie wie nikt.

Creaton to bardzo dobra dachówka. Moim zdaniem to hurtownia robi Was w bambuko, niedopuszczalne jest bowiem stosowanie na jednym dachu dachówek z różnych okresów produkcji , gdyż zawsze one będą się od siebie różniły odcieniami, idealne rozwiązanie to dostawa dachówki na dany dach z jednego okresu produkcji, a i tak będą różnice w odcieniach tyle , że mniej znaczne niż z różnych okresów produkcji, dlatego większość producentów dachówek ceramicznych zaleca mieszanie ich z różnych palet (jest podana informacja bądż na opakowaniu, lub na etykiecie ) i tu niestety hurtownia ma rację dekarz powinien to zrobić, lecz z różnymi okresami produkcji i tak na niewiele by się to zdało (taka zbieranina jest niedopuszczalna).co do kominków faktycznie wydaje się aby ,były one klepane w polskim garażu (jak najbardziej ,jest to możliwe) oryginalne kominki went. Creatona np. w modelu Futura były w kształcie rakiety, te zaś są inne, niewiem może to się wiąże z ceną :roll: futury ,a Kerra Pfane ? ale tak na oko nie wygląda to raczej na niemiecką produkcję :roll: może jaka cena dachówki , taki kominek ? ale trudno uwierzyć aby niemcy takie coś produkowali, no chyba ,że specjalnie na polskę takie robią :roll: jestem w szoku normalnie, mercedes dachowy schodzi na psy ? :o

1. Zarówno producent jak i hurtownia twierdzą, że mają prawo dostarczyć towar z różnych okresów produkcji.

2. Nie dostaliśmy ani dokumentacji skąd dachówka do nas dotarła, ani instrukcji obsługi, ani gwarancji. Po prostu nic. A to już jest sprzeczne z Polską Normą, którą wszyscy się tak teraz zasłaniają.

1. Zarówno producent jak i hurtownia twierdzą, że mają prawo dostarczyć towar z różnych okresów produkcji.

2. Nie dostaliśmy ani dokumentacji skąd dachówka do nas dotarła, ani instrukcji obsługi, ani gwarancji. Po prostu nic. A to już jest sprzeczne z Polską Normą, którą wszyscy się tak teraz zasłaniają.

no to generalnie jest norma, ze dostajesz jakas zbieranine. nam udalo sie i dostalismy wszystko jednej partii produkcyjnej, ale i tak nasz dekarz mieszal dachowki z roznych palet. moga dostarczac towar z roznych okresow produkcji, ale musi trzymac jakis poziom, a nie, tak ja w przypadku kominkow wskazywac na produkcje garazowa. za taka kase to po prostu skandal. no chyba, ze te zeszloroczne promocje creatona np. na kera pfanne byly zwiazane z rozruchem nowej linii produkcyjnej/zmianami na produkcji, ktore musza cechowac sie wiekszym rozrzutem jakosciowym. oczywiscie dachowki z poczatkow tej produkcji wedrowaly wlasnie do naszego pieknego kraju - to taka moja teoria spiskowa.

o dostarczaniu dokumentacji materialowej przez sprzedawce mozna zapomniec, dopiero na wyrazna prosbe otrzymuje sie jakies podle ksera.