Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA CREATON - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

krzyszt17

Recommended Posts

Na naszym dachu, krytym dachówką Kera-Pfanne w kolorze angobowanej miedzi, nie widzę żadnych plam. Dachówkę układano w kwietniu tego roku. Zdjęcia w dzienniku (link w podpisie).

Jutro będziemy mieli montowany kominek wentylacyjny. Zobaczę go dopiero w sobotę, więc jeszcze nie wiem, jak wygląda i przestrach "mię oblata", jak patrzę na cuda pokazane w pierwszym poście tego wątku...

Pozdr.

M

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy właśnie takie rakiety: http://images1.fotosik.pl/172/af2d4e982830ac05med.jpg

Innego modelu nie przypominam sobie z oferty Creatona, ale to nie znaczy, że ich nie było... :roll: :lol: 8) Co do ceny, to pamiętam, że kominki właśnie były w jednej cenie do wszystkich rodzajów dachówek - coś w granicach 500 zł.

Co tam masz zielonego przed tym kominkiem?

leon 28,

jakieś inne te twoje kominki. nie braliśmy oryginalnych tylko alternatywne ale dużo lepiej wyglądają niż twoje. zresztą, kiedy kupowaliśmy, to byłem pewien ze kominki creatona to wlasnie takie szpiczaste.

zresztą 500 PLN za szpiczaste czy nie szpiczaste to przesada.

swoją drogą mieszanie dachówek, klinkieru, bruku klinkierowego to chyba standard. moi drodzy - to produkty naturalne i nikt nie gwarantuje powtarzalności barw. u nas też delikatne różnice na kera pfanne ale ładnie sie rozkładaja na dachu i tylko dodają uroku.

przy układaniu trochę mnie denerwowało, że spece rozbabrali wszystkie palety (bo chciałem pomału sprzatać). tymczasem... dziś dziękuję Bogu za o mieszanie.

pozdrawiam

aresior

Jak czytam o potrzebie mieszania, sortowania itd. to utwierdzam się w przekonaniu , że Creaton to przereklamowana firma. Cena nie adekwatna do jakości!

Rozumiem, że mogą wystąpić różnice odcieni przy dachówce naturalnej ale przy angobowanej? Myślę, że wysyłają do nas odrzuty z własnego rynku. Pozdrawiam.

Moim zdaniem po części to efekt "boomu" w budownictwie, dostarczanie dachówek z kilku różnych partii produkcji to żenada. Sam się cieszę, ze moja K-P kładziona w listopadzie 06 jest bez zarzutu ale gdyby teraz mi się coś takiego przytrafiło to pewnie bym sie załamał. W końcu to nienajtańsza dachówka i powinna być perfekcyjna.

Udało mi się dotrzeć na budowę już dziś, więc widziałem kominki. Wyglądają jak te spiczaste rakiety, widoczne na zdjęciach powyżej. IMHO te arcydzieła zamieszczone przez Leona na jego zdjęciach to ewidentne podróbki...

M

bylbys w stanie zrobic zdjecia swoich kominkow? byloby to bardzo ciekawe.

pisze wlasnie do creatona bezposrednio do niemiec i chcialbym miec jak najwiecej argumentow za

U mnie tez dachowki kominowe sa takie, jak u Gryfpc, z ta roznica, ze oczywiscie w glazurze Finesse. Mam Creatona K-P Finesse na dachach domu i garazu; jestem super zadowolona. leon28, nie daj sobie wcisnac czegos, co chyba tylko lezalo kolo Creatona, ale na 99,99% Creatonem nie jest.

Pozdrawiam, G.

U mnie tez dachowki kominowe sa takie, jak u Gryfpc, z ta roznica, ze oczywiscie w glazurze Finesse. Mam Creatona K-P Finesse na dachach domu i garazu; jestem super zadowolona. leon28, nie daj sobie wcisnac czegos, co chyba tylko lezalo kolo Creatona, ale na 99,99% Creatonem nie jest.

Pozdrawiam, G.

A pochwalisz się jaką glazurę Finesse masz na dachu.

Tak sobie myslę może też zaszaleję i kupię Finesse.

Jaki masz spadek na dachu garażu.

Poza tym moje nie kosztowaly 500 zl.

Nie moge znalezc zestawienia, ale mam stare oferty innych firm i wszyscy mieli kominki po 230-240 zl. Oczywiscie wybralam najnizsza oferte, wiec na pewno nie zaplacilam wiecej niz tyle.

Bylo to co prawda w zeszlym roku, jak byly dodatkowe promocje, ale czy to mozliwe, ze podrozaly o ponad 100%?

My mamy właśnie takie rakiety:

Innego modelu nie przypominam sobie z oferty Creatona, ale to nie znaczy, że ich nie było... :roll: :lol: 8) Co do ceny, to pamiętam, że kominki właśnie były w jednej cenie do wszystkich rodzajów dachówek - coś w granicach 500 zł.

I taki własnie kominek ma zapewnić właściwą wentylację?

Rozumiem że jest to zakończenie luftu wentylacyjnego komina.

Mam wątpliwości co do jakości wentylacji przez taki kominek

. to zakonczenia kanalow wentylacyjnych z pomieszczen, a czy zapewni to odpowiedni cug, tego nie wie nikt.

Ja także liczyłem na wentylację grawitacyjną na etapie projektu. Miał być komin z kształtek ceramicznych, ale jak mój pożal-się-boże-majster wymurował w piwnicy i pokrył stropem 4 kanały tak, że z 4 mających znajdować się w łazience jeden wyszedł pod ścianą a drugi w korytarzu to tak się wściekłem, że je rozwaliłem w cholerę. Postanowiłem robić wentylację na rurach pcv oraz spiro i wstawić właśnie kominki wentylacyjne szt. 3 (dachówka Wienerberger). I niestety musiałem dać wentylatory bo na grawitacyjną nie ma co liczyć...

Pomijam fakt sprzedawcy, który sprzedał mi 3 podstawy i 4 kominki (pomimo zamówionych 3 kominków), ale o to jeszcze się będę kłócił - wszakże to 150pln! :evil:

Moim zdaniem te twoje kominki to faktycznie jakiś wyrób garażowy - zwykła dachówka kosztuje kilka zł, taki grzybek ile może kosztować - z 50? Wycinają otwornicą dziurę w dachówce, wklejają grzybek i po sprawie. Chyba dobrze widzę - odcień dachówki a odcień grzybka dość mocno się różnią - to byłby dodatkowy dowód na szwindel. Sprzedają 10x drożej od kosztów wykonania - czysty zysk! Gdzie taką przebitkę znajdziesz?

Ciekawe jak zareaguje Creaton - daj znać jak dostaniesz odpowiedź. Na ich miejscu to takiego dystrybutora do sądu bym pozwał za działanie na szkodę marki oraz podrabianie wyrobu. Gościu nie miałby szans... :lol:

Ciekawe jak zareaguje Creaton - daj znać jak dostaniesz odpowiedź. Na ich miejscu to takiego dystrybutora do sądu bym pozwał za działanie na szkodę marki oraz podrabianie wyrobu. Gościu nie miałby szans... :lol:

no napisalem do przedstawiciela lokalnego - stwierdzil po 3 dniach, ze niemcy reklamacje przyjmuja i wymienia kominki na normalne, niezaleznie od tego napisalem bezposrednio do creaton ag w niemczech, zobaczymy, czy racza odpowiedziec.