Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA CREATON - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

krzyszt17

Recommended Posts

U mnie właśnie kładą creatona Terra harmonica winna czerwień glazura. dachówka jakościowo super, a na dachu wygląda cud malina. Biorąc pod uwagę tresci wypowiedzi w wątku mam radę dla krytykantów, zatrudniajcie tylko porządne ekipy do dachu bo popaprańcy to poptrafią spieprzyć dach a winę zwalą na dachówkę.

Tylko ze krytykańcy cały czas piszą o Creaton Kera-Phane inne odmiany np. Terra Harmonica albo Terra viva nie miały takich problemów.

Zakładam że znasz że wiesz czy się różnią poszczególne odmiany Creatona.

Znam.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Biorąc pod uwagę tresci wypowiedzi w wątku mam radę dla krytykantów, zatrudniajcie tylko porządne ekipy do dachu bo popaprańcy to poptrafią spieprzyć dach a winę zwalą na dachówkę.

:lol: Maro, szczerze zaluje, ze odezwales sie dopiero teraz. Wreszcie wiem, dlaczego moja dachowka na paletach wygladala tak, jak wygladala - to moja ekipa, ktora byla wtedy w Szwecji wykorzystujac swoje paranormalne zdolnosci wycinala na niej te esy-floresy :roll:

~ ~ ~ ~

Powtarzam - dla kupujacych dachowke - sa sklady pokryc dachowych, gdzie towar przed odebraniem i zaplaceniem mozna obejrzec, a w razie niezgodnosci towaru z zamowionym wycowac sie z transakcji bez straty zaliczki. :)

I tak kończą firmy które nie wiedzą że zadowolony klient powie o nich 3 osobom, niezadowolony rozpowie o swoje krzywdzie siedmiu. Tyle badania statystyczne. Pewnie były robione w czasach kiedy nie było jeszcze forum muratora :D

Dachówka ceramiczna jakos mi sie nie podoba ale kiedyś przeczytałem ten watek z ciekawości. Dwa tygodnie temu idąc na targach budma zobaczyłem wielki napis Creaton na jednym ze stoisk i pierwsze co mi przyszło na myśl to........ "nasza dachówka wygląda dobrze już z 10 metrów"....

Potęga Forum....... :wink:

Patrzę na te fotki i coś mi się zdaje że ta ekipa dekarzy nie jest najwyższego lotu. Proszę spojrzeć na wykonany kosz - wg mnie powinno byc widać w koszu obróbkę blacharską i to dość szeroką , a ja jej nie widzę ........

może to w ogóle nie byli dekarze - dach wyglada dramatycznie i nie wydaje mi sie ze to wina dachówki

współczuje właścicielowi

pochwalę się swoim, jeszcze nie skończonym daszkiem i śliczną dachóweczką

:)

http://images29.fotosik.pl/152/8a5daf5d89d8a7ba.jpg

http://images30.fotosik.pl/153/2125e4238002bf97.jpg

Gratuluję szczęścia. Tobie się udało ale czy zakup dachówek tego producenta musi być obarczony tak wysokim ryzykiem? Powiedz ile nerwów kosztowało Cię oczekiwanie na dostawę i czy tak powinno być. Następny zakręci kołem i może wypaść "bankrut". Zakupy u tego producenta polecam ludziom o zwiększonym zapotrzebowaniu na adrenalinę.

Gratuluję szczęścia. Tobie się udało ale czy zakup dachówek tego producenta musi być obarczony tak wysokim ryzykiem? Powiedz ile nerwów kosztowało Cię oczekiwanie na dostawę i czy tak powinno być. Następny zakręci kołem i może wypaść "bankrut". Zakupy u tego producenta polecam ludziom o zwiększonym zapotrzebowaniu na adrenalinę.

nie przesadzajmy z tym ryzykiem

wiadomo że sprawa dotyczy jednego rodzaju dachówki a nie całej produkcji

mam na dachu Domino Creatona - wyglada świetnie

fakt - termin oczekiwania w ubiegłym roku był spory ale zostałam o tym poinformowana przy skladaniu zamówienia

dachówka w końcu przyszła wcześniej niż to było ustalone

nie mam zadnych uwag co do dachówki, nie było zadnych nerwów ani zamieszania i wiem że nie jest to tylko moja opinia o Creatonie

pozdrawiam serdecznie

nie przesadzajmy z tym ryzykiem

wiadomo że sprawa dotyczy jednego rodzaju dachówki a nie całej produkcji

mam na dachu Domino Creatona - wyglada świetnie

fakt - termin oczekiwania w ubiegłym roku był spory ale zostałam o tym poinformowana przy skladaniu zamówienia

dachówka w końcu przyszła wcześniej niż to było ustalone

nie mam zadnych uwag co do dachówki, nie było zadnych nerwów ani zamieszania i wiem że nie jest to tylko moja opinia o Creatonie

pozdrawiam serdecznie

Sprawa właśnie dotyczy jednego rodzaju dachówki - "Kera Pfanne" - stąd mój post. Jeżeli mnie oczy nie mylą to Renata ma właśnie taką dachówkę.

tak, dokładnie Kera-Pfane, zamówiona w sierpniu w Dachluxie, po 3 tygodniach juz była do odbioru, ale u nas dopiero w styczniu skończyła się budowa i rzeczywiście myślałam o tym jaka ona będzie, ale raczej się nie bałam, w grudniu zapłaciłam za nią w ciemno, bo chciałam odliczyć VAT i całe szczęscie mi się udało

• 3 weeks później...

Craton straszy:

Odpowiedź Cratona:

Creaton nie będąc na oględzinach odpowiadając na reklamację pismem z dnia 18-02-2008 informuje mnie,

"że jeżeli nie zaniecha Pan negatywnej reklamy na Pana stronach internetowych, podejmiemy kroki prawne przeciwko tym działaniom. Wyznaczamy Panu na to termin do dnia 25-02-08."

a dotuczy to strony: http://dom.jmc.lap.pl/

Strona jest przecież reportażem z budowy.

....Strona jest przecież reportażem z budowy.

Jest, ale z tego reportaza NIC nie wynika. Sprawa miala miejsce niemal dwa lata temu. CO ustaliles przez ten czas? Czy zebrales sobie material (dachowki) z innych skladow niz ten, w ktorym kupowales material? Zmierzyles sobie te dachowki, zwazyles kontrolnie, porownales ze swoimi? Czy maja inne wymiary? Zrobiles ekspertyze w Instytucie Techniki Budowlanej, skonsultowales sprawe w Polskim Stowarzyszeniu Dekarzy? Powolales rzeczoznawce, ktory ocenilby czy winne jest nieprawidlowe i niezgodne ze sztuka ulozenie? Wytoczyles sprawe sadowa wykonawcy?! O co chodzi i po co przysylasz mi PW?

Przykro mi to pisac, szczegolnie ze to ja mialam tyle przejsc i mase straconych nerwow przez Creatona :lol: , ale Twoje dzialania sa delikatnie powiedziawszy nieco chaotyczne i niestety Creaton moze miec racje :p

Zamiast siedziec na forum sprobuj ustalic winnego tej sytuacji.

Ja - zanim napiasalam na forum post szkalujacy firme Creaton - upewnilam sie co do faktu, ze trafil mi sie zbuk.W innym przypadku byloby to najzwyczaniej w swiecie NIEUCZCIWE.

popelnilas blad placac calos za towar.Moglas wplacic polowe a reszte po odbiorze towaru...

Nie, nie moglam, nie bylo takiej opcji - towar zamawialam w okolicach maja - to byla nieciekawa sytuacja - na niektore firmy juz w tym miesiacu nie przyjmowano zamowien (wyczerpane limity). Albo przyjmowano zamowienia z blizej nieokreslonym terminem realizacji. Albo placiles za calosc i miales gwarancje, ze JUZ :roll: za 2 miesiace dostaniesz towar.

• 3 weeks później...

przed chwilą pisałem w innym poście o takim traktowaniu klienta. Sami sobie Państwo są winni no a cóż może odpowiedzieć sprzedawca, no pewnie że takie głupoty, aby zbyć. Droga jest prosta, zrobić zdjęcia, wziąć dachówkę do rzeczoznawcy, i z tym napisać pismo jeszcze raz z żadaniami !! i czasem jaki dajemy firmie na rozpatrzenie naszej reklamacji ponownie np 7 dni.. Potem nie pozostaje nic tylko sąd, jednak nie jest to takie straszne, złożenie pozwu przez adwokata kilka stówek a i to zwrócą. Po prostu tak jak oni nam tak my im, mamy potężne narzędzie w walce z bublami, kodeks cywilny, który jednoznacznie mówi o reklamacjach, musimy to tylko uzasadnić a zdjęcia nie pozostawiają wątpliwości.

Gorzej jednak jak się firmę bezpodstawnie oszkaluje a w tym poście są dowody na to, że firma Creaton właśnie straciła kilkaset tysięcy złotych. Jeżeli jednak nie jest to wada i jest to dopuszczalne to firma moze kopiując posty puścić Was drodzy forumowicze z torbami o utracone zyski a takie jak ten post jest idelanym dowodem na to

Dziękuję za ostrzeżenie . Miałem zamiar kupić dachówke tej firmy na 360 m kw. dachu . Kupię innej firmy . Ale bym się wpakował na minę :evil:

Moja dobra rada: piszcie już o tym co pewne, najpierw zróbcie ekspertyzę, wygrajcie w sądzie a potem na łamach forum bo skutek może być odwrotny.

Droga Ani@ upewnij się, że to wada, czasami życie jest zaskakujące. Rzeczoznawca nie powinien wziąć więcej niz 300 zł.

PAMIĘTAJCIE !!!

za tę dachówkę jak i inne produkty odpowiada SPRZEDAWCA !! nie producent. Reklamacje składa się do sprzedawcy !! Masz na to dwa lata !!Jeżlei sprzedawcy nie będą chcieli handlować Creatonem to po prostu ta marka zniknie z powierzchni ziemi. JA bym się nie odważył tak pisać, ale cóż pewnie wiecie lepiej

Osobiście po takim poście jak powyższy z pewnością nie kupię dochówki tej firmy i innym też odradzę. Firma weszła na rynek proponując dachówkę o właściwościach mercedesa za cenę mercedesa. Użytkownicy tej dachówki piszą, że jakość wykonania jej znacznie odbiega od tego co firma opisuje w swoich folderach i prezentuje na wystawach. Nie ma tutaj znaczenia, polska norma, czy badania tylko uczciwość i wiarygodność w stosunku do klienta. Dachówki prezentowane na wystawie różniły się znacznie od tych, które odbierali klienci. Reklamacje rozpatrywane przez firmę były robione byle jak i nie wykazywały dbałości o dobro i zadowolenie klienta. Przedstawiciele firmy lekceważyli ludzi, którzy płacili za produkt duże pieniądze i dopiero po awanturach na różnych forach internetowych rozpoczynali jakieś działania. Czy jest czymś dziwnym, że tracą klientów? Co jest dziwnego w zachowaniu klienta, który zapłacił duże pieniądze i otrzymał towar NIE TAKI JAKI ZAMAWIAŁ, a przedstawiciel firmy zamiast zareagować, rozpoczynał mu wywód o polskiej normie i innych bzdurach zamiast załatwić reklamację niezadowolonego klienta, który gołym okiem widział, że towar który zamawiał a ten ten który otrzymał to nie jest ten sam produkt. Firma sama dąży do autodestrukcji produkując taki towar i to nie fora internetowe tylko jej produkt wyeliminuje ją z rynku i słusznie !!!. Niby dlaczego ma dalej sprzedawać klientom inny produkt a pokazywać inny. Chyba tylko idiota zamówi w salonie nowy samochód, poczeka kilka miesięcy i dostanie za swoje pieniądze samochód z porysowanymi drzwiami a firma będzie mu udowadniać, że w zasadzie spełnia on warunki PN.