Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DACHÓWKA CREATON - wątek zbiorczy: opinie, modele, zdjęcia, dyskusja

krzyszt17

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprzedaż nie siądzie. Przedpłata jest po to żeby nie było zamówień na zapas. Zwłaszcza firm niemieckich. przypominam, że niedawno była 5%

podwyżka cen a raczej zmniejszenie dodatkowego rabatu. Powiem tylko tyle, że np.Rupp ceramika nie przyjmuje juz zamówień na ten rok.

Podniesienie cen powoduje nadmierny popyt na ceramikę, gdyby było towaru za dużo byłoby odwrotnie. Tylko firmy z dolnej pólki mają jeszcze towar.

Pozdrawiam Piotr Orzechowski

Chcialabym się dowiedzieć co sądzicie o dachówkach firmy Creaton czy jakość idzie z ceną?

Jakie dachówki są warte swojej ceny

Poszukaj na forum, całkiem niedawno dużo o tym było mówione.

Ja rozważałem Creatona, Robena i Koramica. Zdecydowałem się na Creatona bo był w tej samej cenie co miejący coraz gorsze opinie Koramic. Robena na wstepie odradził mi dealer.

witam serdecznie,

próbuję dotrzeć do wszystkich, którzy mają u siebie dachówkę creaton.

rozważamy bardzo poważnie kerafpanne brąz galzura finesse i miedzianą spiekaną angobowaną.

jeśli ktoś kładł tka dachówke u siebie i dysponuje fotkami będziemy bardzo wdzięczni

w razie czego jeśli ktoś ma fotki a nie umie ich zamieścic podaję adres [email protected]

serdecznie dziękuję z góry i pozdrawiam

podkreślam, że sprawa bardzo pilna

aresior

piotr o,

chyba żartujesz z tą stroną. dawno ją sprawdziłem ale ty chyba nie. nie interesuje mnie jak wyglądają karpiówki na wieżach kościelnych, domach wypoczynkowych z przełomu XIX i XX wieku czy domki z odległości 200 m i inną dachówką w innym kolorze. chciałbym znaleźć normalne zdjęcie normalnego domu. nie ukrywam, że najlepiej z czterospadowym dachem.

w sumie trochę się dziwię bo super dachówka a tak mało osób ją kupiło spośród forumowiczów. udało mi się dzięki pomocy kilku forumowiczów skompletować mały albumik pt. co i jak wygląda. dla wszystkich, którzy mi pomagają wielkie dzięki.

jeśli jesteś skutecznym dealerem lub sprzedawcą to wydaje mi się naturalnym brać referencje (w tym przypadku zdjęcia obiektów referencyjnych) od klientów.

pozdrawiam

aresior

witam serdecznie,

próbuję dotrzeć do wszystkich, którzy mają u siebie dachówkę creaton.

rozważamy bardzo poważnie kerafpanne brąz galzura finesse i miedzianą spiekaną angobowaną.

jeśli ktoś kładł tka dachówke u siebie i dysponuje fotkami będziemy bardzo wdzięczni

w razie czego jeśli ktoś ma fotki a nie umie ich zamieścic podaję adres [email protected]

serdecznie dziękuję z góry i pozdrawiam

podkreślam, że sprawa bardzo pilna

aresior

Widzę, że jesteś z woj. opolskiego więc może warto zobaczyć ją na żywo. Po drodze do Tomiczka w Tarnowie Opolskim (gdzie zapewne kupisz Creatona) jest dom z Kera Pfanne brąz glazura Finesse. Dach pokryty miedzianą spiekaną angobowaną jest np. w miejscowosci Nowa Jamka koło Dąbrowy. Może warto pojeździć, wybór dachówki to decyzja na lata.

dzienks tomek 23. do tarnowa op. mam kawałek. może jednak się skuszę choć energii do wojaży w tej sprawie we mnie coraz mniej. poza tym już dwa razy umawiałem się z różnymi "handlowcami". potem na miejscu okazywało się, że "to wprawdzie nie ten kolor na tym dachu ale ona tak wygląda tylko się bardziej swieci w słońcu". stąd mój sceptycyzm.

tym niemniej pomysł dobry. jeszcze ostatecznie nie wiemy gdzie kupimy creatona. tomiczek zrobił nam kosztorys ale mamy w naszym rejonie tańszą propozycję. i nawet już nie chodzi o tą różnicę w cenie. dostawca z daleka ma to do siebie, że jak przywozi dużą partię towaru to jest cacy ale jak trzeba dowieźć coś drobnego to "nie mamy środka transportu", "może w przyszłym tygodniu", "jak będzie coś jechało w pana rejon to ...". z ewentualnym reklamowaniem również to samo. tyle, że ten nasz dealer, który jest tańszy nic nie sprzedał z creatona choć wiem, że to duża hurtownia i dużo sprzedają. dzięki. a zagadka fenomenu creatona pozostaje nierozwiązana.

aresior

Czyżby problem ze zrozumieniem słów??? Wyjaśniam: fenomen rzadkie zjawisko; osobliwość, unikat; zatem użycie określenia fenomen jest jak najbardziej na miejscu w odniesieniu do creatona bo raczej niewielu forumowiczów odpowiedziało na moją prośbę o zdjęcia. Zważywszy na fakt, że niektórzy zabierają głos nawet wtedy gdy nie mają nic do przekazania zakładam, iż creaton jest rzadkim gościem na dachu w Polsce. Stąd określenie fenomen.

Jest to jednocześnie swojego rodzaju paradoks (sprzeczność – dodatkowo dla objaśnienia żeby nie było niedopowiedzeń i żebyś nie uznał tego slowa za nadużycie – przykład: biegunka popularnie sraczka jest paradoksem bo i rzadko i często). Taka dobra dachówka i tak rzadko spotykana.

Wątek do którego mnie kowboju odesłałeś jest żałosny. Wzajemne obelgi i nic poza. Daruj, ale nie chce mi się czytać steku licytacji kto i od ilu lat robi dachy. Tym bardziej, iż zielonooka zrobiła wszystkich „w trąbę” bo napisała, że ma robena a miała creatona. No to wszyscy lub prawie wszyscy fachowcy „huzia na Józia (zielonooką)” i jej dach, że krzywy itd. itp. Sorki ale uważam, że ten wątek należy rozpatrywać w kategoriach kabaretu a nie analizy jakości dachówki i rzetelnych porad. Nie mam czasu studiować wynurzeń i przekomarzań niektórych forumowiczów – szczególnie tych nie na temat. Cały link dotyczy kwestii jaki „do bani” jest roben.

Nie będę czytał wszystkich wypocin po to tylko by znaleźć twoje zapytanie o kera pfanne. Poza tym czy masz monopol na zadawanie pytań. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, iż ja o nic w swoim poście nie pytałem tylko prosiłem o fotki.

Rozumiem w takim razie, że w regulaminie jest zakaz zdawania pytań dwa razy.

Zaczyna się robić ciekawie... „A co Pan (benyś) sądzi o creatonie kera - pfanne? czy jego "sława" jest uzasadniona? „

A może słowa te należy uznać za święte i twoje zapytania zostały zaliczone do klasyki. Sorry za kpinę ale drażnią mnie wypowiedzi nie na temat. Nie możesz mi pomóc skutecznie to trudno. Ty swoją wypowiedzią nie wnosisz zupełnie nic. Stąd pozwolę sobie odesłać Cię do wątku, do którego sam mnie odsyłałeś. Jest tam bardzo mądre zdanie: „[...] Drugi - autor postu pytal o cene , nie o jakosc - ale coz szkodzi wtracic swoje 3 grosze (coz z tego ze nie wypowiadajac sie ani slowem w temacie postu i na zadane pytanie)”. Nic dodać, nic ująć.

I Odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie. Chyba sobie wydrukuję i na ścianę dam. „Do Heath Creaton Kerra Pfanne bardzo twarda trzymająca rownomiernie kolor dachówka o wysokich zamkach gornych oraz bocznych przez co dosyć szczelna polecam . Pozdrawiam”

No tyle mając wystawkę w domu to sam jako laik i dyletant zupełny dostrzegłem

serdecznie pozdrawiam

dzięki za wszystko

aresior

Czyżby problem ze zrozumieniem słów??? Wyjaśniam: fenomen rzadkie zjawisko; osobliwość, unikat; zatem użycie określenia fenomen jest jak najbardziej na miejscu w odniesieniu do creatona bo raczej niewielu forumowiczów odpowiedziało na moją prośbę o zdjęcia. Zważywszy na fakt, że niektórzy zabierają głos nawet wtedy gdy nie mają nic do przekazania zakładam, iż creaton jest rzadkim gościem na dachu w Polsce. Stąd określenie fenomen.

Jest to jednocześnie swojego rodzaju paradoks (sprzeczność – dodatkowo dla objaśnienia żeby nie było niedopowiedzeń i żebyś nie uznał tego slowa za nadużycie – przykład: biegunka popularnie sraczka jest paradoksem bo i rzadko i często). Taka dobra dachówka i tak rzadko spotykana.

Wątek do którego mnie kowboju odesłałeś jest żałosny. Wzajemne obelgi i nic poza. Daruj, ale nie chce mi się czytać steku licytacji kto i od ilu lat robi dachy. Tym bardziej, iż zielonooka zrobiła wszystkich „w trąbę” bo napisała, że ma robena a miała creatona. No to wszyscy lub prawie wszyscy fachowcy „huzia na Józia (zielonooką)” i jej dach, że krzywy itd. itp. Sorki ale uważam, że ten wątek należy rozpatrywać w kategoriach kabaretu a nie analizy jakości dachówki i rzetelnych porad. Nie mam czasu studiować wynurzeń i przekomarzań niektórych forumowiczów – szczególnie tych nie na temat. Cały link dotyczy kwestii jaki „do bani” jest roben.

Nie będę czytał wszystkich wypocin po to tylko by znaleźć twoje zapytanie o kera pfanne. Poza tym czy masz monopol na zadawanie pytań. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, iż ja o nic w swoim poście nie pytałem tylko prosiłem o fotki.

Rozumiem w takim razie, że w regulaminie jest zakaz zdawania pytań dwa razy.

Zaczyna się robić ciekawie... „A co Pan (benyś) sądzi o creatonie kera - pfanne? czy jego "sława" jest uzasadniona? „

A może słowa te należy uznać za święte i twoje zapytania zostały zaliczone do klasyki. Sorry za kpinę ale drażnią mnie wypowiedzi nie na temat. Nie możesz mi pomóc skutecznie to trudno. Ty swoją wypowiedzią nie wnosisz zupełnie nic. Stąd pozwolę sobie odesłać Cię do wątku, do którego sam mnie odsyłałeś. Jest tam bardzo mądre zdanie: „[...] Drugi - autor postu pytal o cene , nie o jakosc - ale coz szkodzi wtracic swoje 3 grosze (coz z tego ze nie wypowiadajac sie ani slowem w temacie postu i na zadane pytanie)”. Nic dodać, nic ująć.

I Odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie. Chyba sobie wydrukuję i na ścianę dam. „Do Heath Creaton Kerra Pfanne bardzo twarda trzymająca rownomiernie kolor dachówka o wysokich zamkach gornych oraz bocznych przez co dosyć szczelna polecam . Pozdrawiam”

No tyle mając wystawkę w domu to sam jako laik i dyletant zupełny dostrzegłem

serdecznie pozdrawiam

dzięki za wszystko

aresior

Jak widać wybór dachówki to dla niektórych strasznie stresująca i wyczerpująca sprawa :D .

Przede wszystkim chyba nie zauważyłeś tego znaczka przy mojej wypowiedzi: ;). Chciałem pomóc, ale ktos tu ma problemy ze zrozumieniem albo głowa zbyt gorąca ;) .

Zapewne przekopałeś forum żeby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie które mnie też nurtowało, zacytowałeś je powyżej. Odpowiedź na nie padła w podanym przeze mnie wątku. Odesłałem cię do tej jednej konkretnej kwestii i zgadzam się że większość tego wątku to żałosna pyskówka. Ja uważam że jedyna miarodajna ocena może być wydana przez dekarza z praktyką, którym jest Benyś (swoją drogą postac kontrowersyjna :wink: ) i jego ocena pojawiła się na forum (dlatego podałem Ci link). Powiadasz że jest g..o warta, cóż pewnie znasz się lepiej od niego. Skoro nikt nie potrafi Ci dogodzić to może uświadom mnie jakiej odpowiedzi się spodziewałeś? "Tak, ja już buduję mój czwarty dom i z tych dachówek które miałem, Creaton był najlepszy", czy jakiej?

Co do wtrącania "swoich trzech groszy" to chyba nie było do mnie. A swoje ceny podałem w tym watku.

A co do zdjęć, to sprawdź no koleżko od kogo z forum dostałeś fotki ;)

Pozdrawiam

Ps. Wyluzuj się, jesteś dopiero przy dachu :D :D