licuid 28.03.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 myślę ,że to membrana paroprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qecaj 28.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 A ja wybrałem dachówkę CREATON PREMION czerwien winna glazurowana, prace dekarskie się rozpoczęły Na razie wszystko zgodnie z planem. Mam małą wątpliwość związaną z kominkiem - odpowietrzeniem pionu kanalizacji sanitarnej , czy zastosować kominek ceramiczny w postaci gotowej dachówki , czy też zastosować dachówkę przelotową i zwieńczyć ją kominkiem wentyalcyjnym np. z PVC w kolorze dachówki. A ha i mały szczegół w moim przypadku nachylenie połaci dachowej wynosi 42 stopnie. Kominek ceramiczny Creatona jest ustawiony prostopadle do połaci dachowej , i będzie to wizualnie koszmarnie wyglądać, w drugim przypadku - dachówki przelotowej, to owa dachówka też nie ma 42 stopini i ewentualny odchył od pionu trzebaby nadrobić kominkiem z PVC. Ale to takie moje dywagacje. POdobno producent dachówki CREATON wykonuje takie kształtki.... ale jak pytam hurtowników, dekarzy to każdy patrzy jak na idiotę.. i kyślą sobie : " Kurcze ... ale oco mu chodzi....???? :-)" A potem rodzinka, znajomi ... pytają się czy z dachem napewno wszystko w porządku, i czy nie układali go czasem ukraińcy I jeszcze kwestia rynien , nie wiem czy klejone mają być czy na uszczelkę ? Jakie połączenie jest lepsze, niezawodne. Może ktoś wie ? To niech mnie oświeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kati555 20.04.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Czy ty tylko doradzasz czy również kładziesz dachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kati555 20.04.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Deski nie rozerwą papy bez względu jak będziemy ją przybijać. Papę przybijamy tylko w górnym rzędzie a dalej jest trzymana przez kontrłaty. Przypadku gdyby papa w paru miejscach została uszkodzona to koniecznie musi być wyreperowana. Krycie wstępne musi być szczelne! Jak stosujemy dachówki wentylacyjne to w każdym polu. Grubość kontrłaty zależy od długości połaci a przekrój łat od rozstawu wiązarów, kąta nachylenia połaci i ciężaru pokrycia. Twój dekarz ma niekompletną lub nieuporządkowaną wiedzę no i niezbyt duże doświadczenie. Pozdrawiam. Czy ty tylko doradzasz czy również wykonujesz dachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.04.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 jedyny minus brania rzadkich kolorów jest to że np. gdy zamawiałem creatona premion czarna glazura nie mogłem dostać do od ręki w hurtowni szukałem wszędzie i nic ponad miesiąc czekałem za 7 gąsorami, kilkoma skrajnymi, grzybkiem wentylacyjnym, i prawie 1,5 palety dachówki podstawowej - i to było najgorsze czekanie:( dobrze niech ci obliczą dachówkę lepiej więcej zamówić niż czekać, u mnie brakło ponieważ nad wejściem do piwnicy przedłużyłem dach i tego nie policzył bo miało tego nie być a w rzeczywistości wyszło inaczej W niemczech takie pojedyncze dachowki creatona zamawia sie przez hutrownie i przychodza poczta w 2 dni. ja tak zamamwialme dachowki szczytowe i gasiry bo zabraklo i w pl musialem czekac klka tygodni. Widac roznice w podejsciu do klienta miedzy krajami. ale w niemczech dachowka niemal 2 razy drozsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 21.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 No właśnie. A zamiast fachowców lepiej zatrudnić profesjonalną firmę. Z pewnością droższą ale "Święty spokój" też coś musi kosztować. Pozdrawiam. Andrzeju, żeby drogi znaczyło dobry..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2013 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Tak powinno być, ale czy tak jest zawsze? Pewnie nie. Natomiast efekty pracy tych tanich dość często widać na Forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2013 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Czy ty tylko doradzasz czy również wykonujesz dachy. Przede wszystkim robię dachy np. takie jak w załączeniu a doradzam przy okazji. Pozdrawiam. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 24.04.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 W niemczech takie pojedyncze dachowki creatona zamawia sie przez hutrownie i przychodza poczta w 2 dni. ja tak zamamwialme dachowki szczytowe i gasiry bo zabraklo i w pl musialem czekac klka tygodni. Widac roznice w podejsciu do klienta miedzy krajami. ale w niemczech dachowka niemal 2 razy drozsza... tam gdzie zamawiałem powiedział że musi iść transport nie pełny i do niego dołączy moją dachówkę albo jak będzie zamawiał to zamówi też moją, szukałem u mnie w hurtowniach, w warszawie, poznaniu, Wrocławiu, łodzi itp. i nikt nie miał na placu zależało mi żeby skończyć dach ale towaru nie było ale teraz to tylko wspomnienie - na szczęście:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek592 03.06.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2013 vive to porażka. waga mała vs creatona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 11.06.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam, nie wiem czy mój post dokładnie jest pod ten temat. Finalnie zdecydowaliśmy (a w zasadzie żona) na dachówkę Creaton Premion Finesse czarna glazura.Póki co nie jest najgorzej dostawa w ok tydzień. Póki co rozpoznano kilka stłuczek i uszkodzeń (niestety wśród bocznych L/P). Mam pytanie do praktyków układania z następującego powodu: Do tej dachówki kupiłem okna Fakro a handlowiec dobrał mi kołnierz EZV-P. Wczoraj przy zakładaniu pierwszego okna dachowego wybuchła aferaże okno leży za nisko w stosunku do dachówki (górnej nad oknem). Jaki czy ktoś układał Premiona i równocześnie wstawiał okna FAKRO? Jaki kołnierz tej firmy jest odpowiedni do tej dachówki? Przedstawiciel swoje (ze EZV), goście od dachu że EZN. Fakro że przy fali powyżej 45 mm nad łatę to ze nawet EHN. W sumie tyle to sam wiem bo to w instrukcji i na opakowaniu jest wyrysowane. Pytanie czy ktoś to już zrobił i się sprawdziło (deszcz, śnieg, wiatr => 0 problemów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 11.06.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Witam, nie wiem czy mój post dokładnie jest pod ten temat. Finalnie zdecydowaliśmy (a w zasadzie żona) na dachówkę Creaton Premion Finesse czarna glazura. Nie mieliście problemów z odcieniami ? U mnie na 2 paletach odcienie "czarnej glazury" są raczej grafitowe - inne niż na pozostałych. Wczoraj przyjechała dostawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 11.06.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Póki co to to co mam na paletach wygląda OK. Sporo jest już wniesione na dach kawałek nawet położony z 10m^2 i tu nie widziałem żeby coś było nie OK.Dziś doszły kołnierze EZN (domówienie - czas trwania 1 dzień - z magazynu w N. Sączu) ale pogoda w KrK dzisiaj podła. Może jak się poprawi to ruszą ostro z robotąJak będzie już coś widać to wrzucę jakieś fotki. Gorzej może być z domówieniem - w sumie majster jak przeliczył ile jest a ile potrzeba wyliczył że brakuje ponad paletęwiec ta partia może mieć wyraźnie inny odcień. W momencie domawiania otrzymałem info że czas oczekiwania to ok 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki_0luk1 12.06.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 OK pojechałem na budowę zobaczyć te inne odcienie zgłoszone przez dekarzy i okazało się że 2 palety dostałem czarnego kryształu a nie czarnej glazury. Creaton źle oznakował palety a hurtownia się nie zorientowała. Na szczęście już wymienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pulse 13.06.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Niezly numer, dobrze ze odkrecone w pore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rayden 21.08.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Po dłuższej nieobecności wracam. Wygląda że dachówka jest ok. Na dachu wygląda b. ładnie pomimo dostawy dodatkowej palety nie widać różnicy w odcieniu.Mam pytanie co do gwarancji na produkty Creatona czy ktoś dostał coś takiego? Ja niestety nic takiego nie dostałem mam tylko faktury zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi-ei 26.08.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Mam małą prośbe czy ktoś mógłby załączyć zdjęcie z bliska lub podpowiedzieć jak ma zamontowany ( przymocowany ) gąsior początkowy ceraton premion ? Dokładnie taki jak na zdjęciu poniżej: Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez tomi-ei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 13.11.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam,Na moim dachu zaczęto układać dachówkę Creaton Premion czarna matowa angoba (parterówka - dach kopertowy). Panowie bardzo pozytywnie wyrażają się o dachówce ale równie mocno narzekają na gąsiory. Dopasowanie i ułożenie gąsiorów zabiera dużo czasu,a ich ułożenie nigdy nie jest idealne. Pytanie do praktyków, ekspertów ; Czy faktycznie przy tym modelu dachówki, ułożenie gąsiorów jest takie trudne i stwarza tyle problemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 13.11.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Witam, Na moim dachu zaczęto układać dachówkę Creaton Premion czarna matowa angoba (parterówka - dach kopertowy). Panowie bardzo pozytywnie wyrażają się o dachówce ale równie mocno narzekają na gąsiory. Dopasowanie i ułożenie gąsiorów zabiera dużo czasu,a ich ułożenie nigdy nie jest idealne. Pytanie do praktyków, ekspertów ; Czy faktycznie przy tym modelu dachówki, ułożenie gąsiorów jest takie trudne i stwarza tyle problemów ? u mnie dekarze załorzyli i nie narzekali mówili że bardzo porządna dachówka i gąsiory i skrajne nie sprawiały im problemu możę lubią narzekać a nie ma na co to szukają u brata montowali creaton harmonika i też bez problemu dachy są solidnie zrobione dachówka leży idealnie możę źle coś przy drzewie zrobili i narzekają kolego nie ma się czym przejmować według mnie polak lubi narzekać i tyle pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 13.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mam małą prośbe czy ktoś mógłby załączyć zdjęcie z bliska lub podpowiedzieć jak ma zamontowany ( przymocowany ) gąsior początkowy ceraton premion ? Dokładnie taki jak na zdjęciu poniżej: kolego nie chce cię w błąd wprowadzić bo już nie pamiętam ale są specjalne mocowania zapomniałem jak to wygląda i nazywa sie pamietam też ze pierwszy gonsior napewno na długiego wkręta był mocowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts