Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szukam pomocy

kiler

Recommended Posts

Witam. Prosze o dobra rade- zawarlam umowe z Burmistrzem na doprowadzenie kanalizacji do mojego domu okolo 5 lat temu. Wplacilam pieniadze. Kanalizacja zostala doprowadzona do granicy od sasiadki- ktora najpierw podpisala zgode- i juz po wybudowaniu podlacza- wniosla sprzeciw i zasypala studzienke. Obecnie przez 3 lata prosze Burmistrza o podlacz z innej strony- okolo 150 metrow- nie wyraza zgody- twierdzac ze to za drogo i ze zwroci mi pieniadze za ktore mam wybudowac sobie sama przydomowa oczyszczalnie. Czy ma prawo zwrocic mi pieniadze - czy mam prawo i w jaki sposob zadac wybudowania podlacza z innej strony. W umowie nie ma mowy o zwrocie pieniedzy.

Witam. Pytasz o UMOWE- cytuje- Umowa nr 127/2001 w sprawie kanalizacji sanitarnej wsi spisana w dniu 26.0301. pomiedzy Gmina Miasta reprezentowana przez Burmistrza , Z-ce Burmistrza a mna. 1, w celu wspolinwestowania inwestycji pn.Budowa Kanalizacji Sanitarnejwe wsi; Uczestnik zobowiazuje sie wplacic na konto inwestycyjne Urzedu Miasta za posrednictwem Spolecznego Komitetu Kanalizacji wsi kwote -2.300,00zl termin zakonczenia wplat 2004r.& 2Pozostale srodki niezbedne do realizacji zadania zabezpieczy Zarzad Miasta ze srodkow budzetowych, pozabudzetowych i innych. &3 UM zobowiazuje sie jako iwestor do zapewnienia prawidlowego przygotowania i realizacji zadania a w szczegolnosci do zapewnienia najkorzystniejszej oferty stosownie do przepisow o zamowieniach publicznych oraz do odebrania i rozruchu inwestycji.& 4 Ostateczny zakres rzeczowy i koszty inwestycji okresli UM po wykonaniu czynnosci okreslinych w &3. &5 Wlasciciele dzialek nie beda zadac odszkodowania za szkody powstale w czasie realizacji inwestycji oraz za powstanie sluzebnosci gruntowej z tytulu wybudowania i eksploatacji sieci a Gmina nie bedzie naliczac oplat adiacenckich po wykonaniu kanalizacji. &6 Warunkiem podlaczenia gospodarstwa Uczestnika do kanalizacji wiejsckie jest dokonanie pelnej wplaty. &7 W sprawach nieuregulowanych niniejsza umowa naja zastosowanie przepisy kc. Umowe sporzadzono w 3 jednobrzmiacych egz. i podpisy. Oto cala Umowa. Prosze dalej o rade - jak wyegzekwowac te Umowe od UM. Jaka jest szansa na podlaczenie z innej strony niz od sasiadki. Dziekuje.