Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zauważyłem wczoraj, że coś się zaczyna dziać z regulacją temperatury wody użytkowej. Posiadam dwufunkcyjny piec EUROLINE, piec reaguje na zmianę temperatury wody w układzie grzewczym, natomiast regulacja ciepłej wody użytkowej w całym zakresie regulacji jest taka sama – czyli jej BRAK.

Zastanawiam się, czy od razu dzwonić po serwis, czy może to wina np. zabrudzonego pieca kurzem, albo coś równie podobnego. Przeczyścić piec sam mogę bez serwisu, natomiast głębiej już się nie dotykam – nie znam się na tym i nie chcę zrobić głupoty jakiejś.

Z góry dzięki za ewentualne wskazówki

https://forum.murator.pl/topic/48053-brak-regulacji-ciep%C5%82ej-wody-junkers/

• 1 month później...

Z kolei mój Junkers Euroline - obieg CWU nieużywany, w tej chwili kocioł pracuje tylko jako grzewczy.

Zaczął się wyłączać (palnik gaśnie) i dosłownie po sekundzie-dwóch zapala na nowo na kolejną niecałą minutę. I tak w kółko. Niedawno był serwisant do okresowego przeglądu/czyszczenia - niczego nie stwierdził, w tamtym momencie kocioł zachowywał się normalnie :o

Nie wygląda mi to na prawidłową pracę, nie sądzę, aby temperatura wody wahała sie tak szybko. Chociaż jedna zielona dioda wskaźnika temperatury gaśnie natychmiast...

Ma ktoś jakiś pomysł?

https://forum.murator.pl/topic/48053-brak-regulacji-ciep%C5%82ej-wody-junkers/#findComment-1120574