101paweł 09.02.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Minęlo 21 dni od zgloszenia w PINB o zakończeniu budowy i rozpoczęciu użytkowania. Żadnej kotrespondencji ze strony tej instytucji, więc winno być OK. No dobra, ale co dalej? TIA, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 09.02.2006 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Co dalej? Mieszkać, chyba po to zbudowałes dom??? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
101paweł 10.02.2006 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 No dobra, a np. jakieś kwity do zameldowania itd? Kto jeszcze wie oprócz PINB, że ta chałupa stoi i jest legalnie zamieszkiwana? PozdroPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipjak 10.02.2006 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Tez mialem taka zagwozdke. W lipcu 2005 dalem papiery do odbioru w Inspektoracie i szczesliwy, ze po 21 dniach mam chalupke odebrana nie interesowalem sie wiecej ta sprawa. W sumie nie bylo mi to do niczego potrzebne, bo meldunek mialem jeszcze w trakcie budowy (w gminie nie wymagali zadnego poswiadczenia, ze dom stoi i jest odebrany!). O sprawie przypomnialem sobie dopiero na poczatku tego roku kiedy to w KW musialem zmienic klasyfikacje gruntu na mieszkalna. Okazalo sie, ze musze miec potwierdzenie o odbiorze budynku. I co ciekawe, ze takie potwierdzenie dostane w Inspektoracie. Rzeczywiscie wydano mi tam wszystkie papiery skladane w lipcu z adnotacja o odbiorze budynku. Z tym, ze odbiorze z dniem odebrania papierow (tj. koniec stycznia tego roku). I tak okazalo sie, ze mieszkam nielegalnie ponad pol roku Reasumujac - idz do Inspektoratu i odbierz swoje papiery. Podbija ci, ze wszystko OK i koniec. Z tym, ze niestety podbija z dniem dzisiejszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 10.02.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 A nie lepiej wziąć papier o treści, że "w ustawowym terminie 21 dni nie wniesiono zastrzeżeń o których mowa w par.... w ustawie z dn... itd, do zgłoszenia o zakończeniu budowy domu...itd". Wtedy jest to równoznaczne z tym, że po tych 21 dniach można bylo legalnie użytkować dom , a kiedy poświadczenie bylo wydane jest już bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipjak 11.02.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Moze i lepiej tylko, ze u mnie nie bylo takiej mozliwosci. Prosilem o zaswiadczenie o odbiorze, ale takowego u nas nie wydaja. A papiery i tak trzeba odebrac bo po pierwsze u nich nie ma miejsca, a po drugie dziennik budowy itp. rzeczy moga sie przydac (to sa slowa naszego inspektora). I dlatego (przynajmniej u nas) wpisuja jedynie adnotacje o tym, ze budynek jest odebrany. A adnotacja jest z dniem odbioru papierow. I jak mi powiedzial urzednik - innej mozliwosci nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
101paweł 11.02.2006 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 ... I jak mi powiedzial urzednik - innej mozliwosci nie ma. Zapytalem tu na forum, bo w Wyborczej przeczytalem artykuł "Zanim sie wprowadzisz" gdzie wlasnie procedura zgłoszenia zakończenia budowy kończy się na zlożeniu wymaganych dokumentów i finito. PINB ma wg tego artykułu albo oprotestować w ciągu 21 dni _pisemnie_ moje zgloszenie (jeśli ma uwagi), albo nie robić nic, czyli nie ma ani obowiazku (przepisu?) by mi pisemnie potwierdzać odbiór chałupy. Na grupie budowlanej jest też sporo w tym temacie, ale wychodzi na to, że każdy inspektor robi jak uzna za stosowne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 13.02.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Podsumowanie dokumentem kończącym drogę przez mękę budowniczego domu - inwestora - jest zaświadczenie o wybudowaniu o które musisz wystąpić do PINB-uwzórPodanie o wydanie zaświadczenia Proszę o wydanie zaświadczenia o wybudowaniu/* rozbudowaniu budynku mieszkalnego/* garażu w miejscowości: ..................................................... przy ul. ................................................. na działce nr ew. gruntu / obręb PINB w ciągu 7 dni ma obowiązek wydać zaświadczenie Zaświadczenie o wybudowaniu potrzebne jest do:1. zameldowania,2. zmiany taryfy energetycznej z prądu budowlanego na zwykły,3. w celu uwidocznienia budynku w ksęgach wieczystych - do ksiąg wieczystych potrzebne jest jeszcze : * podanie + opłata ok. 50 zł * opis i mapa do ksiąg wieczystych z geodezji - koszt ok 140zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts