Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co po zgloszeniu do PINB ?

101paweł

Recommended Posts

Tez mialem taka zagwozdke. W lipcu 2005 dalem papiery do odbioru w Inspektoracie i szczesliwy, ze po 21 dniach mam chalupke odebrana nie interesowalem sie wiecej ta sprawa. W sumie nie bylo mi to do niczego potrzebne, bo meldunek mialem jeszcze w trakcie budowy (w gminie nie wymagali zadnego poswiadczenia, ze dom stoi i jest odebrany!).

O sprawie przypomnialem sobie dopiero na poczatku tego roku kiedy to w KW musialem zmienic klasyfikacje gruntu na mieszkalna. Okazalo sie, ze musze miec potwierdzenie o odbiorze budynku. I co ciekawe, ze takie potwierdzenie dostane w Inspektoracie. Rzeczywiscie wydano mi tam wszystkie papiery skladane w lipcu z adnotacja o odbiorze budynku. Z tym, ze odbiorze z dniem odebrania papierow (tj. koniec stycznia tego roku). I tak okazalo sie, ze mieszkam nielegalnie ponad pol roku :-)

Reasumujac - idz do Inspektoratu i odbierz swoje papiery. Podbija ci, ze wszystko OK i koniec. Z tym, ze niestety podbija z dniem dzisiejszym.

A nie lepiej wziąć papier o treści, że "w ustawowym terminie 21 dni nie wniesiono zastrzeżeń o których mowa w par.... w ustawie z dn... itd, do zgłoszenia o zakończeniu budowy domu...itd". Wtedy jest to równoznaczne z tym, że po tych 21 dniach można bylo legalnie użytkować dom , a kiedy poświadczenie bylo wydane jest już bez znaczenia.

Moze i lepiej tylko, ze u mnie nie bylo takiej mozliwosci. Prosilem o zaswiadczenie o odbiorze, ale takowego u nas nie wydaja. A papiery i tak trzeba odebrac bo po pierwsze u nich nie ma miejsca, a po drugie dziennik budowy itp. rzeczy moga sie przydac (to sa slowa naszego inspektora). I dlatego (przynajmniej u nas) wpisuja jedynie adnotacje o tym, ze budynek jest odebrany. A adnotacja jest z dniem odbioru papierow. I jak mi powiedzial urzednik - innej mozliwosci nie ma.

...

I jak mi powiedzial urzednik - innej mozliwosci nie ma.

Zapytalem tu na forum, bo w Wyborczej przeczytalem artykuł "Zanim sie wprowadzisz" gdzie wlasnie procedura zgłoszenia zakończenia budowy kończy się na zlożeniu wymaganych dokumentów i finito. PINB ma wg tego artykułu albo oprotestować w ciągu 21 dni _pisemnie_ moje zgloszenie (jeśli ma uwagi), albo nie robić nic, czyli nie ma ani obowiazku (przepisu?) by mi pisemnie potwierdzać odbiór chałupy. Na grupie budowlanej jest też sporo w tym temacie, ale wychodzi na to, że każdy inspektor robi jak uzna za stosowne?

Pozdrawiam

Podsumowanie

dokumentem kończącym drogę przez mękę budowniczego domu - inwestora - jest zaświadczenie o wybudowaniu o które musisz wystąpić do PINB-u

wzór

Podanie o wydanie zaświadczenia

Proszę o wydanie zaświadczenia o wybudowaniu/* rozbudowaniu budynku mieszkalnego/* garażu w miejscowości: .....................................................

przy ul. ................................................. na działce nr ew. gruntu / obręb

PINB w ciągu 7 dni ma obowiązek wydać zaświadczenie

Zaświadczenie o wybudowaniu potrzebne jest do:

1. zameldowania,

2. zmiany taryfy energetycznej z prądu budowlanego na zwykły,

3. w celu uwidocznienia budynku w ksęgach wieczystych

- do ksiąg wieczystych potrzebne jest jeszcze :

* podanie + opłata ok. 50 zł

* opis i mapa do ksiąg wieczystych z geodezji - koszt ok 140zł