Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śnieg pod dachówką

Recommended Posts

Myślałem, że to tylko u mnie coś zostało zwalone. Dokładnej przyczyny jeszcze nie znam, ale wiem czego jest powodem przeciekanie na płytę K-G. Otóż obserwacje są takie - śnieg wpada pod gąsiory tylko podczas silnego bocznego wiatru i póki jest duży mróz wszystko jest ok. Ale jak temperatura podchodzi do góry poprzez folię paraprzepuszczalną i wełnę spada na paraizolacyjną i tamtędy każdym najmniejszym otworkiem podczas mocowania spada na płytę karton gips, a także jak ktoś pisał przez źle położoną folię na ściance kolankowej na tą ściankę. Ponieważ jest to niewielka ilość rozpuszczonego śniegu to wystarczyło zwiększyć na max rekuperator i plamy szybko zniknęły, ale kilka osób po kawałku coś źle zrobiło: z gąsiorami, z folią izolacyjną, i może sama folia jest kipska - mimo najlepszych w opisie parametrów.

pozdrowienia

Krzysztof

Witam na forum.

Jestem tu pierwszy raz. Więc jak coś :oops: to sorry.

Mam identyczną sytuację z przeciekającą mambraną.

Nie mam czasu na wadzenie się z producentem tego patentu - membrany - więc zamierzam dać folię (może budowlaną lub jakąś podobną), która zatrzyma śnieg. Ne dopuści go do membrany, a jednocześnie pozostawi dotychczasową przestrzeń wentylacyjną pomiędzy dachówką a membraną. Bo przecieka tylko przy zalegającym śniegu. Żaden deszcz nie spowodował przecieków.

I tu mam pytanie: Czy ktoś próbował takiego sposobu? Co o tym pomyśle sądzicie. Pozdrawiam. :D

Tak to jest jak sie rezygnuje z deskowania

Ależ deskowanie nie jest obowiązkowe i taką membranę po to ktoś wymyslił, by można było z niego zrezygnować. Byc może problemem jest brak uszczelki przy gasiorach, ale membrana powinna sobie poradzić przecież. Po to ona jest, by nie dopuścić sniegu i deszczu pod dach, bo dachówka sama w sobie nie jest idealnie szczelnym pokryciem.

Ja mam deskowanie i papę. :D

Oglšdajšc zdjęcie jednoznacznie stwierdzam, że sš taœmy ale sš one nie doklejone do dachówki. Naj prawdopodobniej dachówki nie były odkurzone po cięciu lub taœma była zakładana bardzo póŸnš jesieniš. Powinieneœ sprawdzić w fakturze czy czasem nie masz taœmy typu Opti-Roll. Charakteryzuje się ona dużymi otworami wentylacyjnymi i przez te otwory nawiewany jest œnieg. Mam takie przypadki z własnych realizacji. Gdyby tak było należy doszczelnić gšsiory uszczelkš klinowš w kolorze dachówki lub zdjšć gšsiory, wkleić na taœmę butylowš pasek foli wysokoparoprzepuszczalnej i ponownie założyć gšsiory. Pozdrawiam.

Mam grzebienie na gąsiorach i dachówkę betonową. Śnieg(zwłaszcza drobny) w połączeniu z wiatrem wejdzie wszędzie. Nie wierzę w dachówkę nawet najbardziej dopasowaną by śnieg nie dostał się pod nią. Wystarczą 10 części mm. Całe szczęscie, że zrobiłem połne deskowanie i papę. Papa jest qyłożona na ryynę i jest OK.

mam dachówkę bez żadnych podwójnych zamków itp(oczywiście na bokach są). zjawisko nawiewania sniegu pod dachówki nie istnieje. był problem ale przy koszu, ale uszczelnienie z gąbki załatwiło sprawę definitywnie.

Podejżewam że to zjawisko występuje przy za małym zakładzie dachówki na dachówkę.

Przekrycie w dachówkach jest uwarunkowane górnymi zamkami oczywiœcie w większoœci dachówek glinianych, wyjštkiem może być tu ACHAT RuppCeramiki no i wszystkie dachówki cementowe. Jedynym uwarunkowaniem będzie dachówka szczytowa ograniczajšca nakładanie się dachówek. Popzdrawiam.

A wracając do dachówek to na zaprawę były układane dachówki karpiówki i gąsiory gdy poddasze było nieużytkowe. Aktualnie połać dachowa jest ocieplana i musi być wentylowana więc ułożenie dachówek na zaprawę byłoby kardynalnym błędem. Pozdrawiam.

:o

a ja zawsze myślałem ze za wentylacje połaci dachowej odpowiada grzebień wentylacyjny przy okapie , taśma kalenicowa z wentylacją oraz dachówki wentylacyjne a nie szczeliny miedzy dachówkami. czlowiek sie uczy całe zycie.

A wracając do dachówek to na zaprawę były układane dachówki karpiówki i gąsiory gdy poddasze było nieużytkowe. Aktualnie połać dachowa jest ocieplana i musi być wentylowana więc ułożenie dachówek na zaprawę byłoby kardynalnym błędem. Pozdrawiam.

:o

a ja zawsze myślałem ze za wentylacje połaci dachowej odpowiada grzebień wentylacyjny przy okapie , taśma kalenicowa z wentylacją oraz dachówki wentylacyjne a nie szczeliny miedzy dachówkami. czlowiek sie uczy całe zycie.

A przeczytałeś uważnie? Andrzej W mówi o mocowaniu dachówek i gąsiorów na zaprawę. A zresztą kto 50 lub nawet 20 lat temu słyszał o takich rzeczach? Kiedyś to mogło zabrzmieć jak cytat z filmu sf. :D

Kontynuujšc wštek wentylacji połaci dachowej pragnę zwrócić uwagę na fakt iż listwa wentylacyja stosowana przy okapie służy do wlotu powietrza. Odpowiednia taœma pod gšsiorem do wylotu powietrza. Coœ musi jeszcze spowodować ten ruch. Sš to praktycznie dwa czynniki słońce nagrzewajšce połać i wiatr, który z jednej strony wciska powietrze pod pokrycie a z drugiej tworzy podciœnienie dzięki któremu powietrze jest wysysane z pod pokrycia. Czynniki dławišce przepływ to małe otwory wlotowe i mały przekrój przepływu pomiędzy foliš lub papš a łatami. W przypadku długich połaci powyżej 6 mb. przekrój kontrłat powinien być odpowiednio większy nawet 5 cm. Każda szczelina pomiędzy dachówkami polepsza wentylację. Odnoœnie dachówek wentylacyjnych to ich zadaniem podstawowym jest wspomaganie cišgu powietrza. Powinno się je montować na połaciach dłuższych niż 6 mb. w czwartym rzędzie od kalenicy a przy bardzo dużych długoœciach montuje się je w kilku rzędach. Aktualnie spotyka się je na małych dachach i służš jako ozdoba dachu mylnie pojmowane jako wywiewki. Pozdrawiam.