Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie powietrza w wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)

Mam takie pytanie: czy stoi coś na przeszkodzie aby zużyte powietrze wyprowadzać z domu za pomocą rury zakopanej w grunciem, na odległość około 20m, oczywiście przy zastosowaniu wymuszonego obiegu powietrza? Chodzi mi po głowie zrobienie własnoręcznie rekuperacji, ale być może jestem zbytnim fantastą..

--

god budowniczy

...a jeszcze bez działki :)

Te 20m to umowna wartość, chodzi mi ogólnie o możliwość odprowadzania powietrza rurami, zamiast do wyrzutni na ścianie czy komina.

Snuję sobie wizję rekuperacji opartej na rurowym GWC - w uproszczeniu w końcowym odcinku GWC chciałbym poszerzyć przekrój rury i poprzez jej środek, prostopadle do przepływu powietrza umieścić rurki odprowadzające ciepłe powietrze z domu - tak aby świeże powietrze opływając je podgrzewało sij. Oczywiście zużyte powietrze kilkakrotnie przechodziło by przez rurę GWC. Na razie jestem na etapie wyliczania teoretycznych założeń, wymaganych parametrów i sprawności takiego procesu. Nie wiem czy ma to jakiekolwiek szanse powodzenia, ale trza to sprawdzić :)

Nie śmiejcie się, jeszcze niedawno budowałem roboty z popsutych zabawek i coś mi zostało :)

To chyba zły pomysł, taka rekuperacja. Już jak byś umiescił rure wewnątrz rury przeciwprądowo byłby może jakis większy sens, ale prostopadle to jakas kuriozalna sprawa z tego wyniknie. Lepiej pozostań przy samym wylocie pod ziemia na zasadzie rury wydechowej bo po co szpecic elewacje jakimis rurkami.