sSiwy12 08.06.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Tu chodzi o nowe wymagania dla nawiewników (wg. obowiązującej normy): ...Strumień powietrza przepływającego przez nawiewnik, którego element dławiący znajduje się w pozycji całkowitego zamknięcia, powinien zawierać się w granicach od 20 do 30% strumienia przy jego całkowitym otwarciu. Co przeliczając, daje dla wentylacji grawitacyjnej, przy całkowicie zamkniętym nawietrzniku wartość od 4 do 15m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 08.06.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ok.Sam nawietrznik ma 5-35m3/h.Ale tu trzeba podkreślić wymagane otwory montażowe np:290/8-12mm(długość/wysokość) lub 2X134/8-12mm(dlugość/wysokość). Ja z pewnościa nie mam ponad 1cm wysokości tego otworu,możliwe ,że około 5mm- strzelam teraz.Musze to sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 08.06.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Tylko co niby ma być napisane? Przecież wszystko wiadomo: To samo można by powiedzieć o budowaniu ścian, wstawianiu okien do domu itd. Przecież o czym tutaj pisać, to takie proste - kominy wentylacyjne w pomieszczeniach „brudnych” (kuchnia, łazienka, WC, inne pomieszczenia bez okien), o przekrojach wiadomych z WT, Dla tych osób co mieszkają w domach z lat np. 60 w których w każdym z pomieszczeń był taki komin nie jest to oczywiste. - po nowelizacji WT, okna z obowiązkowymi nawietrznikami, których nigdy nie można uszczelnić (bo zawsze mają „wpuszczać” powietrze – nawet jak są całkowicie „zamknięte”) – co z kolei powoduje, ze zimą zawsze będzie „pizgać”, Ciekaw jestem jak zmieniły się projekty domów w tym temacie (po nowelizacji WT)? - wynik nieprzewidywalny, bo zależny od wielu czynników zewnętrznych (zimą wentylacja nadmierna, w lecie bardzo często brak wentylacji). Co do lata to faktycznie brak jest wentylacji ale to jest mały problem. Zawsze można sobie wstawić np. nasadę hybrydową. Zimą z tą nadmierną went. jest już duży problem ale to nie znaczy, że nie możliwy do rozwiązania (odp. nawiew i wywiew). - to wszystko powoduje, że wentylacji grawitacyjnej w praktyce nie można wyliczyć, należy jedynie stosować się do przepisów WT. W OZC wylicza się taką wentylację grawitacyjną dając dużą krotność wymiany powietrza na godzinę przez to rekuperator staje się mocno opłacalną inwestycją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.06.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 W OZC wylicza się taką wentylację grawitacyjną dając dużą krotność wymiany powietrza na godzinę przez to rekuperator staje się mocno opłacalną inwestycją OZC nie jest wyznacznikiem. ani nigdy nie był, bo od dobrych kilku lat nie obowiązuje "krotność" wymiany, tylko minimalne zalecenia normowe, które musi spełniać każda wentylacja. Nie wiem jak inni, ale ja zawsze liczyłem i porównywałem do normowych, a nie krotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts