azarach 09.02.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 mam pytanko jak wentylować strychdaje wełne 15 w krokwie i potem folia paraizolacyjna na to rygipsjak to wentylowaćprzecierz folia paraizolacyjna nie przepuszcza wilgoci jak to wentlowć poddasze użytkow tak samo zrobioine ja usuwać wilgoć z tych pomieszceńprzecież się powinno wentylować to jak to zrobić ?? pozdro adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.02.2006 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Kominek wentylacyjny na dachu i ocieplony kanał wentylacyjny łączący kratkę wentylacyjną w pomieszczeniu z kominkiem na dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof58 11.02.2006 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 mam pytanko jak wentylować strych daje wełne 15 w krokwie i potem folia paraizolacyjna na to rygips jak to wentylować przecierz folia paraizolacyjna nie przepuszcza wilgoci jak to wentlowć poddasze użytkow tak samo zrobioine ja usuwać wilgoć z tych pomieszceń przecież się powinno wentylować to jak to zrobić ?? Posłuchaj, jak jest jeszcze czas to zrób przynajmniej 20 cm i dobrze by było na krzyż. Wyniesie niewiele drożej, a nie będziesz miał kłopotów i zimą i latem. Po drugie uważaj na montaż folii paraizolacyjnej - w miejscach jej mocowania potrafi przeciekać na płytę gipsową do wewnątrz. Nie wiem jaką masz dachówkę, ale rzeczywiście kominek wentylacyjny, a może dwa rozwiążą sprawę. Ja mam rekuperator i ten problem mam z głowy - lecz niestety trzeba go zaplanować przed zaczęciem budowy - pozdrowienia Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azarach 12.02.2006 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 mam pytanko jak wentylować strych daje wełne 15 w krokwie i potem folia paraizolacyjna na to rygips jak to wentylować przecierz folia paraizolacyjna nie przepuszcza wilgoci jak to wentlowć poddasze użytkow tak samo zrobioine ja usuwać wilgoć z tych pomieszceń przecież się powinno wentylować to jak to zrobić ?? Posłuchaj, jak jest jeszcze czas to zrób przynajmniej 20 cm i dobrze by było na krzyż. Wyniesie niewiele drożej, a nie będziesz miał kłopotów i zimą i latem. Po drugie uważaj na montaż folii paraizolacyjnej - w miejscach jej mocowania potrafi przeciekać na płytę gipsową do wewnątrz. Nie wiem jaką masz dachówkę, ale rzeczywiście kominek wentylacyjny, a może dwa rozwiążą sprawę. Ja mam rekuperator i ten problem mam z głowy - lecz niestety trzeba go zaplanować przed zaczęciem budowy - pozdrowienia Krzysztof 20 cm mam pomiędzy poddaszem użytkowym a strychem te 15 jest tylko w krokwiach na strychu na poddaszu mam 3 pokoje czy można te rurki wentylacyjne połączyć razem i tylko jeden daszek na dachy zrobić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.12.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Odgrzewam temat. Może ktoś jeszcze oprócz mnie potrzebuje porady. Jeśli chodzi o mnie to mam następujący problem/pytanie. Otóż, mam dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem, na to papa i dachówka ceramiczna. Poddasze użytkowe zaizoluję wełną w skosach 30-35 cm, sufit poddasza wełna 30-50 cm, na to folia paroszczelna i na to płyty KG. Folia paroszczelna ponieważ będzie WM także nie musi być paroprzepuszczalna. Na strychu ma stanąć rekuperator i dlatego planuję docieplić również strych wełną grubość min. 12 cm. Teraz pytanie: czy na strychu na tą wełnę dać folię paroszczelną, czy może paroprzepuszczalną? Co z wentylacją strychu w takim przypadku? Wyciąć otwory na kratki wentylacyjne w szczytach, czy nie przejmować się tym ponieważ na strychu nie będzie raczej "generatorów" wilgoci, cała wilgoć z domu zostanie usunięta przez WM i tak naprawdę nie dostanie się na strych dzięki foli paroszczelnej na poddaszu. Mogę jeszcze wyciąć otwór na kratkę wentylacyjną w kominie. Mam tam "wolny" kanał, ponieważ zrobiłem również wentyalcję grawitacyjną, której w sumie nie będę używał mając WM. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramelbud 01.01.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Zasada jest taka od środka dom uszczelniamy folią nie przepuszczającą wilgoci wykonujemy to bardzo szczelnie a łączenie folji sklejamy taśmą tak aby dom był jak najszczelniejszy od środka . później izolacja termiczna . Następnie materiał przepuszczający wilgoć nie koniecznie folja , ja osobiście stosuję matę paroprzepuszczalną z włukna . Nie wolno stosować folii nie przepuszczającej wilgoci dwa razy gdyż istnieje ryzyko zagrzybienia . Rekuperator nie musi stać w ciepłym pomieszczeniu gdyż sam w sobie jest izolowany a rury do wentylacji zarówno wejście jak i wyjście są także izolowane . Radzę zastosować dobrą amortyzację pod rekuperatorem ze względu na wibracje . Życzę udanej pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.01.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Odgrzewam temat. Może ktoś jeszcze oprócz mnie potrzebuje porady. Jeśli chodzi o mnie to mam następujący problem/pytanie. Otóż, mam dach dwuspadowy z pełnym deskowaniem, na to papa i dachówka ceramiczna. Poddasze użytkowe zaizoluję wełną w skosach 30-35 cm, sufit poddasza wełna 30-50 cm, na to folia paroszczelna i na to płyty KG. Folia paroszczelna ponieważ będzie WM także nie musi być paroprzepuszczalna. Na strychu ma stanąć rekuperator i dlatego planuję docieplić również strych wełną grubość min. 12 cm. Teraz pytanie: czy na strychu na tą wełnę dać folię paroszczelną, czy może paroprzepuszczalną? Co z wentylacją strychu w takim przypadku? Wyciąć otwory na kratki wentylacyjne w szczytach, czy nie przejmować się tym ponieważ na strychu nie będzie raczej "generatorów" wilgoci, cała wilgoć z domu zostanie usunięta przez WM i tak naprawdę nie dostanie się na strych dzięki foli paroszczelnej na poddaszu. Mogę jeszcze wyciąć otwór na kratkę wentylacyjną w kominie. Mam tam "wolny" kanał, ponieważ zrobiłem również wentyalcję grawitacyjną, której w sumie nie będę używał mając WM. Proszę o poradę. może ktoś podpowiedzieć co z wentylacją w powyższej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts