Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie ogrodzenie.

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar sam zrobić ogrodzenie. Chodzi mi po głowie coś co by wyglądem przypominało cegłę lub jakieś bloczki kamienne (podmurówka i słupki) z tym że nie chcę spaprać roboty, a nie znam się na murowaniu. Obiło mi się o uszy coś o gotowych klockach, które się ustawia i zalewa betonem... szybko, prosto... ale czy tanio?? Czy ma ktoś doświadczenie z takimi ogrodzeniami ? I z czego przęsła ? Drewno, PCV, jakies profile stalowe ??. Zaznaczam że chcę to zrobić samodzielnie i zależy mi na niskich kosztach przy zachowaniu rozsądnego wyglądu...

Będzie ciężko. Chcesz "ciężkie" słupki, dużo kasy wywalisz w sam beton, trzeba to dobrze posadowic. A te gotowce do zalewania to dobrze wyglądają na folderach, przy bliższym poznaniu tracą urok :-? i wcale nie są tanie. Pokombinuj do jakiego materiału będziesz miał najlepszy (czyt. najtańszy) dostęp (znajomości, może coś u kogoś zalega i tanio odda itp.)

Ja wytargałem płotek myśliwski 1,5x2,5m z 30 zł/szt co zweryfikowało zupełnie moje podejście do płotu. Już stoi i jest git :D

Zdjęć niet 8) ale to taki płotek gdzie sztachetki są bite na skos, dolna warstwa w jedną, górna w drugą. Generalnie do transportu jest ściśnięta a przed założeniem rozciąga się jak harmonia i wychodzą takie romby. Tyle że efekt wizualny jest najlepszy właśnie dla wysokich płotów, mniejsze nie dają takiego efektu.

A najpepsze jest to że zamontowanie (oczywiście z grubsza) zajmuje ok. 2 dni (ok 12 godz.) dla 2 osób (75m)

Heja!

Ja mam 66 metrów płotu za 15 tys. (materiały) z bramą suwaną, 3 bramkami i śmietnikiem (w tym brama + furtki za 3,3 tys.)

Podobno jest to bardzo tanio.

Cokół i słupki są wymurowane z bloczków fundamentowych na ławie wylanej z gruszki.

Przęsła sa drewnianie. Pomiedzy słupkami są deski o szerokości około 2-30 cm, tylko okorowane (zaimpregonowane) o wysokości 1,80 m.

Mi się bardzo podoba.

Odległość pomiędzy słupakimi wynosi 3 m.

Mam zamiar jeszcze otynkowac nierówno płot i pomalować na biało, by uzyskać bardzo wiejski styl.

Wieczorem wrzucę zdjęcia.

Ja nie znałem się na płotkach jak zacząłem robić swój (tylko zebrałem info). Działka ma 1 tys. m2

Koszt mojego płotka wyszedł ok. 10-11 tys. z tym że jest duży (pod ziemią ok. 50 cm. nad od 30 do 70 cm - spadek terenu). Dałem też trochę prętów fi 10 żeby toto nie chodziło (tak mi powiedział ktoś z ekipy budowlanej). Jest to koszt materiałów (robocizna własna). Formy robiłem z desek i zalewałem z gruszki (kłopot z prądem, odchodzi jazda po cement, kupno betoniarki, jak liczyłem z grubsza cena porównywalna do gruchy a znacznie mniej roboty) Pierwsza forma się trochę rozjechała, potem udoskonaliłem metodę. Płotek stoi od ponad 2 lat, może nie jest reprezentacyjny (metalowe słupki + siatka powlekana + podmurówka z betonu B15 ziemia, B 20 góra - niewielka różnica w cenia, w jakości spora). Widziałem ogrodzenia robione przez "fachowców" za 7 tys. zł - po kilku latach beton odchodzi, z tąd może przesadna moc betonu u mnie.

To tyle w temacie.

Witajcie

Jestem zdecydowanie za drewnianym płotem.

Front mamy ze zwykłych sztachet sosnowych, a reszta to siatka wmurowana w cokół (sposób na złodziei, część siatki ukradli mi na "dzień dobry").

http://foto.onet.pl/upload/24/44/_577110_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/39/68/_562678_n.jpg

na złodziei nie ma sposobu - jak będą chcieli wytną Ci siatke nożycami przy podmurówce. :-? A przez to zatopienie siatki w betonie szybciej Ci ona skoroduje bo będzie podciągać kapilarnie wodę 8)