Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kapie z okna dachowego nad klatka schodowa - co to jest?

Recommended Posts

Wczoraj odwiedziłem budowe po 2ch tygodniach nieobecnosci i bardzo sie zdziwiłem jak zobaczyłem pod oknem dachowym na klatce schodowej dwie zamarznięte góreczki lodu - dom mam zamkniety, poddasze ocieplone, sciany otynkowane ale jeszcze nie grzeje - mam wielka nadzieje ze to jest para wodna a nie przeciek obróbku bo woda skapuje tylko i wyłacznie w dolnej cześci - z płyty gipsowej która jest zamontowana pod oknem a własciwie z narozników płyt które sa zamontowane po bokach okna i płyty pod oknem

Nie sa to wielki ilosci wody ale takie góreczki lodu 8x8cm na płycie spocznikowej sie utworzyły

W domu jest teraz ok. -2 a na zewnatrz w dzien na pewno ponad 0 - jest to połać zachodnia dachu wiec jak słonće świeci to rabi sie tam duzo cieplej - w zwiazku z tym czy to moze byc skraplajaca sie para wodna która spływa po płytach jak po parapecie??

prosze pomóżcie

konzad, a może to jednak błędy w obróbce okna dachowego? Nie napisałeś jakie masz pokrycie dachu. U mnie jest dachówka i miałem podobny problem. Pod dachówką jest deskowanie z papą. Wszystko było cacy do pierwszych zamieci śnieżnych, kiedy trochę śniegu dostało się pod dachówki. Kiedy zrobiło się cieplej, śnieg zaczął topnieć i ściekał do środka wypływając po ramie okna. Okazało się, że fachowcy zapomnieli zamontować jednego elementu w kołnierzu okna jakaś rynienka (przynajmniej tak to wyglądało), która teraz odprowadza ewentualną wodę poza ramy okna. Teraz jest wszystko OK i woda się nie pojawiła od tamtaej pory.