tornado17 10.02.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Mam projekt domku 1 piętrowego ok. 140 m2 + garaż: pustak ceramiczny Porotherm 25 cm + styropian 14 cm + tynk, dach dwuspadowy, dachówka ceramiczna, strop żelbetowy gr. 14, współczynnik przenikania ciepła U=0,24 Chcę zamienić na blachodachówkę i gazobeton PW 700 lub 600. I tu mam problem, bo nie wiem jakiej grubości ścianę zbudować żeby było podobnie ciepło i utrzymało strop żelbetowy. Myślę o grubości ściany 24 cm ew. 30 cm i ociepleniu 15 cm styropianem ew. wełną. Nie wiem, jak obliczyć U? Czy rzeczywiście dom ocieplony styropianem jest wilgotniejszy w środku (gorszy komfort) niż wełną mineralną? O ile drożej będzie przy zastosowaniu ściany grubości 30 cm (szerszy fundament jak rozumiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts