Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JUNKERS a plastikowe okna

Recommended Posts

Planujemy zainstalowanie Junkersa w kuchni (powierchnia ok. 11 mkw.).

Wczoraj byli kominiarze i na opinii wpisali konieczność zainstalowania nawiewu powietrza z zewnątrz budynku. Dali nawet namiary na firmę która to wykonuje.

Ponoć to jest wymóg przy plastikowych oknach. Dodam, ze mam okna z rozszczelnianiaem oczywiście.

I mam teraz watpliwości, czy to naprawdę konieczne, czy to jakiś przejaw korupcji (kominiarze + firma montująca nawiewy)????

Mozecie coś podpowiedzieć?

jakiej korupcji? :)

Dbaja o Twoje zycie - nic wiecej.

Rozszczelnienie to za malo, wyciecie uszczelek zgodnie z zaleceniami ITB tez za malo, naiwetrzak hmmm....bardzo rzadko wystarcza a kanal nawiewny to podstawa. I nie ma znaczennia czy masz okna PVC czy drewniane !!! No chyba ze starego typu tzw. szwedy - rozkrecane do mycia z wentylacja (i to duza :lol: ) niejako w standarcie ;)

Tlenek wegla jest niewidoczny i bez zapachu ale wyjatkowo skuteczny !!!!!

Cóż, skąd moja nieufność.

Do tej pory (50 lat wstecz) był Junkers w łazience (3 mkw). Jest dla mnie całkiem logiczne to, ze jest zakaz uzywania go w łazience.

Znajoma ma Junkersa w łazience (ok 13 mkw). Nie ma tam nawiewu powietrza z zew. budynku.

Po prostu pytam, bo nie spotkałam sie dotąd z takim wymogiem.

A korupcja.... cóz nie podali mi kilku firm do wyboru tylko jedna i nawet na pamięc znali ich namiary :wink: A czy taka forma korupcji w naszym kraju to rzadkośc??? :o Chcę po prostu sie upewnić.

w nowym budownictwie najczesciej pod oknem w najblizszym pozmieszczeniu i dosc czesto jestto plastikowy kanal przy podlodze ktorego koniec jest niedaleko pieca.

Nowe mieszkania przewaznie sa juz tak zaprojektowane ze taki piec jest w kuchni i pelni role pieca CO i CW.

Sam mmieszkajacz bylymi Tesciami w starym budownictwie z lat 30-tych mialem piec kapielowy w lazience, duze dziury w drzwiach a i okna totalnie nieszczelne :( Po wymianie okien na nowe zauwazylismy ze kolor plomienia sie zmienil a ze kubatura calego mieszkania byla ogromna wystarczylo wyciac uszczelki w kilku oknach i podregulowac sklad mieszanki gaz/powietrze

Odnośnie wymogów to nie podpowiem, ale nawet na logike podchodząc do sprawy, to jeśli masz piec z otwartą komorą spalania oczywistym jest, że trzeba dostarczyć mu tlen do spalania.

Podpisuje się :D . W dawnej nomenklaturze kominiarz mó '>ił po prostu, że do spalania musi być "cug".

Może ktos z forumowiczów siegnie do wiedzy chemicznej i napisze ile tlenu (lub powietrza atmosferycznego) w m3 potrzebuje piec gazowy do spalenia 1m3 gazu - załóżmy GZ50 :evil:

Zakładając że GZ50 to czysty metan, to trzeba 10 m3 powietrza na spalenie 1 m3 gazu.

De facto pewnie więcej - może 12 m3. Ale popieram JACKIE'go P - kupujcie urządzenia z zamkniętą komorą spalania (turbo) - są trochę droższe ale bezpieczniejsze, bo nie ciągną powietrza z pomieszczenia w którym pracują, tylko z zewnątrz

Właśnie wczoraj się dowiedziałem że jedna moja koleżanka o mało co nie przeniosła się dzięki tzw. junkersowi [nie ma to nic współnego z marką Junkers, nie wiem jakiej firmy było urządzenie] w łazience - bo miała szczelne okna i gaz poszedł po mieszkaniu

pozdr - Krzysiek

A tak nawiasem - problem szczelnych okien to nie tylko zapotrzebowanie pieca na tlen do spalania. Wywiewniki montowane w oknach, kanały nawiewne w ścianach zapewniają tzw. zdrowy klimat w domu. Powietrze wewnatrz budynku musi być wymieniane, w przeciwnym wypadku mieszkanie po pewnym czasie zacznie klimatem przypominac ziemiankę. :evil:

Witaj,

Popieram JACKIE P: w tym temacie najlepszy jest kociol Turbo.

Moim zdaniem tylko takie powinni teraz montowac w domach.

Taki kanal nawiewny to prawdziwy "kanal".

Ciagnie po nogach i wiecznie zimno.

Jesli ciagle jestes na etapie wyboru kotla - zawolaj jeszcze raz "fachowcow" i niech Ci zamontuja turbo.

Pozdrawiam

Mirek

Uzytkuje Termet'a Mini Max Turbo - cieplutko w kotlowni i zadnych przeciagow.

Dzięki za odpowiedzi :-)

Junkers ma byc tylko do podgrzewania wody i musi być zamontowany w kuchni.

Nie wiem czy jest możliwośc zainstalowania wersji turbo.

I BTW jutro mają przyjść montować nawiewnieki. A facet w tej firmy montującej sam mi powiedział ,że kominiarze maja jakis"układ" z tą firmą - dystrybutorem tych nawiewników :-)

Na szczęście nie jest to wysoki koszt.