GosiaMM 10.02.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Planujemy zainstalowanie Junkersa w kuchni (powierchnia ok. 11 mkw.).Wczoraj byli kominiarze i na opinii wpisali konieczność zainstalowania nawiewu powietrza z zewnątrz budynku. Dali nawet namiary na firmę która to wykonuje. Ponoć to jest wymóg przy plastikowych oknach. Dodam, ze mam okna z rozszczelnianiaem oczywiście. I mam teraz watpliwości, czy to naprawdę konieczne, czy to jakiś przejaw korupcji (kominiarze + firma montująca nawiewy)???? Mozecie coś podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 jakiej korupcji? Dbaja o Twoje zycie - nic wiecej. Rozszczelnienie to za malo, wyciecie uszczelek zgodnie z zaleceniami ITB tez za malo, naiwetrzak hmmm....bardzo rzadko wystarcza a kanal nawiewny to podstawa. I nie ma znaczennia czy masz okna PVC czy drewniane !!! No chyba ze starego typu tzw. szwedy - rozkrecane do mycia z wentylacja (i to duza ) niejako w standarcie Tlenek wegla jest niewidoczny i bez zapachu ale wyjatkowo skuteczny !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaMM 10.02.2006 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Cóż, skąd moja nieufność. Do tej pory (50 lat wstecz) był Junkers w łazience (3 mkw). Jest dla mnie całkiem logiczne to, ze jest zakaz uzywania go w łazience. Znajoma ma Junkersa w łazience (ok 13 mkw). Nie ma tam nawiewu powietrza z zew. budynku. Po prostu pytam, bo nie spotkałam sie dotąd z takim wymogiem. A korupcja.... cóz nie podali mi kilku firm do wyboru tylko jedna i nawet na pamięc znali ich namiary A czy taka forma korupcji w naszym kraju to rzadkośc??? Chcę po prostu sie upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaMM 10.02.2006 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Dla mnie też bezpieczeństwo jest najważniejsze.Ciekawa jestem gdzie ten nawiew sie instaluje........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 w nowym budownictwie najczesciej pod oknem w najblizszym pozmieszczeniu i dosc czesto jestto plastikowy kanal przy podlodze ktorego koniec jest niedaleko pieca. Nowe mieszkania przewaznie sa juz tak zaprojektowane ze taki piec jest w kuchni i pelni role pieca CO i CW. Sam mmieszkajacz bylymi Tesciami w starym budownictwie z lat 30-tych mialem piec kapielowy w lazience, duze dziury w drzwiach a i okna totalnie nieszczelne Po wymianie okien na nowe zauwazylismy ze kolor plomienia sie zmienil a ze kubatura calego mieszkania byla ogromna wystarczylo wyciac uszczelki w kilku oknach i podregulowac sklad mieszanki gaz/powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 10.02.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Odnośnie wymogów to nie podpowiem, ale nawet na logike podchodząc do sprawy, to jeśli masz piec z otwartą komorą spalania oczywistym jest, że trzeba dostarczyć mu tlen do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 10.02.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 ... Po wymianie okien na nowe ... A kto wymieniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.02.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 ... Po wymianie okien na nowe ... A kto wymieniał? A jak sadzisz? Pozostawilem po sobie prezen - a co mi tam niech wspominaja mnie mile byly Tesciowie. Do nich nic nie mam w porzadku ludzie choc tesciowa........ Kurcze - przeciez to wymiana doswiadczen BUDOWLANYCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 10.02.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 Odnośnie wymogów to nie podpowiem, ale nawet na logike podchodząc do sprawy, to jeśli masz piec z otwartą komorą spalania oczywistym jest, że trzeba dostarczyć mu tlen do spalania. Podpisuje się . W dawnej nomenklaturze kominiarz mó '>ił po prostu, że do spalania musi być "cug". Może ktos z forumowiczów siegnie do wiedzy chemicznej i napisze ile tlenu (lub powietrza atmosferycznego) w m3 potrzebuje piec gazowy do spalenia 1m3 gazu - załóżmy GZ50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 10.02.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 moja propozycja - zainstaluj z zamkniętą komora spalania "turbo" i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.02.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Zakładając że GZ50 to czysty metan, to trzeba 10 m3 powietrza na spalenie 1 m3 gazu.De facto pewnie więcej - może 12 m3. Ale popieram JACKIE'go P - kupujcie urządzenia z zamkniętą komorą spalania (turbo) - są trochę droższe ale bezpieczniejsze, bo nie ciągną powietrza z pomieszczenia w którym pracują, tylko z zewnątrzWłaśnie wczoraj się dowiedziałem że jedna moja koleżanka o mało co nie przeniosła się dzięki tzw. junkersowi [nie ma to nic współnego z marką Junkers, nie wiem jakiej firmy było urządzenie] w łazience - bo miała szczelne okna i gaz poszedł po mieszkaniu pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zolw 11.02.2006 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 A tak nawiasem - problem szczelnych okien to nie tylko zapotrzebowanie pieca na tlen do spalania. Wywiewniki montowane w oknach, kanały nawiewne w ścianach zapewniają tzw. zdrowy klimat w domu. Powietrze wewnatrz budynku musi być wymieniane, w przeciwnym wypadku mieszkanie po pewnym czasie zacznie klimatem przypominac ziemiankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 11.02.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witaj,Popieram JACKIE P: w tym temacie najlepszy jest kociol Turbo.Moim zdaniem tylko takie powinni teraz montowac w domach.Taki kanal nawiewny to prawdziwy "kanal".Ciagnie po nogach i wiecznie zimno.Jesli ciagle jestes na etapie wyboru kotla - zawolaj jeszcze raz "fachowcow" i niech Ci zamontuja turbo.PozdrawiamMirekUzytkuje Termet'a Mini Max Turbo - cieplutko w kotlowni i zadnych przeciagow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaMM 13.02.2006 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Dzięki za odpowiedzi Junkers ma byc tylko do podgrzewania wody i musi być zamontowany w kuchni. Nie wiem czy jest możliwośc zainstalowania wersji turbo. I BTW jutro mają przyjść montować nawiewnieki. A facet w tej firmy montującej sam mi powiedział ,że kominiarze maja jakis"układ" z tą firmą - dystrybutorem tych nawiewników Na szczęście nie jest to wysoki koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts