Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Muszę przerobić drzwi z szybkami na pełne.

Eluś

Recommended Posts

Muszę przerobić drzwi z szybkami na pełne. Chodzi mi o jakieś konkretne rozwiązanie. Drzwi są solidne i były dość drogie pol- skone. Nie chciałabym na nich eksperymentować. Przy pomysłach mojego męża to może zakończyć się fiaskiem a ja jestem tak zmęczona remontem, że nie zniosę żadnej fuszerki. Dzwoniłam już trochę niestety tam gdzie trafiłam najchętniej sprzedaliby mi nowe drzwi. Być może tak będzie najlepiej ale to mogę zawsze zrobić.

Wiem z doświadczenia, że już wiele beznadziejnych spraw dzięki formuowiczom pokonałam więc czekam na podpowiedzi.

Na szybko i najtaniej. Kupić sklejkę z ładnym usłojeniem, zabejcować dobierając kolor do dzwi, i polakierować. Wstawić przycięte kawałki sklejki w miejsce szybek.

Można jeszcze u stolarza zamówić płyciny wstawiane w miejsce szybek, ale cena...

Tak czy inaczej pięknie i tanio, to będzie ciężko...

pozdrawiam - Juras

Jeśli są to drzwi okleinowane drenem (fornir lub obłóg) to jak najbardziej rada Jurasa jest dobra. Musisz tylko dobrać sklejkę do ramiaka drzwi.

A może taki eksperyment - tą sklejkę pomalować na kolor.

Widziałem kiedys takie połączenie ramy dębowej z płytą w kolorze jasnoniebieskim- przybrudzonym, czy może nawet zbliżonym do szarego. Wyglądało ciekawie.

Witam, wydaje mi się, że pomysł całkiem całkiem. Dzięki Juras taka oczywista rzecz a widzisz nie przyszła nam do głowy. No i można jeszcze poeksperymentować z kolorem. Bo wystarczy, że poszukamy jakiejś fajnej kolorystycznie sklejki może nie koniecznie w tym samym kolorze/zielona nawet by mi pasowała/. Sprawdza się powiedzenie co dwie głowy to nie jedna. Jeszcze tylko w Lublinie znaleźć sklep gdzie taką sklejkę można kupić.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Zajrzało tu 150 osób więc podzielę się co jeszcze można z takim fantem zrobić. Wymiana szybek w moich dzwiach pol-skone to koszt 30 zł tz. za 6 szybek w standardowych rozmiarów. Więc doszłam do wniosku, że po co je w ogóle wyjmować można je ciekawie pomalować. Można je zeszklić. Polega to na tym, że jedną strona robi się taka matowa przez którą widoczność jest znikoma. Można też wyjąć obecne szybki i wstawić takie białe matowe szkło przez które zupełnie nic nie widać.