Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie kwestionuję cen podanych przez Ciebie.

Sprawdziłem i okazało się, że przedstawiłeś sprawę rzetelnie.

Natomiast odnośnie cen betonów to waha się to różnie - widziałem, iż pisał ktoś o betonie za 155zł. netto czyli 189zł. brutto.

Ale akurat autor postu miał cenę dość wygórowaną.

Natomiast skoro zależy nam na jakości i jestesmy gotowi za to zapłacić, więc decydujemy się na beton z betoniarni, to moim zdaniem faktura jest koniecznością!

Dlaczego?

Spotkałem się ostatnio z przypadkiem, gdzie człowiek musiał wylać po raz drugi fundamenty. Co prawda aby odzyskać swoje pieniądze, musiał założyć sprawę w sądzie.Bez faktury byłby problem.

Kupując bez faktury sami zachęcamy, by na nas zrobiono szwindel, bo przecież czy dostaliśmy beton b-15 czy b-20 podczas wylewania nie da się sprawdzić!

https://forum.murator.pl/topic/48143-220-z%C5%82-netto-za-beton-b20/page/2/#findComment-1025002

Nie kwestionuję cen podanych przez Ciebie.

Sprawdziłem i okazało się, że przedstawiłeś sprawę rzetelnie.

Natomiast odnośnie cen betonów to waha się to różnie - widziałem, iż pisał ktoś o betonie za 155zł. netto czyli 189zł. brutto.

Ale akurat autor postu miał cenę dość wygórowaną.

Natomiast skoro zależy nam na jakości i jestesmy gotowi za to zapłacić, moim zdaniem i decydujemy się na beton z betoniarni, faktura jest koniecznością!

Dlaczego?

Miałem ostatnio do czynienia ze sprawą, gdzie człowiek musiał wylać po raz drugi fundamenty. Co prawda aby odzyskać swoje pieniądze, musiał założyć sprawę w sądzie.Bez faktury byłby problem.

Kupując bez faktury sami zachęcamy, by na nas zrobiono szwindel, bo przecież czy dostaliśmy beton b-15 czy b-20 podczas wylewania nie da się sprawdzić!

Ryzko takie same jak wykonanie betonu samemu - nie wiadomo czy Pan Jasio nie wlewa zamiast np. 150dm3 na m3 mieszanki wody 170 psując nam c/w , czy czasem nie pomerdały mu się ilości łopat żwiru i piasku itd. z obserwacji wiem,ze niezwykle ciężko jest zachować odpowiedni reżim co do składu mieszanki - z betoniarniami też ryzyko jest związane niestety, trzeba polegać na sprawdzonych.

https://forum.murator.pl/topic/48143-220-z%C5%82-netto-za-beton-b20/page/2/#findComment-1025010

Nie jest prawdą że w betoniarni płaci sie 22% vatu. Ja zapłaciłem 7% vatu i dostałem fakturę za betonowanie (a nie za beton) Za B20 + pompa płaciłem 155 zł. brutto za kubik. Cena taka obowiązywała przy kupnie powyzej 10 kubików.

Nigdy nie zrobi się betonu w betoniarce takiego jaki zrobią w betoniarni.

Druga sprawa to czas. Najlepiej jak czy to fundament czy jeszcze bardziej płyte zalewa sie w możliwie jak najkrótszym czasie. Przy betoniarce może braknąć dnia.

I na koniec mała dygresja. Po to ludzie maszyny wymyślili żeby ręcami nie machać. A jakich pęcherzy sie można dorobić przy łopacie to ho, ho.

Pozdrowienia.;)

https://forum.murator.pl/topic/48143-220-z%C5%82-netto-za-beton-b20/page/2/#findComment-1025013