Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys dla banku - pojęcia

Feft

Recommended Posts

Mam kosztorys dla banku PKO BP. Są tam użyte następujące zwroty:

koszt wskaźnikowy na rok, wskaźnik udziału, stopień zaawansowania.

Proszę o wyjaśnienie co to znaczy, co mam wpisać do tej tabeli.

Mam jeszcze jeden problem: ten druk kosztorysu nie jest po kolei (wg etapów pracy), czy przygotowywaliście dla banku drugi dokument (gdzie było rozpisane, co za daną transzę chcecie wykonać - oczywiście wg normalnej kolejności prac budowlanych), czy też nikogo to nie obchodziło?

Mam kredyt w PKO BP. Dla banku sporządziałam zestawienie planowanych wydatków - nikt nie żądał kosztorysu sporządzonego przez fachowca. Później bank uruchamiając natępną transzę prosił abym oświadczyła na co wydałam te pieniądze np. "pokrycie dachu, wstawienie okien itp." Nikt nie rozliczał mniej z każdej faktury, zresztą w banku zdawali sobie sprawę że na część robót nie będę miała rachunków i nie było problemu. Nikt też nie weryfikował ściśle moich wydatków z planowanymi w kosztorysie pozycjami. Transze ustalałam sobie w wysokościach jakich były mi potrzebne. Prosili tylko, aby wypłaty nie były bardzo rozdrobnione. Po wykorzystaniu ostaniej transzy przyjechali z banku obejrzeć, co było zrobione - czy pieniądze "nie poszły na boki". A poza tym było miło i w zasadzie "bezboleśnie". Pozdrawiam.