Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Ani- Dom za rogiem

Recommended Posts

Aniu, wierzę w to, ze rzeczy niemozliwe biorą sie z naszych marzeń :D

Ja kiedyś nawet nie marzyłam o własnym domku, ale dusiłam się w swoim mieszkaniu ( wieżowiec- 45 m) i... uwierzyłam w marzenia :D

W zeszłym roku rozpoczeliśmy budowę naszego domku :p :D

Bardzo podoba mi się Wasz domek-śliczny i funkcjonalny :D

Pozdrawiam :D :D :D

• 4 months później...
  • 3 months później...

Hej Kasiu

Robimy dachówkę jeszcze w tym roku, tyle, że w miejsce okien dachowych na razie tez pójdzie dachówka, a na wiosnę zostanie wyjęta i zastąpiona przez okna. Jeżeli kończysz tylko na papie, to pewnie okna zamknięte zostana folią. Jak dobrze to zrobią, to nic złego nie powinno się dziać.Stwierdziliśmy, że robimy w tym roku jak najwięcej tylko sie da, bo w przyszłym roku na wiosne musimy bardzo szybko ruszyć z wykańczaniem, jako, że sprzedaje mieszkanko i pewnie będę musiała się wyprowadzic do wakacji. Jak nie zdążymy, to pozostaje nam tylko wynajmowanie innego lokum, a to ogromne koszty.

Ania

My też sprzedajemy mieszkanie i chcemy się przeprowadzić do domu w wakacje :D . A brakuje nam jeszcze bardzo dużo :( . Plan na ten rok nie będzie wykonany, bo o ściankach działowych mogę tylko pomarzyć :( . Ale mam jeszcze paln awaryjny: dachówkę i elewacje zostawiam sobie na później. Gdybyśmy do lata nie skończyli, to będziemy kończyć mieszkając. Chociaż mam nadzieję, że nie będę musiała z tego awaryjnego planu korzystać, bo mieszkanie z dziećmi na budowie, to koszmar.

• 2 weeks później...

Agniecha1

My nie podpisywalismy umowy z dekarzem, tylko 1 umowę z jedną firmą na kompleksowe wykonanie stanu surowego otwartego z dachem. Sama umowa nic nie mowi o dachu- to w załączniku do umowy okreslilismy zakres prac, ktorą ma ekipa wykonac. I ten załącznik był sporządzony nie dość precyzyjne- po prostu bylismy niedoświadczeni i nie wiedzielismy co dokladnie wchodzi w sklad konkretnego etapu prac budowlanych, wszytko było zbyt ogólne. Dlatego tez pojawily sie spory w wykonawcą. Sama umowa chyba więc Ci za bardzo pomoże, bo rozumiem, że nie o to chodzi???

Dzięki Anstak.

Dokładnie tego chciałabym uniknąć jak sama stwierdziłaś niedoświadczenia. Teraz już coś wiem na temat użerania się z murarzami, a dekarze pewnie nie będą inni. Już drugi miesiąc czekamy na więźbę. Zatem miło popatrzeć (trochę z zazdrością) jak u Was dom zdobi już piękny dach.

Pisałąś, że kusi Cię, aby przez zimę dalej robić instalację i tynki. Mam ten sam dylemat, jeśli w końcu zrobią nam ten dach oczywiście.

Będę podglądać jak tam u Was prace się posuwają.

Pozdrawiam

Anstak, spróbuj może tak jak my: mieszkanie właśnie sprzedaliśmy, ale wyprowadzać będziemy się dopiero w sierpniu 2007. Ceny mieszkań są teraz tak szalone, że ludzie mający w planach zakup mieszkania, chcą to zrobić jak najszybciej (nawet jeżeli nie bedą mogli się od razu wprowadzić), bo boją się dalszego wzrostu cen. Jeżeli chcesz podam Ci namiary na fajne biuro pośrednictwa (nie pobierają prowizji od sprzedających :wink: ).

• 3 weeks później...