Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy Ani- Dom za rogiem

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Cześć Anstak.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Dawno nic nie pisałaś, jak tam prace idą?

Podziwiając Wasz piękny dach zastanawia mnie jedna sprawa, a mianowicie, jak kominiarz dostanie się do waszych kominów?

Nie macie drabinek wyłazów, ani stopni...to jak?

My właśnie zastanawiamy się jak rozwiązać ten problem najtaniej.

Pozdrawiam.

Witam serdecznie, dziekuje za pamiec i zyczenia swiateczne.:)

Nic nie pisze, bo niewiele sie dzieje, panowie skonczyli tylko tarasy. Co do spraw kominiarskich, to ja sie na tym nie znam ale z tego co wiem wszystko bedzie, albo juz jest tylko jest przykrtye dachowka. czesci elemntów na dachu jeszcze nie ma ( zakonczen kominkow itp) bo nie bylo ich jak zamawialismy dachowke, wszystko ma byc wykończone na wiosne. spraw tych dopilnuje moja druga połowa:)

Korzystajac z cieplej zimy bedziemy kontynuowac prace o ile tylko aura zezwolli. tak wiec za ok tydzien wejdzie elektryk potem tynkarz, nawet nie trzeba budynku zamykac , tylko ewentulanie zalozymy otwory foliami. Kilka dni temu bylo plus 12 stopni:))) Plany prac oczywiscie aktualne o ile pogoda sie nie zmieni. Inaczej trzeba bedzie poczekac chyba na okna, względnie na prawdziwa wiosnę:)

• 1 month później...

Witaj Anstak. :D

W sprawie okien, też wybrałam kolor orzech, chociaż nasze okna będą PCV. Co prawda nasz dach jest brązowy, ale widziałam już dachy w odcieniach ceglastych i czerwieni i też się fajnie komponowało z orzechowymi oknami. Myślę, że raczej ciemny orzech (opinia subiektywna).

Złotego dębu jest już moim zdaniem za dużo (chociaż też mi się podobają).

Pamiętaj, że do tego jeszcze trzeba dobrać drzwi zewnętrzne i bramę garażową. W złotym dębie dostanie się wszystko, z orzechem juz trochę gorzej.

Czekam na fotki, jak już będziecie mieli okna. U nas znowu problem z wjazdem. Onka już są, ale w magazynie, musimy czekać na przymrozki, albo na wiosnę.

Pozdrawiam. :D :D :D

Czesc Agnieszko,

Ostatnio rzadziej zaglądam na forum ... praca :(( i na budowie nic sie nie dzieje:(((

W zeszłym tygodniu zamówiliśmy okna w kolorze ciemny orzech. Są to okna PCV ale postawiliśmy na dobra firmę i odbre parametry okien i szyb ( choć to sie pewnie dopiero okaże potem), PCV wybralismy troche z lenistwa, bo drewnianych nie będzie nam się chciało konserwowować:(

Brame i drzwi wejściowe niby tez możemy u nich zamówic w identycznej okleinie. Ale najpierw porównamy ceny gdzie indziej.

Jak tylko przyjadą, to z chęcią wrzucę zdjęcia. Ostatnio dalsze roboty pokrzyżowała nam troche pogoda.

podglądałam tez Twój domek na zdjeciach ..i przyznam się, ze nie do końca poznałam , ze to ten sam dom:))

widze ze szybko idziecie do przodu. Moze tez powinnas pomyslec o dzienniku budowy, byłabym tam częstym gościem:)

Witaj Anstak.

Co do okien postanowiliśmy podobnie do Was, dobre parametry szyb, okuć, itp.

Co do drzwi zewnętrznych i bramy garażowej mamy ten sam problem, chociaż na bramę raczej jesteśmy już zdecydowani. A drzwi dalej nie wiem czy kupić gotowe, czy raczej zamówić u stolarza (cena).

Na razie zainstalowalismy tymczasowe i stare drzwi, tak nam doradzili znajomi, którzy już wybodowali, bo "fachowcy od wykończeń" ponoć strasznie niszczą je w czasie budowy.

Teraz znowu czekamy na mrozy, żeby te okna wjechały.

Wszyscy w koło nam mówią, że szybko posuwamy się do przodu, a mnie ...zalewa, że tak się wszystko wlecze i ciągle coś nam przeszkadza.

Zdaję sobie sprawę, że dom mamy w nietypowej lokalizacji i w związku z tym będą utrudnienia, ale mimo wszystko uważam, że jak była pogoda, to u nas nic się nie działo, a teraz jak potrzeba coś wwieźć, to nie ma jak. :x

Nasz domek niestety :oops: zmienił wygląd z racji obniżenia garażu. Taką decyzję podjęliśmy dopiero w trakcie kopania fundamentów, po to aby maksymalnie obniżyć dojazd do domu. Z tego powodu różni się on od pozostałych "rogaczy". Coś za coś.

Na dziennik budowy trochę mam za mało czasu, zwłaszcza, że dostęp do internetu mam tylko w pracy :cry: , ale pomyslę o tym.

Czekam na nowe zdjęcia.

Pozdrawiam

Witaj

Też przymierzam się do budowy domku za rogiem...

Czy mógłbym otrzymac od ciebie kosztorys ....??

pozd

waldek

Waldku, witam w klubie:))

Co do kosztorysu, to mamy tylko kosztorys dla banku, ale nie w formie elektronicznej tylko papierowej. Poza tym on jest nieco oderwany od rzeczywistosci bo był pisany konkretnie pod kredyt i nasze potrzeby, niektóre pozycje jak sie okazuje w praktyce sa z kosmosu. Na kosztorsie wartość całosci prac jest wyceniana na ok 250.000 zł, ale to moim zdaniem nierealne.

Do zamieszkania moim zdaniem nie zmiescimy sie w tej kwocie, no chyba ze ktos by włozył bardzo duzo wkałdu wlasnego, a my na budowie nie zrobimy sami nic, co najwyzej pomalujemy sciany na końcu:).

• 3 weeks później...
Witaj

Też przymierzam się do budowy domku za rogiem...

Czy mógłbym otrzymac od ciebie kosztorys ....??

pozd

waldek

Waldku, witam w klubie:))

Co do kosztorysu, to mamy tylko kosztorys dla banku, ale nie w formie elektronicznej tylko papierowej. Poza tym on jest nieco oderwany od rzeczywistosci bo był pisany konkretnie pod kredyt i nasze potrzeby, niektóre pozycje jak sie okazuje w praktyce sa z kosmosu. Na kosztorsie wartość całosci prac jest wyceniana na ok 250.000 zł, ale to moim zdaniem nierealne.

Do zamieszkania moim zdaniem nie zmiescimy sie w tej kwocie, no chyba ze ktos by włozył bardzo duzo wkałdu wlasnego, a my na budowie nie zrobimy sami nic, co najwyzej pomalujemy sciany na końcu:).

dzięki

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

:D

Witaj Anstak.

Czekałam na zdjęcia i się doczekałam, ale rzeczywiście szkoda że tak mało. Proponuję założenie albumu w Fotosiku lub na Picasa, na prawdę proste w obsłudze i jeszcze nigdy mi miejsca nie brakło.

Zatem czekam na kolejne zdjęcia.

Jeśli chodzi o drzwi to my już na etapie budowy zmieniliśmy wymiar, aby był typowy i żeby potem nie było problemu z ich dopasowaniem, oprócz wpadki z drzwiami do garażu po jego obniżeniu.

Tak samo zrobilismy ze ścianką w kuchni i u nas mozna wstawiać typowe meble. Po prostu trafilismy na dobrego budowlańca, który tego pilnował, w przeciwieństwie do kierownika budowy.

A tak w ogóle to juz dużo macie zrobione i oby tak dalej.

Pisz proszę trochę częściej.

Agniecha :D

A ja się nie wypowiem.

Estetytka to kwestia gustu.

My drzwi mamy inne. Takie nam się podobały, takie były w zaisęu finansowym i i technologicdznym i takie wybraliśmy.

Te są zupełnie inne. Tak więc komentował nie będę.

Coraz barzeiej mam jednak ochotę na wspólne spltkanie tych którzy ten dom budują (sorry Anstak że w twoim wątku) .

Czuję, że moglibyśmy siebie polubić. To chyba nie przypadek, że wybraliśmy ten sam projekt. :)

Może bredzę, bo wypiłem parę browarów (te niezmeinnie lubię ;), ale coś w tym jest. Trzeba finalizować przemyślenia i pomyśleć o jakims wspólnym spotkani (dlaczego Warszawa jest prawie w centrum ... :), wsszędzie, z zewsząd blisko ...???

Słusznego wyboru życzę.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 6 months później...

Trafiłam do Twojego dziennika w poszukiwaniu kuchni Tidaholm. Remontujemy domek rodziców, mają tam otwartą kuchnię a w pokoju meble takie klasyczne, dębowe...

Dzis dostaliśmy wycenę ze studia kuchennego na bardzo podobne meble - ramiak dębowy wypełnienie fornirowane na 18 tys - kuchnia około 6mb :o . Dlatego pomyslałam o iKEA - ja mam Fagerlanda i bardzo jestem zadowolona. Bardzo czekam na zdjęcia Twojej kuchni. Długo na nią czekasz? Jak teraz wyglada z montażem? Jak my kupowaliśmy 2 lata temu to trafilismy na promocję i transport i montaż był za darmo, a było co skręcać - przyjechało kilkadziesiąt paczek - każda jedna szafka była w 3 paczkach :-?

Aha, jaki robisz blat?

pozdrawiam,

aga

• 1 year później...

Z ciekawoscia czytałem twój dziennik budowy. Mam prośbę czy byłaby mozliwosc zobaczenia domu za rogiem na żywo. My jesteśmy z Zielonej Górze i bardzo podoba się nam ten projket. Jesteśmy po rozmowie z architeketm i wszystko jest zaakceptowane. Mój e0mail [email protected]

Pozdrowienia