Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż pod sufit z płyt GK - czym grożą takie błędy?

am00

Recommended Posts

Tak zrobię, właśnie wyczytałem o masach akrylowych. Jest też jeszcze takie cudo jak kit szkutniczy, stosowany przy podłogach drewnianych do wypełniania szczelin, elastyczny.

To teraz najgłupsze pytanie. Czy po zaszpachlowaniu spoin należy pokryć całą powierzchnię płyty GK szpachlą tak jak w przypadku gładzi na ścianach? Przeszlifować cały sufit i dopiero gruntować i malować?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sa dwie szkoly, jedna kaze szpachlowac calosc druga tylko spoiny. Wiele zalezy od tego jak chcesz potem malowac czy z efektem baranka, czyli malowanie normalna farba normalnym walkiem czy idelanie na gladko, tzw skorka pomaranczy.

w pierwszym szpachlowanie calosci to bezsens. W drugim juz co innego, choc przy zastosowaniu dobrych gipsow, dobrych materialow sciernych, duzej starannosci tez wychodzi. :wink:

Myślę, że tapeta nie będzie tu pomyłką...

Ja też tak myślę, i dodatkowo, skoro poparłeś ten pomysł 2-gi raz, więc napewno poleci tapeta z włókna, cienka, gładka.

am00 Chyba wszyscy piszą, żeby ścinać brzegi i spoinować, ale ja dopiero zaczynam zabawę, więc się nie specjalnie znam na tym. Niemniej będę ścinał i spoinował.[/b]

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
ja chcę wybudować ściankę z płyt GK. Nie wiem czy na łączeniu z sufitem dawać siatkę i szpachlować-bo wtedy wyjdzie "górka" a bez siatki to może popękać, czy może na jakiś klej?? Proszę o radę

jak tasz siatkę to gładzią spokojnie można to potem zgubić, grubość 2 mm na 30 cm jak odjedziesz od ściany, będzie zupełnie niezauważalna.

nie jestem expertem, ale... czytałem, że ściany z sufitem się nie łączy. daje się jakąś taśmę na ścianę i robi się mikroszczelinę, można ją potem uzupełnić elastycznym akrylem. nie pamiętam gdzie to czytałem ;(

jeżeli wiesz że w tym miejscu bedzie napewno pekac (bo np. budynek mocno pracuje i w roznych miejscach masz pekniecia) to mozna zrobić następujący patent:

1. przykrecasz profile

2. w miejscu gdzie bedzie laczenie plyty ze sciana, przy profilu przyklejasz tasme malarska - tak zeby wystawala potam poza grubosc plyty

3. przykrecasz plyte

4. szpachlujesz tak zeby tylko uzupelnic szpary (tasma izoluje gips od sciany w ten sposob robimy najslabszy punkt łączenia)

5. obcinasz wystajaca tasme

6. zaklejasz sam rog cienka warstwa akrylu

Efekt jest taki ze jezeli kiedys cos peknie to tylko po lini taśmy malarskiej wiec bedzie rowniutka kreseczka ktora w kazdej chwili mozna zakleic akrylem... Dla porownania, jezeli zacznie pekac na laczeniu z siatka, to wszystko bedzie sie sypac i nie rowno pekac..

to tyle...

powodzenia...