gsunr 27.02.2006 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Tak zrobię, właśnie wyczytałem o masach akrylowych. Jest też jeszcze takie cudo jak kit szkutniczy, stosowany przy podłogach drewnianych do wypełniania szczelin, elastyczny.To teraz najgłupsze pytanie. Czy po zaszpachlowaniu spoin należy pokryć całą powierzchnię płyty GK szpachlą tak jak w przypadku gładzi na ścianach? Przeszlifować cały sufit i dopiero gruntować i malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 27.02.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 sa dwie szkoly, jedna kaze szpachlowac calosc druga tylko spoiny. Wiele zalezy od tego jak chcesz potem malowac czy z efektem baranka, czyli malowanie normalna farba normalnym walkiem czy idelanie na gladko, tzw skorka pomaranczy. w pierwszym szpachlowanie calosci to bezsens. W drugim juz co innego, choc przy zastosowaniu dobrych gipsow, dobrych materialow sciernych, duzej starannosci tez wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.02.2006 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Nie jest łatwo szpachlować gładką powierzchnię płyty płyty gisowej, jak nie masz wprawy narobisz sobie kłopotów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsunr 28.02.2006 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 oczywiście, że nie mam wprawy, stąd na początku pisałem o tapecie z włókna szklanego, która dodatkowo wzmocni moim zdaniem cały sufit. na razie zobaczę, jak mi wyjdzie spoinowanie i potem jeśli będzie ok, to poleci tapeta, jeśli nie to poszukam wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 01.03.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 tapetowac GK, to z deczka pomylka ... a ze szpachlowaniem calosci, to jak mowilem, dobry gips, troszke starannosci i bedzie idealnie rowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.03.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Mylę, że tapeta nie będzie tu pomyłkš, ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 05.03.2006 03:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Przykręciłem płyty do stelażu wzdłuż profili. Niektóre się stykają dodatkowo "czołami". W miejscach takich styków porobiłem wspólne poprzeczki. Czy powinienem zrobić dylatację, to jest wyciąć rowek?. Czy mogę to tylko zasmarować np. akrylem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsunr 05.03.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Myślę, że tapeta nie będzie tu pomyłką... Ja też tak myślę, i dodatkowo, skoro poparłeś ten pomysł 2-gi raz, więc napewno poleci tapeta z włókna, cienka, gładka. am00 Chyba wszyscy piszą, żeby ścinać brzegi i spoinować, ale ja dopiero zaczynam zabawę, więc się nie specjalnie znam na tym. Niemniej będę ścinał i spoinował.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.03.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Zdecydowanie cinać brzegi, zostawić przerwę ~5mm i spoinować gipsem z włóknami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 05.03.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 tak jak piszea przedmowcy. Brzegi sfazowac, odpylic, i zaspoinowac beztasmowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 12.03.2006 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 a czy mozna klasc GK na stelazu drewnianym czy tylko na metalowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARMAR 12.03.2006 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 drewno pracuje i na 100% płyty na łączeniach popękają odradzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 12.03.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 USA/Kanada sie robie praktycznie tylko na drewnianym, tylko drewno mus dobre, proste, rowne, komorowo suszone, w polsce o takie trudno.Wiec lepiej na stalowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peepe 22.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 ja chcę wybudować ściankę z płyt GK. Nie wiem czy na łączeniu z sufitem dawać siatkę i szpachlować-bo wtedy wyjdzie "górka" a bez siatki to może popękać, czy może na jakiś klej?? Proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gsunr 23.09.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 nie jestem expertem, ale... czytałem, że ściany z sufitem się nie łączy. daje się jakąś taśmę na ścianę i robi się mikroszczelinę, można ją potem uzupełnić elastycznym akrylem. nie pamiętam gdzie to czytałem ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 04.10.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ej no wklejcie zdjecia tego ustrojstwa coprawda mi do konca jeszcze daleko ale moze za rok poltora cos juz bedzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 14.10.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 ja chcę wybudować ściankę z płyt GK. Nie wiem czy na łączeniu z sufitem dawać siatkę i szpachlować-bo wtedy wyjdzie "górka" a bez siatki to może popękać, czy może na jakiś klej?? Proszę o radę jak tasz siatkę to gładzią spokojnie można to potem zgubić, grubość 2 mm na 30 cm jak odjedziesz od ściany, będzie zupełnie niezauważalna. nie jestem expertem, ale... czytałem, że ściany z sufitem się nie łączy. daje się jakąś taśmę na ścianę i robi się mikroszczelinę, można ją potem uzupełnić elastycznym akrylem. nie pamiętam gdzie to czytałem ;( jeżeli wiesz że w tym miejscu bedzie napewno pekac (bo np. budynek mocno pracuje i w roznych miejscach masz pekniecia) to mozna zrobić następujący patent: 1. przykrecasz profile 2. w miejscu gdzie bedzie laczenie plyty ze sciana, przy profilu przyklejasz tasme malarska - tak zeby wystawala potam poza grubosc plyty 3. przykrecasz plyte 4. szpachlujesz tak zeby tylko uzupelnic szpary (tasma izoluje gips od sciany w ten sposob robimy najslabszy punkt łączenia) 5. obcinasz wystajaca tasme 6. zaklejasz sam rog cienka warstwa akrylu Efekt jest taki ze jezeli kiedys cos peknie to tylko po lini taśmy malarskiej wiec bedzie rowniutka kreseczka ktora w kazdej chwili mozna zakleic akrylem... Dla porownania, jezeli zacznie pekac na laczeniu z siatka, to wszystko bedzie sie sypac i nie rowno pekac.. to tyle... powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 15.10.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 poprosze o nobla ale dlaczego to czytalem jakis rok temu w muratoze lub majstrze nie pamientam stara metoda a ty sie cieszysz jak bys ameryke odkryl nie wiem tylko dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 16.10.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 no nie gadaj?????????qrde...... Wiesz co... Juz brak mi slow... bo dochodzilem do tej technologii licznymi metodami prob i bledow, a ty mi teraz gadasz ze ktos juz to wczesniej wymyslil... Nie powiem jakie mi słowa przychodza na mysl po takim czyms... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 17.10.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 sory ale i tak mozesz byc z siebie dumny ze na to wpadles ciekawe ile ci to czasu zajelo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts