Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stelaż pod sufit z płyt GK - czym grożą takie błędy?

am00

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...
dorzucę tylko tyle

http://demol.pl/regips.gif

B: Płyty z wgłębieniem pod zbrojenie, siatka, rodzima produkcja najczęściej spotykane na rynku, producent zaleca swoje szpachlówki np. Nida w praktyce: białe, duża kurczliwość 2..3 szpachlowań 1 potem zbrojenie 2 i na koniec wyrównująca gładź. Gips szpachlowy klei się do pacy, jest kruchy i łatwo się szlifuje, niestety kruchy i pęka.

-----

a teraz moje doświadczenia: Wszystkie pękają jeśli ściany zapracują, ze szczególnym uwzględnieniem miejsc takich jak drewniane stropy czy ściany. Teraz na pietrze daję wszędzie zbrojenie, taśma jest tania a pęknięcia brzydkie. ;), jeśli mam do wyboru gips szpachlowy markowy i tani (marki supermarket) wybieram markowy.

Czy w przypadku "B" też trzeba zostawić szczelinę między płytami czy to się tyczy krawędzi ciętych ?

Wydaje mi sie, że tutaj nie trzeba robić przerw ponieważ krawędź jest zaokrąglona i jest miejsce na gips :o

Co jest lepsze do spoinowania ? Taśma papierowa czy fizelinowa ? Mam kupione obie i nie wiem na którą sie zdecydować. Siateczkowa odpada. Do tego mam Cekol c-40.

Co jest lepsze do spoinowania ? Taśma papierowa czy fizelinowa ? Mam kupione obie i nie wiem na którą sie zdecydować. Siateczkowa odpada. Do tego mam Cekol c-40.

Do spoinowania płyt na ich łączeniach papierowa się nie nadaje. Albo siatka, albo ta z włókna szklanego. I mocny gips, polecam np. Rigips Super (żółty), ale generalnie każdy producent płyt ma w ofercie gipsy od tanich do dobrych :-)

• 1 month później...

witam to jak ja tu czytam to odwalilem wielka kiche :/

na poddaszu garazu na sufit postanowilem polozyc regipsy oczywiscie ocieplilem welna pzylapalem ja na sznurek przybilem na to wszystko folie chyba paraprzepuszczalna .Pózniej przyszly laty z drewna bedposrednio do krokwi ktore sa pochylone 45* na laty przykrecilem plyty dodam ze laty byly krecone co 30 cm i na laczeniu plyt byla wstawiana poprzeczka z laty.

do szpachlowania spoin kupilem gladz bardzo elastyczna knaufa za worek 25 kg ponad 120 zl i mi sprzedawca powiedzial ze moge bez obaw szpachlowac nie dajac zadnego wzmocnienia miedzy spoiny plyt ...

jeszcze nie zaczalem szpachlowania i teraz sie zastanawiam czy nie lepiej zerwac plyty i laty i zrobic stelarza metalowego ...

pomocy !!!!!!!!

• 4 months później...