Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robicie koleżance wodę w mózgu.

Niestety STYROPOL zmienił stronę i już tego tam nie ma ale była tam dokładna instrukcja montażu ocieplenia.

Po pierwsze: szczelina powietrzna być musi- odprowadza ona wilgoć. Wręcz jest zalecane aby dla polepszenia wentylacji montaować na dole ocieplenia takie małe (ok. 4 cm2) kratki wentylacyjne.

Po drugie: kołkowanie jest niebędne dla ścian powyżej 7 m lub dużej grubości styropianu (pow. chyba 15 cm).

Polecam poszukać trochę w internecie. Wg mnie zrobione jest poprawnie.

A zwolenników uszczelniania wszystkiego odsyłam do wątku o "pocących się" oknach.

Należy rozróżnić ścianę 2W ( o takiej piszemy) i 3W.

W trójwarstwowej istotnie zaleca się szczelinę wentylacyjną, ale od ścianki osłonowej, nie nośnej - to po pierwsze.

Po drugie to zalecenie jest istotne przy ocieplaniu wełną, która ma właściwości higroskopijne i wchłania wilgoć. Szczelina i wentylacja o której kolega pawel pisze pomaga przewietrzać wełnę.

Styropian ma zupełnie inne właściwości i przyklejony ściśle dościany znakomicie spełnia swoje zadanie.

Pocące się okna, to wynik braku wentylacji wewnątrz domu i nie ma niczego wspólnego z tematem ocieplania.

Wentylacja , wentylacja to jest powód wszelkich problemów z wilgocią wewnątrz.

• 1 month później...
Styropian jest położony jak najbardziej prawidłowo.Szczelina 0,5-1cm jest KONIECZNA przy ścianach dwuwarstwowych.Zeby nie było że się wymądrzam...pytałem się speców /paru/ od ocieplenia z kilkunastoletnim doświadczeniem gdyż u mnie też miałem takie wątpliwości /każda z płyt przyklejana na packi zaprawy, szczeliny wypełniane pianką/.
to jak wytłumaczysz fakt, że najlepszą metodą przyklejania styropianu jest równomierne pokrycie płyty masą, a nie placki i po obwodzie. Niestety jest to tylko możliwe w przypadku idealnie równych ściana więc zazwyczaj niemożliwe :wink: Zresztą nawet jak dasz masę po obwodzie to i tak zlikwidujesz możliwość przesuwania się tam powietrza.
to jak wytłumaczysz fakt, że najlepszą metodą przyklejania styropianu jest równomierne pokrycie płyty masą, a nie placki i po obwodzie. Niestety jest to tylko możliwe w przypadku idealnie równych ściana więc zazwyczaj niemożliwe :wink: Zresztą nawet jak dasz masę po obwodzie to i tak zlikwidujesz możliwość przesuwania się tam powietrza.

Może i najlepszą metodą jest przyklejanie styropianu równomierną masą,co nie znaczy ,ze "plackowo" :D:D jest metodą nieprawidłową...Inną sprawą jest wypełnienie góry szczeliny pod paroizolacją tak jak pisała milena30,tego nie wiem będe się pytał speców...moim zdaniem coś z tym trzeba by było zrobić

najgorsze jest to ,ze próbowalismy wypełnić tą górną szczelinę pianką,

lecz ze wzgledów technicznych jest to bardzo trudne :(

na szczytach styropian dolega do membrany paroprzepuszczalnej i cięzko

się dostać do tej szczeliny...

chyba bedzie musiała zostać niewypełniona?

czy wokół okien--- szczelinę pomiędzy murem a ścianą mieliscie piankowaną?

ja dla wszelkiego spokoju powklejam pasy 2 cm grubości styropianu

wokół ościeży

w ocieplonym bloku tuz pod dachem widoczny jest rząd otworów w styropianie - jaką moga pełnić funkcję poza wentylacją?

Witam

W moim bloku tak jest ,ale te otwory służą do wentylacji mini strychu czyli przestrzeni między dachem a stropem ostatniej kondygnacji (Przestrzeń o wysokości około 0,5 metra). Te kratki wentylacyjne były już tam zanim blok został ocieplony (gnieździły sie tam zresztą ptaki) .Po wykonaniu ocieplenia kanały zostały przedłużone o grubość styropianu i tynku i zakończone są kratką wentylacyjną . Te akurat nie służą do wentylacji przestrzeni między ociepleniem a ścianą -tak przynajmniej jest w moim bloku .

D.RZ