Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SPADKI PODłOGI W GARAżU

dabdarek

Recommended Posts

Witam.

Mam na środku garażu kratke ściekową.

Prośba do "fachowca", aby zrobił spadki do tej kratki "rozbiła sią o ścianę".

Mam zamiar zrobić wylewkę betonowa, aby zrobić te spadki.

Zastanawiam sie tylko, czy kilkucentymetrowa wylewka zda egzamin, czy nie będzie zacienko i bedzie pękać?

Jakie są wasze doświadczenia?

Pozdrawiam

Darek

Nie wiem na ile jesteś dobrym fachowcem od posadzek. Mi się nigdy nie udało zrobić równego spadku posadzki. Zwykle występowały nierówności kilkumilimetrowe które powodowały, że stały w nich kałuże wody. Prawdopodobnie było to spowodowane różnicami w konsystencji betonu podczas zacierania. Tak wiąc moje oczekiwania, że kratka ściekowa i odpowiednie spadki pozbawią mnie kałuż w garażu lub w warsztacie okazywały się naiwne. Na kałuże pomaga zwykła szczotka do zamiatania ulic. Kilka machnięć w kierunku kratki i po problemie.

wylenia paru cm betonu na stary to dosc ryzykowna sprawa, siatka tutaj niewiele pomoze. Problemem jest przyczepnosc nowej warstwy do starej. Jednak jka nie ma innego wyjscia to trzeba zaryzykowac. Jednak aby zminimaizowac do minimum ryzyko odparzenia stara posadzke nalezy bardzo dokladnie oczyscic, jesli sie pyli zagruntowac, jesli jest to "lustro" koniecznie zarysowac, np. szlifierka katowa. A przed samym wylewaniem nowej warstwy obwicie zwilzyc. Dobra rzecza bedzie tez dodanie plastyfikatoru do mieszanki. :wink:

Wydaje mi sie, ze da to pozadany efekt. Woda nie bedzie splywala po bokach, a do srodka i bedzie mozna ja zmiesc do kratki.

Wieksze obawy - to to, ze troche za cienka warswa betonu bedzie i moze sie kruszyc.

Chociaz jesli dam mocny beton i troche rzadszy to powinno zwiazac.

- Mam nadzieje-

pozdrawiam

Darek

A nie myślałeś o takim rozwiązaniu, żeby dać gres na tę podłogę?

Moze i drożej Ci to wyjdzie, ale masz szansę zrobić spadki, nie muszą być duże, bo gres to materiał gładki i woda powinna łatwiej po nim spływać.

Poza tym mniejsze ryzyko, że odparzy klej do płytek niż tak cienką warstwę betonu.

To, że drożej to fakt. Ale jesli nie jesteś zbytnim estetą, można kupić tani gres po 15zł. i jakiś tani klej. Ja swojego czasu tak zrobiłem (klej Alpol) i jestem bardzo zadowolony. Zakładając, że masz 30-40 m2 garażu nie powinna byc to zawrotna suma, ale jednak drożej.