Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z plaszczem wodnym czy bez?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

holusio

Przyznaję - nie chwyciłem. Ale mamy remis, bo Tobie też przyznaję punkt karny. Chyba nieświadomie wywołałeś ważny problem gromadzenia się kurzu w obudowach kominków, na zewnętrznych powierzchniach wkładów itd. Regułą jest brak możliwości odkurzania wnętrza obudów kominków i rozprowadzanie tego kurzu po całym mieszkaniu.

Pozdrawiam

Jeż

Ja początkowo twardo chciałem montować kominek z płaszczem. Po wielu rozmowach i długiej lekturze tego forum raczej zrezyguję.

Dlaczego:

1. Mam mieć niewielki domek, wszędzie podłogówkę i do tego kocioł kondensacyjny. Wg założeń zużycie gazu będzie niewielkie - więc i ew. oszczędności z zainstalowania kominka z płaszczem też będą niewielkie. A koszty sporo większe niż tradycyjnego kominka.

2. Ile lat może działać kominek z płaszczem bez poważnej awarii? Wizja rozszczelnienia się płaszcza wodnego albo któregoś z połączeń rur w kominku stojącym w salonie jest drugim powodem, dla którego raczej odpuszczę ten temat.

holusio

Przyznaję - nie chwyciłem. Ale mamy remis, bo Tobie też przyznaję punkt karny. Chyba nieświadomie wywołałeś ważny problem gromadzenia się kurzu w obudowach kominków, na zewnętrznych powierzchniach wkładów itd. Regułą jest brak możliwości odkurzania wnętrza obudów kominków i rozprowadzanie tego kurzu po całym mieszkaniu.

Pozdrawiam

Jeż

moment, moment - zakurzony kominek z płaszczem nie rozprowadza kurzu po mieszkaniu 8) no bo niby jak :wink:

I moje trzy grosze:

mam od trzech sezonów grzewczych kominek z płaszczem wodnym (Makroterm). Dom 200m2, parter 80% podłogówka, góra 90% kaloryfery.

Piec gazowy na gaz ziemny.

Jestem bardzo zadowolnony, bo:

1. mam ciepło w całym domu

2. mam ciepłš podłogę (a tam gdzie podłogówka mam płytki /salon, kuchnia, łazienki przedpokój, pom gosp)

3. mam ciepłš wodę

4. mam miły dla oka ogień w kominku.

Na kominek z płaszczem zdecydowałem się ponieważ doszedłem do wniosku, że gaz może podrożeć na tyle, że nie będzie mnie na to stać a do spalenia zawsze się coœ znajdzie, więc ciepła woda będzie.

Do minusów kominka Makroterm zaliczam:

1. niezbyt ciekawy wyglšd

2. koniecznoœć zatrudnienia instalatora do podłšczenia (koszt materiałów jak sšdzę jest porównywalny z DGP)

3. doœć głoœnš pracę dmuchawy podajšcej powietrze do spalania. To jednak niweluje się po obudoweaniu kominka

Testowałem działanie kominka (zanim zamieszkałem) podczas zaniku napięcia - poradził sobie nawet z doœć dużym żarem w palenisku w cišgu kilku (kilkunastu?) minut.

Udało mi się też (przez nieuwagę pozostawiłem otwarty dopływ powietrza) "zagotować" wodę w kominku - ale wtedy przeraŸliwy pisk centralki przywołał mnie do porzšdku.

Generalnie -polecam, choć wcale nie twierdzę, że kominek z DGP jest zły.

Tomek.

holusio

Pozdrawiam

Jeż

moment, moment - zakurzony kominek z płaszczem nie rozprowadza kurzu po mieszkaniu 8) no bo niby jak :wink:

Tak - mój tekst był zdecydowanie za daleko posuniętym uogólnieniem do wszystkich rodzajów kominków. Brawo Majka! Ależ spostrzegawcza z Ciebie bestia! No! No!

Czuwaj!

Aaaa dziekuje bardzo.... Widze, ze faktycznie ten temat tyle samo zwolennikow co przeciwnikow.

odpowiadajac na pytanie: nie nigdy nie palilam w kominku/ piecu! I fakt nie wiem, co mnie czeka.

W kazdym razie wiem, ze nic nie wiem. Moi znajomi, u ktorych rowniez szukalam porad, doradzaja mi kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym. Moj domek jest nie duzy, bede miala podlogowke (lazienki, przedpokoj, kuchnia, stolowy), czyli to + ogrzewanie na gaz ziemny, jak twierdza, wystarczy w zupelnosci. Twierdza rowniez, ze faktycznie za jakis czas zapomne o kominku lub bede palic w nim sporadycznie, tak wiec wydawanie na cala ta instalacje plaszcza wodnego mija sie z celem... Po prostu pojsc po najmniejszej linii oporu, bo to sie niekiedy najbardziej oplaca.

BK! Jestes chyba trzecia osoba, ktora mowi ze plaszcz wodny sie oplaca, ja bylam tez tego zdania, tylko powiedz mi, dlaczego moj instalator, a facet jest z doswiadczeniem, mowi, ze nie zdaje to egzaminu, bo nie odejde od kominka i bede musiala caly czas siedziec i "hajcowac"!! Ojca mi przestraszyl na maksa!

Czyżu - wiem jedno - zmień instalatora ! !! :D facet prawdopodobnie nie ma bladego pojęcia o wkłądach kominkowych, szczególnie tych z płaszczem, jesli tak mówi. To taki gatunek fachowców co, jesli nie wiedzą, to sie nie przyznają tylko powiedzą : eeee Pani to szajs :))) Na tej zasadzie wszyscy bysmy kryli domy eternitem :lol:

ps Mamy 2 makrothermy (18 i 24 kW)....

I moje trzy grosze:

mam od trzech sezonów grzewczych kominek z płaszczem wodnym (Makroterm). Dom 200m2, parter 80% podłogówka, góra 90% kaloryfery.

2. mam ciepłš podłogę (a tam gdzie podłogówka mam płytki /salon, kuchnia, łazienki przedpokój, pom gosp)

3. mam ciepłš wodę

Na kominek z płaszczem zdecydowałem się ponieważ doszedłem do wniosku, że gaz może podrożeć na tyle, że nie będzie mnie na to stać a do spalenia zawsze się coœ znajdzie, więc ciepła woda będzie.

2. koniecznoœć zatrudnienia instalatora do podłšczenia (koszt materiałów jak sšdzę jest porównywalny z DGP)

3. doœć głoœnš pracę dmuchawy podajšcej powietrze do spalania. To jednak niweluje się po obudoweaniu kominka

Testowałem działanie kominka (zanim zamieszkałem) podczas zaniku napięcia - poradził sobie nawet z doœć dużym żarem w palenisku w cišgu kilku (kilkunastu?) minut.

Udało mi się też (przez nieuwagę pozostawiłem otwarty dopływ powietrza) "zagotować" wodę w kominku - ale wtedy przeraŸliwy pisk centralki przywołał mnie do porzšdku.

Tomek.

Tomek

dobrze ze byłes w domku jak ta centalka przwołała cie do przadku.A co by było gdyby ciebie nie było???

I moje trzy grosze:

3. mam ciepłš wodę

Tomek.

Tomek

dobrze ze byłes w domku jak ta centalka przwołała cie do przadku.A co by było gdyby ciebie nie było???

>>>> nie wybucha, jesli o to Ci chodzi :) przelewa sie z naczynia do kanalizy, potem wygasa i tyle :)

4 rok uzywamy kominka z płaszczem wodnym. Jest dodatkiem do CO gazowego. To był dobry wybór.

Ale postanowiłam dokupić tatarka, aby przy zaniku prądu nie narażać moich uszy na dżwięk alarmu 8)

Ja zastanawiam się nad innym, dodatkowym rozwiązaniem zabezpieczającym.

Otóż, gdy temperatura wody dochodzi do 100°C otwiera się bezprądowy zawór i dopuszcza powoli wodę do płaszcza. Jednak gdy nie ma u mnie prądu dłużej niż około 1 godzinę, nie mam wody, wiec otworzenie zaworu i tak nic nie daje w przypadku braku prądu.

Chciałbym zatem umieścić na strychu dodatkowy pojemnik z wodą - około 100 do 200l, aby w nim gromadzić potrzebną wodę do słodzenia płaszcza. Chociaż rozważam, czy gra warta świeczki... skoro i tak kominek jest w układzie otwartym...

:p znow punkt dla mnie nie chodzi mi o kurz zwiazany z praca kominka tylko z brakiem jesgo pracy :p

moj tekst sygnalizuje pewne prawidlowosci i ma byc opisem tego ze jedni sie przyznaja a inni nie ze jest to wynik mody a nie tak naprawde potrzeb

jesli sie boimy skoku ceny gazu to mozna zrezygnowac z tego od razu stosujac kotlownie w ...kotlowni :wink:

nie chce nikogo opiniowac i przekonywac ale ludzie -posiadacze ww cuda mnie przekonali i jak to Kargul mowil: kominek z plaszczem-NEVER :lol:

:p znow punkt dla mnie nie chodzi mi o kurz zwiazany z praca kominka tylko z brakiem jesgo pracy :p

Już bardziej absurdalnych argumentów nie da się wymyślić ???

Przecież na wszystkim zbiera się kurz: podłoga, meble.. dosłownie wszystko, więc może nie kładźmy podłogi w mieszkaniu, bo zbiera się na niej kurz.. :wink:

a ja proponuję zadac sobie podstawowe pyatanie do czego kominek będzie wykorzystywany? jesli ma być rozpalany tylko okazjonalnie to najlepiej zrobić otwarty bez żadnego wkładu (jesli rozpalac będziemy tylko pare razy w roku), jeśli ma służyć do dogrzewania domu w okresach przejściowych (wiosna i jesień) to zarówno kominek z DGP jak i z płaszczem wodnym są dobrym rozwiązaniem nie mniej jednak trzeba liczyć sie z czasem poświęconym na jego obsługę i częste sprzątanie. Noszenie drewna, wyjmowanie popiołu to są czynnosci przy których się brudzi i już.

Jeśli natomiast ktoś z góry zamierza używać kominka jako podstawowego źródła ciepła to dla mnie jest to nieporozumienie, dlaczego? a no dlatego że przy ciągłym paleniu nie wyobrażam sobie ciągłego sprzątania salonu i odnawiania co 2-3 lata i wiem co mówię bo już miałem do czynienia z paleniem w piecu i wiem jak wygląda kotlownia po kilku latach użytkowania choć by nie wiem jak uważać i sprzątać.

Wtedy należy rozważyć wykorzystanie pieca na paliwo stałe.

Oczywiście jest to moje zdanie i kazdy ma prawo się z nim nie zgodzić.

Znow punkt dla mnie nie chodzi mi o kurz zwiazany z praca kominka tylko z brakiem jesgo pracy.

No nie! Drugi punkt karny dla mnie za to samo? Czy nie wystarczyło, że raz przyznałem sie do gapiostwa? Czy nie wolno przy okazji zrobić dygresji o kurzu jako problemie a nie wałkować go tylko jako symbol nieużywania kominka? Holusio - miej litość!

Już bardziej absurdalnych argumentów nie da się wymyślić ???

Przecież na wszystkim zbiera się kurz: podłoga, meble.. dosłownie wszystko, więc może nie kładźmy podłogi w mieszkaniu, bo zbiera się na niej kurz.

Spokojnie! Chodzi o to, że zwykle brak dostępu do odkurzania wnętrza obudowy kominka i zewnętrznych powierzchni wkładu wewnątrz obudowy. I jeśli kominek jest z grawitacyjną DGP a nie z płaszczem, to ten kurz jest rozprowadzany na całe mieszkanie. A przybywa go tam ciągle, bo przy grawitacyjnej DGP na wlocie tak samo jak na wylocie praktycznie nie można zainstalować żadnego filtra. Pozostaje więc tylko odkurzanie. I problem w tym, że najczęściej nie da się odkurzyć w środku obudowy, bo nie ma dostępu. Więc zwracam na to uwagę po to, aby robić takie obudowy, które będzie mozna odkurzac w srodku. To wszystko.

Pozdrawiam

Jeż

Ja tez zastanwiałem sie nad kominkie z płaszcze lub DGP ,jednak doszedłem do wniosku, że przy zastosowaniu w moim przypadku pieca na eko groszek to dodatkowe rowiązanie jest bez sensu, dlatego też dokładam do pieca i kupuje go z dodatkowym rusztem pozwalającym palić drewnem a kominek zakładem zwykły z władem za to z odjazdową obudową:)

Do wszystkich bojących się zaniku prądu-a co za filozofia zamontować sobie układ grawitacyjny ? Nie słuchając oczywiście "szpeców" typu "panie to już przeca przestarzałe,tak się dawno nie robi..."itp...

Zajrzyjcie do ostatniego Muratora są tam pokazane przykłady instalacji górnego i dolnego rozdziału (dolnego w/g tego schematu przy odpowiednich przekrojach rur tez zadziała - sprawdzone).