Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z plaszczem wodnym czy bez?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

4 rok uzywamy kominka z płaszczem wodnym. Jest dodatkiem do CO gazowego. To był dobry wybór.

Ale postanowiłam dokupić tatarka, aby przy zaniku prądu nie narażać moich uszy na dżwięk alarmu 8)

A co to tatark, tatarek?

To pewnie generator prądu na ropę :) nazwa faktycznie jakaś odjazdowa ... może tatarak ? lub ratrak ? :D ale to chyba nie te dziedziny .... 8)

4 rok uzywamy kominka z płaszczem wodnym. Jest dodatkiem do CO gazowego. To był dobry wybór.

Ale postanowiłam dokupić tatarka, aby przy zaniku prądu nie narażać moich uszy na dżwięk alarmu 8)

A co to tatark, tatarek?

To pewnie generator prądu na ropę :) nazwa faktycznie jakaś odjazdowa ... może tatarak ? lub ratrak ? :D ale to chyba nie te dziedziny .... 8)

e tam, zwykły tatarek :lol: taki sobie, nieduży, a podtrzymuje napięcie.

bylo o nim już na forum 8)

Gość 1950
Ciekawe, gdzie kupisz piec do ogrzewania grawitacyjnego?.

Ja w sklepach, dawno nie widziałem. A kominka z płaszczem, to nigdy.

Marek.

nie ma "pieców" do ogrzewania grawitacyjnego, (no poza kotłami na paliwa stałe) są tylko takie systemy,

na dobrą sprawę grawitacyjnie może pracować każdy kocioł,

zależy tylko od producenta, czy daje gwarancję na prace kotła w tym systemie,

co do kominków, to chyba wykazałeś, mało swojej inicjatywy

Chyba się nie rozumiemy. Jak zrobić grawitację, kiedy krućce przyłąszeniowe mają po 1", przy mocy nominajnej 20kW. Z takiej średnicy to mogę osiągnąć 3kw- w porywach.

Pozdrawiam Marek.

A co powiesz na Viessmanna Vitogasa 100 z roku 2005 pracującego w układzie grawitacyjnym? Cud jakis czy co? Króćce 1 1/4".

Chyba się nie rozumiemy. Jak zrobić grawitację, kiedy krućce przyłąszeniowe mają po 1", przy mocy nominajnej 20kW. Z takiej średnicy to mogę osiągnąć 3kw- w porywach.

Pozdrawiam Marek.

A co powiesz na Viessmanna Vitogasa 100 z roku 2005 pracującego w układzie grawitacyjnym? Cud jakis czy co? Króćce 1 1/4".

Mały poprawka - króćce 6/4" :wink:

Dom mój CTM + zasobnik + podłogówka + gaz dwufunkcyjny. 6 zim! Fajne.

Rodzice-pierwszy sezon - Byrski z płomieniówkami, w wypasie: weżownica schładzajaca + PRZEPUSTNICA POWIETRZA DO SPALANIA ze sterownikiem cyfrowym + "pilot"- na kablu ale mozna doprowadzić sobie do innego pokoju- np. warsztatu, sypialni- dla kontroli i regulacji.

Jak braknie pradu zamyka się przepustnica, kominek się "dusi", centrala piszczy przy 95 stopniach, instalacja i tak trochę odbiera ciepła bo woda przecież nagle nie stanie, mimo oporu wirnika itp.

Założenie było takie: kominek 10 kW, waga pustego ok. 200 kg + 100 l wody- to bufor. Grzejniki regulus + instalacja = z woda jakieś 70 kg, dom ok 100 m2 ogrzewane, standart ocieplenia- lata 70 + okna PCV. Jak zgaśnie w kominku to instalacja chodzi do 4 godzin aż przechłodzi się do 35 stopni ( ustawienie sterownika).Dlaczego regulusy?- w otwartym maja taka samą gwarancję, bez dodatków. Do tego jest termet jednofunkcyjny. ON TRACI GWARANCJĘ PRZY INCHIBITORACH KOROZJI.

Żałuję że nie dołożyliśmy bojlera- zasobnika ok 200l który szedłby w grawitacji- zabezpieczenie + bufor przy np. ociepleniu pogodowym to grzałoby jakieś 36 godzin.

Co do palenia: suche drewno w dużych klocach, ja palę takim które leży pod wiata u mnie 2 lata, a nie jak mówią wozaki- 3 letnim.

Pozdrawiam Marek.

Mały poprawka - króćce 6/4" :wink:

Zgadza sie ,ale popatrz na œrednicę rur-tam jest spore zawężenie.6/4 bo musi być miejsce na uszczelke przylgowš.

To jeszcze poinformuj, ile przez te 1 1/4" odbierasz mocy. W moin przypadku potrzeba do 15kW.

Pozdrawiam Marek.

To akurat nie ja -tylko moja firma robiła to klientowi, a warunkiem wykonania kotłowni było zchowanie grawitacji domek ok. 200m2, a kocioł Vitogas 100 22kW ze sterowaniem V150i sterownikiem Auraton 2005TX przyłączonym do UPS-a, tak że w razie braku prądu podtrzymanie steruje samą automatyką i kocioł pracuje dalej.