Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę kupić dom ...

Asfi

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam do kupienia dom w stanie deweloperskim, wolnostojący na Śląsku. Działka 622 m2 położona w b. ładym miejscu. Zaakceptowana przeze mnie. Wszystkie media są podciągnięte do domu (prąd, gaz, woda, kanalizacja miejska,telefon).

Działka ogrodzona, wyrównana itd. Dom o wymiarach 10,56 x 7,56 m , wybudowany z YTONGU 36,5, dachówka BRAAS cementowa, wstawione okna i drzwi zewnętrzne - czyli stan surowy zamkniety.Dom jest też otynkowany. Z boku domu jest wiata na 2 samochody. Podjazd z bruku. W środku WSZYSTKO do zrobienia.

Za wszystko mam zapłacić 240.000 PLN.

Szacuję, że wykończenie wewnętrzne może pochłonąć ok. 80 000 PLN. Włączam w to podłogi, wykończenie łazienki itd. Żaden luksus!

PYTANIE do Forumowiczów! Czy wydanie 240 000 PLN za ten stan to wygórowana cena? Składowe: działka 65 000 PLN + dom 175 000.

Czy 80 000 PLN wystarczy na to, zeby się wprowadzić ?

Czekam na opinie, ponieważ czas mnie b. nagli !!!

Chyba, że możecie podpowiedzieć ile będzie kosztowało wykończenie takiego domku w podstawowe instalacje: elektryka, wod-kan, tynki, wylewki, CO?

Chyba, że możecie podpowiedzieć ile będzie kosztowało wykończenie takiego domku w podstawowe instalacje: elektryka, wod-kan, tynki, wylewki, CO?

Coś się mnie wydaje - ale zaznaczm, że jestem pesymistką - że 80.000 może pozwolić na zamieszkanie "na placu budowy". Stan surowy zamknięty to raczej nie jest nawet 50 % budowy. Zamieszkać się da gdy jest kuchnia i łazienka i wylane podłogi. Podobno. No i można resztę sobie dłubać, tylko fajnie nie jest, ale to możliwe....Ale jako teoretyk moge się mylić.

Chodzi mi właśnie o to, żeby mieć zrobione wszystkie instalacje, tynki, wylewki itd. Wyposażenie np.kuchni jest i inne sprzęty również.

Niektórzy mówią np. że tynki na gotowo to 30 zl/m2, wylewki podlogowe z panelem to 150 zl/m2. Tu jest moja rozterka. Mam dostać propozycje wykończenia ale chcę wiedzieć więcej przed !

Wydaje mi się ze 80 tys w przypadku kiedy będziesz robił wiekszośc rzeczy sam dasz rade - jezeli zdecydujesz sie na fachowców - a dodatkowo takich po których trzeba poprawiac - może cię braknyć.

Ale się nie przejmuj - najważniejsze to je to żeby byc na sojim :)

Pozdrawiam teskniąc za ślaskiem

sebo8877

Witam serdecznie, mam do kupienia dom w stanie deweloperskim, wolnostojący na Śląsku. Działka 622 m2 położona w b. ładym miejscu. Zaakceptowana przeze mnie. Wszystkie media są podciągnięte do domu (prąd, gaz, woda, kanalizacja miejska,telefon).

Działka ogrodzona, wyrównana itd. Dom o wymiarach 10,56 x 7,56 m , wybudowany z YTONGU 36,5, dachówka BRAAS cementowa, wstawione okna i drzwi zewnętrzne - czyli stan surowy zamkniety.Dom jest też otynkowany. Z boku domu jest wiata na 2 samochody. Podjazd z bruku. W środku WSZYSTKO do zrobienia.

Za wszystko mam zapłacić 240.000 PLN.

Szacuję, że wykończenie wewnętrzne może pochłonąć ok. 80 000 PLN. Włączam w to podłogi, wykończenie łazienki itd. Żaden luksus!

PYTANIE do Forumowiczów! Czy wydanie 240 000 PLN za ten stan to wygórowana cena? Składowe: działka 65 000 PLN + dom 175 000.

Nie kupowałam domu gotowego, ale budowała mi go firma (bez mojego wkładu żadnego). Kosztowało mnie to z działką 170 tys. zł. za dom 140 m plus garaż 20 m. Położone to to 30 km od centrum Warszawy. Nie mam pojęcia jakie są ceny np. działek na Śląsku. Na wykończenie mi zostało 90 tys. i czarno to widzę.

Jeżeli mogę Ci coś poradzić to znajdź działkę i firmę, która Ci chałupkę wybuduje. Tylko polecam mój sposób szukania ekipy do budowania. Jeździłam sobie po podwarszawskich wsiach i kiedy wyczaiłam nowy domek to leciałam do właściciela i pytałam kto mu to budował :) i za ile. Wbrew moim obawom 90% ludzi chętnie odpowiadało na takie pytania :)

Trochę więcej czasu to Ci zajmie, ale warto, jeżeli możesz oszczędzić nawet 70 tys.

Natomiast mogę Ci powiedzieć na ile mnie wycenili na pozostałe historie, ale to też po znajomości:

hydraulika (co, woda, kanalizacja itd) - 28 tys.

elektryk - 6 tys.

wykończenie stolarsko-murarskie (wylewki, gładzie lub płyty, malowanie, drzwi wewnętrzne, ocieplenie wewnątrz, glazury, terakoty, taras i 1001 drobiazgów) - 50 - 60 tys.

podłogi (deski i panele) - 8 tys.

kuchnia (żaden luksus, naprawdę, ale sprzęt do zabudowy) - 10 tys.

A jeszcze Ci zostają jakieś mebelki, oświetlenie w sensie żyrandoli, baterie do łazienek, brama z napędem, drzwi garażowe też (no, Ty nie masz garażu:-) i pierdoły.

Nie wiem czy Ci starczy jak nie zrobisz wielu rzeczy sam/a.

Ale podkreślam, że nie wiem czy jestem pesymistką czy realistką. Na razie rzeczywistość mnie przytłacza:)