Asfi 11.02.2006 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Witam serdecznie, mam do kupienia dom w stanie deweloperskim, wolnostojący na Śląsku. Działka 622 m2 położona w b. ładym miejscu. Zaakceptowana przeze mnie. Wszystkie media są podciągnięte do domu (prąd, gaz, woda, kanalizacja miejska,telefon). Działka ogrodzona, wyrównana itd. Dom o wymiarach 10,56 x 7,56 m , wybudowany z YTONGU 36,5, dachówka BRAAS cementowa, wstawione okna i drzwi zewnętrzne - czyli stan surowy zamkniety.Dom jest też otynkowany. Z boku domu jest wiata na 2 samochody. Podjazd z bruku. W środku WSZYSTKO do zrobienia.Za wszystko mam zapłacić 240.000 PLN. Szacuję, że wykończenie wewnętrzne może pochłonąć ok. 80 000 PLN. Włączam w to podłogi, wykończenie łazienki itd. Żaden luksus!PYTANIE do Forumowiczów! Czy wydanie 240 000 PLN za ten stan to wygórowana cena? Składowe: działka 65 000 PLN + dom 175 000.Czy 80 000 PLN wystarczy na to, zeby się wprowadzić ?Czekam na opinie, ponieważ czas mnie b. nagli !!!Chyba, że możecie podpowiedzieć ile będzie kosztowało wykończenie takiego domku w podstawowe instalacje: elektryka, wod-kan, tynki, wylewki, CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anstak 11.02.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 a ile jest metrów powierzchni użytkowej? A piec i c.o. już jest w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asfi 11.02.2006 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 125 m2 . Nie, piec muszę sam zainstalować. Oferują stan deweloperski, zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Czy 80 000 PLN wystarczy na to, zeby się wprowadzić ? Czekam na opinie, ponieważ czas mnie b. nagli !!! Chyba, że możecie podpowiedzieć ile będzie kosztowało wykończenie takiego domku w podstawowe instalacje: elektryka, wod-kan, tynki, wylewki, CO? Coś się mnie wydaje - ale zaznaczm, że jestem pesymistką - że 80.000 może pozwolić na zamieszkanie "na placu budowy". Stan surowy zamknięty to raczej nie jest nawet 50 % budowy. Zamieszkać się da gdy jest kuchnia i łazienka i wylane podłogi. Podobno. No i można resztę sobie dłubać, tylko fajnie nie jest, ale to możliwe....Ale jako teoretyk moge się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asfi 11.02.2006 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Chodzi mi właśnie o to, żeby mieć zrobione wszystkie instalacje, tynki, wylewki itd. Wyposażenie np.kuchni jest i inne sprzęty również. Niektórzy mówią np. że tynki na gotowo to 30 zl/m2, wylewki podlogowe z panelem to 150 zl/m2. Tu jest moja rozterka. Mam dostać propozycje wykończenia ale chcę wiedzieć więcej przed ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luca 13.02.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Hej, działaj kolego, wydaje mi się że powinno wystarczyć. Kupujcie, wykańczajcie i mieszkajcie - sąsiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 13.02.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Wydaje mi się ze 80 tys w przypadku kiedy będziesz robił wiekszośc rzeczy sam dasz rade - jezeli zdecydujesz sie na fachowców - a dodatkowo takich po których trzeba poprawiac - może cię braknyć. Ale się nie przejmuj - najważniejsze to je to żeby byc na sojim Pozdrawiam teskniąc za ślaskiem sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuza35 17.02.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Witam serdecznie, mam do kupienia dom w stanie deweloperskim, wolnostojący na Śląsku. Działka 622 m2 położona w b. ładym miejscu. Zaakceptowana przeze mnie. Wszystkie media są podciągnięte do domu (prąd, gaz, woda, kanalizacja miejska,telefon). Działka ogrodzona, wyrównana itd. Dom o wymiarach 10,56 x 7,56 m , wybudowany z YTONGU 36,5, dachówka BRAAS cementowa, wstawione okna i drzwi zewnętrzne - czyli stan surowy zamkniety.Dom jest też otynkowany. Z boku domu jest wiata na 2 samochody. Podjazd z bruku. W środku WSZYSTKO do zrobienia. Za wszystko mam zapłacić 240.000 PLN. Szacuję, że wykończenie wewnętrzne może pochłonąć ok. 80 000 PLN. Włączam w to podłogi, wykończenie łazienki itd. Żaden luksus! PYTANIE do Forumowiczów! Czy wydanie 240 000 PLN za ten stan to wygórowana cena? Składowe: działka 65 000 PLN + dom 175 000. Czy 80 000 PLN wystarczy na to, zeby się wprowadzić ? Czekam na opinie, ponieważ czas mnie b. nagli !!! Chyba, że możecie podpowiedzieć ile będzie kosztowało wykończenie takiego domku w podstawowe instalacje: elektryka, wod-kan, tynki, wylewki, CO? Nie kupowałam domu gotowego, ale budowała mi go firma (bez mojego wkładu żadnego). Kosztowało mnie to z działką 170 tys. zł. za dom 140 m plus garaż 20 m. Położone to to 30 km od centrum Warszawy. Nie mam pojęcia jakie są ceny np. działek na Śląsku. Na wykończenie mi zostało 90 tys. i czarno to widzę. Jeżeli mogę Ci coś poradzić to znajdź działkę i firmę, która Ci chałupkę wybuduje. Tylko polecam mój sposób szukania ekipy do budowania. Jeździłam sobie po podwarszawskich wsiach i kiedy wyczaiłam nowy domek to leciałam do właściciela i pytałam kto mu to budował i za ile. Wbrew moim obawom 90% ludzi chętnie odpowiadało na takie pytania Trochę więcej czasu to Ci zajmie, ale warto, jeżeli możesz oszczędzić nawet 70 tys. Natomiast mogę Ci powiedzieć na ile mnie wycenili na pozostałe historie, ale to też po znajomości: hydraulika (co, woda, kanalizacja itd) - 28 tys. elektryk - 6 tys. wykończenie stolarsko-murarskie (wylewki, gładzie lub płyty, malowanie, drzwi wewnętrzne, ocieplenie wewnątrz, glazury, terakoty, taras i 1001 drobiazgów) - 50 - 60 tys. podłogi (deski i panele) - 8 tys. kuchnia (żaden luksus, naprawdę, ale sprzęt do zabudowy) - 10 tys. A jeszcze Ci zostają jakieś mebelki, oświetlenie w sensie żyrandoli, baterie do łazienek, brama z napędem, drzwi garażowe też (no, Ty nie masz garażu:-) i pierdoły. Nie wiem czy Ci starczy jak nie zrobisz wielu rzeczy sam/a. Ale podkreślam, że nie wiem czy jestem pesymistką czy realistką. Na razie rzeczywistość mnie przytłacza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts