Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naprawa przerzutki baterii wannowej - jak?

Recommended Posts

Może ktoś doradzi. W baterii wannowej tzw. przerzutka nie dokładnie odcina stumień pomiędzy kran a prysznic (jak chcę wodę na prysznic to i tak 50% kapie z kranu). Chciałem dobrać się do zaworu (uszczelek) ale po zdjęciu przerzutki i odkręceniu nakrętki docikowej ugrzęzłem i nie wiem co dalej. Nie znajduję żadnej śruby. Nie zanalazłem też w necie żadniego schematu budowy lub przekroju. To by mi pomogło.

Bateria chyba z fabryki z Krakowa (KFA), taka sprzed 5 lat. Przerzytka lewo-prawo.

Kiedyś też z tym walczyłem. Szczegółów nie pamiętam.

O ile pamiętam,to trzeba się dobrać otworem od strony węża. Ale bez gwarancji. Wiem, że była to dobra łamigłówka inżynierska, którą rozwiązuje hydraulik z podstawówką....

KFA chyba ma infolinie telefoniczną. To dobry temat na tę linię.

to zazwyczah jest wina nie tylo co zniszczenia uszczelek, co odlozonego kamienia, rdzy. Dzieje sie tak w kazdym kranie, zwlaszcze jesli "przerzutka" nie jest czesto uzywana. Odkrec kran, zalej go jakims preparatem typu "odkamieniacz", zostaw na jakis czas, poruszaj przerzutka, zalej znowu, poruszaj tak kilka razy. Cos napewno pomoze. :wink: Sprawdzone :)

• 9 years później...
Może ktoś doradzi. W baterii wannowej tzw. przerzutka nie dokładnie odcina stumień pomiędzy kran a prysznic (jak chcę wodę na prysznic to i tak 50% kapie z kranu). Chciałem dobrać się do zaworu (uszczelek) ale po zdjęciu przerzutki i odkręceniu nakrętki docikowej ugrzęzłem i nie wiem co dalej. Nie znajduję żadnej śruby. Nie zanalazłem też w necie żadniego schematu budowy lub przekroju. To by mi pomogło.

Bateria chyba z fabryki z Krakowa (KFA), taka sprzed 5 lat. Przerzytka lewo-prawo.

Przerzutki wannowe to najdelikatniejszy element w bateriach wannowych. Niestety niektóre firmy a między innymi KFA stosuje w swoich bateriach niskiej jakości przełączniki które można jedynie wymienić gdyż są praktycznie nierozbieralne. Przy czym prawie każda bateria kfa ma inny przełącznik a cena tych przełączników w zależności od modelu to 15-50 zł.

Naprawa naprawialnych przełączników sprowadza się zasadzie do wymiany uszczelnień, ale tutaj pojawia się problem z ich zdobyciem gdyż najczęściej to są specjalne uszczelki typu zimering i są niestandardowe.

Na koniec coś co może się przydać wszystkim którzy mają już dosyć tego typu przełączników w bateriach mieszakowych, mianowicie nowy typ przełącznika natrysku. Przełącznik Ceramiczny , obracany w lewo - praw., O party o ceramiczne płytki regulatora .

: baterie z takim przełącznikiem można zobaczyć np w sklepe pod tym linkiem

Głowice ceramiczne to niezawodna praca regulatora przez nawet 300 tysięcy cykli, oraz lekkie i wygodne działąnie o 1/4 obrotu.

Edytowane przez PAOLOZJO