darek63 11.02.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2006 Może ktoś doradzi. W baterii wannowej tzw. przerzutka nie dokładnie odcina stumień pomiędzy kran a prysznic (jak chcę wodę na prysznic to i tak 50% kapie z kranu). Chciałem dobrać się do zaworu (uszczelek) ale po zdjęciu przerzutki i odkręceniu nakrętki docikowej ugrzęzłem i nie wiem co dalej. Nie znajduję żadnej śruby. Nie zanalazłem też w necie żadniego schematu budowy lub przekroju. To by mi pomogło. Bateria chyba z fabryki z Krakowa (KFA), taka sprzed 5 lat. Przerzytka lewo-prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 17.02.2006 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Nikt nie doradzi A tu wekkend idzie - porobiło by się coś pożytecznego w domu. Jak się uda to i prestiż głowy rodziny wzrasta. A i niech dorastający syn się uczy, kiedyś jak znalazł. Podnoszę do góry !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.02.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Kiedyś też z tym walczyłem. Szczegółów nie pamiętam.O ile pamiętam,to trzeba się dobrać otworem od strony węża. Ale bez gwarancji. Wiem, że była to dobra łamigłówka inżynierska, którą rozwiązuje hydraulik z podstawówką.... KFA chyba ma infolinie telefoniczną. To dobry temat na tę linię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 to zazwyczah jest wina nie tylo co zniszczenia uszczelek, co odlozonego kamienia, rdzy. Dzieje sie tak w kazdym kranie, zwlaszcze jesli "przerzutka" nie jest czesto uzywana. Odkrec kran, zalej go jakims preparatem typu "odkamieniacz", zostaw na jakis czas, poruszaj przerzutka, zalej znowu, poruszaj tak kilka razy. Cos napewno pomoze. Sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 21.02.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Też walczyłem kiedy z takim problemem. Dostęp do tego zaworu przełšczajšcego jest tak jak pisze Sp5es od strony węża. U mnie spadła uszczelka. Bateria była nowa, ale szybciej i prociej było ja naprawić, niż demontować i reklamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAOLOZJO 02.12.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Może ktoś doradzi. W baterii wannowej tzw. przerzutka nie dokładnie odcina stumień pomiędzy kran a prysznic (jak chcę wodę na prysznic to i tak 50% kapie z kranu). Chciałem dobrać się do zaworu (uszczelek) ale po zdjęciu przerzutki i odkręceniu nakrętki docikowej ugrzęzłem i nie wiem co dalej. Nie znajduję żadnej śruby. Nie zanalazłem też w necie żadniego schematu budowy lub przekroju. To by mi pomogło. Bateria chyba z fabryki z Krakowa (KFA), taka sprzed 5 lat. Przerzytka lewo-prawo. Przerzutki wannowe to najdelikatniejszy element w bateriach wannowych. Niestety niektóre firmy a między innymi KFA stosuje w swoich bateriach niskiej jakości przełączniki które można jedynie wymienić gdyż są praktycznie nierozbieralne. Przy czym prawie każda bateria kfa ma inny przełącznik a cena tych przełączników w zależności od modelu to 15-50 zł. Naprawa naprawialnych przełączników sprowadza się zasadzie do wymiany uszczelnień, ale tutaj pojawia się problem z ich zdobyciem gdyż najczęściej to są specjalne uszczelki typu zimering i są niestandardowe. Na koniec coś co może się przydać wszystkim którzy mają już dosyć tego typu przełączników w bateriach mieszakowych, mianowicie nowy typ przełącznika natrysku. Przełącznik Ceramiczny , obracany w lewo - praw., O party o ceramiczne płytki regulatora . : baterie z takim przełącznikiem można zobaczyć np w sklepe pod tym linkiem Głowice ceramiczne to niezawodna praca regulatora przez nawet 300 tysięcy cykli, oraz lekkie i wygodne działąnie o 1/4 obrotu. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez PAOLOZJO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.12.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Buuuuuuuuu... Spam..... Muszę przyznać że spamer się napracował nad legendą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts